[]

Düşük gelen elektrik faturası

Ayedaş'tan gelen fatura normalden düşük geldi, yani normalde her ay 40ytl civarı gelen elektrik faturası bu ay 10ytl geldi. 50 kilowatt civarı gözüküyor tüketim. Gelen elektrik zam haberlerinden sonra "bi pislik mi var bunun içinde?" dedim içimden bir sorayım dedim. Nasıl olur? Kullanımda bir fark yoktu.

edit: geçen ayki faturaya baktım 250 kilowatt gözüküyor. 5 kat az kullanmış olma şansımız yok. sayaç falan mı bozulmuştur?


 
ahah "eksiği senin fazlası benim" diye bir laf vardır :) sayacın bozuk olma ihtimalinden öte sayaç okunma tarihlerinden kaynaklı bir durum olabilir. bir sonraki ay +200kwh parası ödersen şaşırma derim.


  • kimlanbu  (20.02.08 19:15:55) 
2-3 yıl önce bizim faturamız da böyle geliyordu, yani normalde 10 geliyorsa insanlara bize 1 geliyordu. kaçak elektrik kullandığımız kanısına varmışlardı öyle bir şey olmadığı halde. bir sonraki ay yine bu civarda gelirse faturan, sayacı kontrol ettir bence.


  • phoera  (20.02.08 19:19:28) 
ihtimaller;
* sayaç okuma tarihleri şaşmış, aynı karneyi 1-2 hafta ara ile okumuş olabilirler.tabi bunu faturayı aldığınızda farkedebilirdiniz.
* sayaç önceki ay ve yahut bu ay yanlış okunmuş olabilir.onlarda allahın bir kulu endeksi 650 yerine 850, 850 yerine 650 olarak görmüş olabilirler.
* sayacın bozuk olma ihtimali var ama bu sizi ilgilendiren bir konu değil. zaten bir elektrikçi çağırıp sayacı kontrol ettiremezsiniz.

büyük ihtimal yanlış okumadan kaynaklanıyordur.isterseniz faturayı alıp endeksin doğruluğunu kontrol edin.sayacınız dijital değil ise kırmızı penceredeki rakamı almadan son kw/s inizi görebilirsiniz.eğer yanlış okunmuşsa, doğru endeskle bölge müdürlüğüne gidip düzelttirmeniz ya da bir sonraki aya kendi kendine düzelmesi mümkündür.sayaç bozuk ise akışına bırakın bir kaç ay sonra farkına varıp bakarlar zaten, adamların görevi bu.
  • gregory  (20.02.08 19:39:44) 
En muhtemel senaryo:
Elektrik idaresinin sık sık başvurduğu bir yol vardır. Sayacınızı öyle her ay okumazlar. Mesela 4 ayda bir okurlar. Sayacı okumadıklarında daha önceki tüketiminize bakıp yaklaşık bir şeyler yazarlar faturaya. Ama o süre içinde sizin tüketiminiz biraz azaldıysa (mesela ayda 40-50 kws) o dört ay boyunca yapılan tasarruf bir anda ortaya çıkıverir. Hatta alacaklı bile olursunuz.

  • o midas  (21.02.08 23:02:46) 
o midas,
bahsettiğin olay sanırım 2002 senesine kadar yapılıyordu.bu da direk idarenin değil, sayaç okuyan memurların başvurduğu bir yoldu.sonrasında memurların eline verilen yeni cihazlar ile bunun önüne geçildi, ki artık faturalar o cihazdan bina içinde çıkıyor.

  • gregory  (22.02.08 00:51:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.