[]

Karanlıkta neden göremiyoruz?

Işık olmadan neden göremiyorum?
Işığa ihtiyaç duymadan görebilen canlılar var mı?



 
çünkü cisimleri görebilmemizin nedeni onların ışığı yansıtıyor olmaları. bu yüzden karanlıkta çok net göremiyoruz.


  • satsuma  (18.02.11 22:15:44) 
gozdeki hucreler ısık algıladıgı zaman sinyal uretiyor.


  • bryan fury  (18.02.11 22:17:27) 
bazı hayvanların gece görmesini sağlayan şey tapetum lucidum. insanlarda yok bu. ayrıca hayvanların gözlerindeki bazı farklılıklar da (karanlıkta) daha iyi görmesini sağlıyor. göz merceğininin büyüklüğü, göz bebeğinin büyüklüğü, çomak hücrelerinin fazla olması gibi.

ayrıca çomak hücrelerindeki rhodopsin adlı kimyasal madde, gece görüşünde rol oynuyor ve ışığa karşı aşırı hassas. insanlarda bu madde, ışığın kırmızı dalga boyuna daha az hassas olduğu için, gece görüşünü muhafaza etmek için kırmızı ışık kullanılıyormuş daha çok.
  • ermanen  (18.02.11 22:22:59 ~ 22:37:04) 
ona görmek denirse yarasalar var sonarla görüyor denilebilecek. onun dışında hiç ışık olmadığı vakit bildiğimiz anlamda görebilen hayvan yok. gece görüşte daha efektif gözlere sahip hayvanlar ise mevcut misal baykuş gibi...


  • iron  (18.02.11 22:28:08) 
(bkz: rgb)


  • milistroke  (18.02.11 22:34:18) 
görmek dediğin şey cisimden yansıyan 'ışığın' gözüne yansıması. çok düşük ışık altında insandan çok daha iyi görebilen hayvanlar mevcut ama 'sıfır ışık' ile 'görmek' dediğimiz eylem mümkün değil. sonar sistemi de ışık ışını yerine ses dalgalarının yansımasını kullanır. sonuçta bir yansıma gerekli gözlem olabilmesi için.


  • cro magnon  (18.02.11 22:38:20 ~ 23:00:45) 
tamamen "hiç" ışık olmadığı zaman görmek mümkün değildir. yarasalar filan da tam görüyo sdayılmaz aynı mantıkla ellerimizle de görüyor sayılabiliriz gözleri kullanmadan. ışığın yansıması lazım görmek için yani.

bunun yanında korsanlarda filan hep göz bandı var mesela sağ gözünde duruyor hep gündüz saatleri diyelim o göz ışığa değil karanlığa alışıyor akşam olunca da bandı ters çevirince karanlığa alışan göz kısa sürede karanlıkta görebilir hale geliyor. ama karanlık dediğim yine çok az da olsa bi ışık kaynağı olmalı. öyle.
  • cagdassalur  (18.02.11 23:25:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.