[]

[ gümrük ] Yurtdışından Online Sipariş Kılavuzu

Ekşi duyuru üzerinde bu tür soruların fazlalığından dolayı sözlük uzman kadrosundan bir kişi tüm sorulara noktayı koyamaz mı? her ağızdan farklı ses çıkmak zorunda mı? sorular genelde şu şekilde yoğunlaşıyor:

1) ebay ve amazon dan ilk sipariş
2) elektronik ürünlerin gümrüğe takılma olasılığı
3) shipping haricinde ekstra kaç para öderim?

bunlara %100 doğru cevap verilemez mi? göreceli olmak zorunda mı? net olarak yazılsa ve duyuru da en üst kısımda bir süre dursa olmaz mı?

 
malesef %100 cevap verilemiyor durumlar için. herkesin derdi farklı oluyor çünkü.

sorunlar

alışveriş yapılan site
ödeme şekilleri (paypal, kredi kartı + güvenlik)
kargo (normal posta ve dhl, ups) ve süresi
gümrük

sadece genele yönelik yorumlar yapılabiliyor aslında ve herkes kendi tecrübesinden yola çıkarak yanıt veriyor. size bir gümrükçü dahi yanıt verse kesinliği olamaz çünkü ticari amaçla ürün getirmiyor burada soru soran insanlar kendi kullanımları için getirtiyorlar. ama yapılabilir genel bilgi verme amaçlı bir rehber deneyelim bakalım.
  • luflee  (21.02.08 14:25:48) 
Daha önce açılan duyurularda bir şeyler arayanlar olursa akıllarında pek soru kalmaz sanırım. ben baya bir kurcalamadım aldım ettim soruları olanları cevablarımda aynı zamanda.

gümrükle ilgili %100 cevap bulmak isteyenlere sağlam kaynak burayada yazayım;
www.gumruk.gov.tr ben de burda başkasından gormustum link i bu işlerle ilgili acıklamışlar yeterli kıvamda.

amazon dan alışveriş yaparken korkmayında ebay icin ilk alışveriş onemli onu yapmadan once biraz gezin nette. guzel bir forum sitesi var bir bakın derim;

www.iyibey.com ebay üyeliği ile güzel gerektiginde resimli anlatımlar yapmıslar. sabit başlıklar haricinde pek yanıt bulamıyosunuz ama sabit olanlar yetiyor.
  • rurouni  (21.02.08 16:37:16) 
Malesef olma çünkü işler deterministik bir şekilde işlemiyor aslında. 100 euro altı malı belirli şartlar yüzünden çekemeyen de var, aynı şartlara uymayan 5000$'lık maldan her ay birer ikişer getirip satabilen de... herkesin yorumu da ona göre oluyor haliyle.(süper hacı hiçbişey olmaz, veya aman bulaşma abi kan alıyorlar şeklinde)


  • kurukafa  (21.02.08 19:42:00) 
Her zaman dogru olan kurallar ve iyi isleyen bir sistem olmadigi icin istedigin sey zor.

Ama, kesin cevap olmasa bile en azindan insanlara yol gosterecek bir sey, simdiye kadar verilmis cevaplar derlenerek olusturulabilir. Sonra bunu buraya degil Sozluk'e yazariz, oraya link veririz. Vaktin varsa eski sorulara bakip ise girisebilirsin :)
  • wpi  (22.02.08 08:34:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.