[]

DSLR makinalar için genel lens sorusu. Hangi lens ne işe yarar.

Sevgili fotoğrafçılar!

18.55 18.135 nedir bu rakamlar. Hangi lens nerede kullanılır. Genel geniş için hangi lensi kullanmak en mantıklıdır.

Hayvani zoom olmasa da daha başarılı yakınlaştırma için hangi değerin yüksek olması gereklidir? vs. vs. genel bilgi için nereye başvurayım. Birisi kısaca anlatabilir mi? Ya da kaynak gösterebilir mi?

 
18mm geniş açıdır zoom yaparsın 55mm olur. Yani mm küçüldükçe lensin gördüğü açı büyüyor. Bu bilgiye göre devam edebilirsin...

Ancak açı büyüdükçe diyafram küçülür daha az ışık alır, eğer ışık azsa yerine göre tripod kullanman gerekir ki titremesin.

Bir de açıların farları arttıkça lensin kalitesi azalır. Yani 18-55 18-135e göre daha iyidir denebilir.
  • inugard  (18.02.11 17:28:53 ~ 17:30:29) 
tinyurl.com

şu şemadan daha rahat anlarsın.

dslr lerde aps c sensorlerde genelde 1.5 - 1.6 ya da 2x çarpan oluyor. yani nikon, sony, pentax için 18 mm yi 1.5 ile çarpucan çıkan değer esas açısını gösterir.

inugardın da dediği gibi 18-55 18-135 ten daha keskin bir lenstir.

genel bilgi için her hangi bir fotorğafçılıkla ilgi kitaba başvurabilirsin, meydanda bir çok site de var misal babataş fotorğafın bile böyle şemalarla anlatan bir sitesi vardı . arat internetten fotoğrafçılık, temel fotorğafçılık falan diye...
  • cedric tweedledee  (18.02.11 17:51:07) 
hayvani zoom olmasa da başarılı yakınlaştırmadan kastını da anlayamadım. şimdi, 70-200 f2.8 ya da 70-200 f4 gibi lensler maksimum 200 mm ye kadar zoom yapabiliyor. bunun haricinde 70-300 lensler var. 300 mm ye kadar zoom yapabiliyor yani daha falza yakınlaştırıyor. 200 mm ye kadar iyi sonrasında da tam bir rezalet rezalet sonuç veriyor. 70-200 arasında ise o bahsettiğim iki lensten daha kötü görüntü veriyor. keskinlik az vs. her halde bunu kastetmişsindir. bir de 70-200 olarak nitelendirdiğim iki lens sabit diyafram olduğu için az ışıkta daha kullanışlı oluyor.


  • cedric tweedledee  (18.02.11 17:55:26) 
35mm format kameralarda 50 mm lens insan gözüne denk kabul edilir (özünde 43 mü neydi) buna normal lens denilir 50 den büyükler tele küçükler geniş açı. full frame (35mm formatına eşit boyutta sensör) sensöre sahip olmayan kameralarda normal lens 28 mm falandır, örneğin 18-55 lensin ayar kademesinin üstünde 28mm civarında bir nokta vardır o normal lens noktasıdır.

bunun dışında nasıl bi lens istediğin senin zevkine kalmış klasik şartlar altında tele lensler portrede kullanılır mesela. bu arada sabit diyaframlı lensler genelde iyidir diye biliyorum yani 70mm'de de 200mm'de de 2.8 diyafram veren lensler kaliteli lenslerdir
  • yuto  (18.02.11 18:47:54) 
Temel bilgiyi almış oldum teşekkürler arkadaşlar. Standart kit lensten biraz daha fazla yakınlaştırma demek istemiştim sorumda. Ama çok ileri seviyede yani foto muhabirlerinin aynalı teleskop gibi kocaman tele objektifleri kadar ileri seviyede olmasına gerek yok demek istemiştim. Mesela o genelde beyaz olan tele ob. lerin mm ve çarpanları ne oluyor?


  • gokriver  (28.02.11 17:19:52) 
en.wikipedia.org

Şu linkte ve aşağıdaki tablodan tüm sorularım çözülmüş oldu. Benim gibi acemiler için iyice aydınlatıcı olsun diye ekleyeyim dedim.
  • gokriver  (28.02.11 17:23:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.