[]

hükümet ve ekonomi

türkiye'de bazı dengelerin epey değiştiğinden bahsetmek mümkün, fikrinizi merak ettiğim konu demogojiye çokça girmeden mevcut yönetimin ekonomi politikasını nasıl buluyosunuz? mevcut ekonomik durumu beğeniyosanız neden? beğenmiyosanız niçin ? şu an başka bir iktidar olsaydı chp, mhp vs.. nasıl bir ekonomik politika belirlerdi ? eldeki şartlar doğrultusunda hükümetten ekonomide nasıl hamleler beklerdiniz,bunu akp yapabilir miydi? akp olmasaydı bunu başka bir parti gerçekleştirebilir miydi? bütün bunlar nasıl olurdu? hükümetin ekonomi kurmaylarının pastadaki payları ne boyuttadır, yoksa işleyen bir çarkın dişlileri midir? dışa bağımlılık ne boyuttadır? ve daha bissürü şey...cuma gecesi biraz kafa siktim sanırım.




 
ekonomik durumu beğenmiyorum.
kısaca başlıklar halinde yazayım:
cari açık fazla,
dış ticaret açığı her yıl katlanarak artıyor,
maliye politikası fazla popülist,
borcumuzu ödedik demekle iş bitmiyor ki eğer gerekiyorsa borçlanacaksın.
başka hükümetler olsa bunlar kadar satmazdı(özelleşip güzelleşmek )
çok derin mevzu be hacı insan daldan kayıyor paso
ana başlıklar bunlar işte idare et.

not:23 yıldır istanbulda aynı semtte oturuyorum.
hiç bu kadar fazla kapalı yani boş dükkan görmemiştim.
zengin olan daha da zenginleşti orta direk yan yattı fakir zaten sürünüyor.
  • seyduna6687  (11.02.11 22:45:36) 
1-Ülkemizin en önemli sorunu şu an cari açık gibi gözüküyor ve bunun finansmanı kısa vadeli sermaye harektleriyle sağlanyor.Malum ülkemiz kısa vadeli sermaye hareketlerinin nam-ı değer sıcak paranın gözde merkezlerinden.Nedeni de yüksek faiz ve düşük kur ikilisi.MB sıcak paranın önünü almak için faizleri indirdi ve son açıklanan rakamlara göre sıcak para yavaş yavaş ülkemizi terkediyor.Faizler indi fakat bu tasarruf teşvikini azaltır ve harcamaları arttırır ve bu uzun vadede enflasyona neden olabilir.Ama MB'nin temel amacına bakarsanız fiyat istikrarını yani enflasyonla mücadeleyi görürsünüz.Şimdi diyeceksiniz ki MB bağımsız neden bunları yazıyorsun diye? İşte bence MB bağımsız değil abiler.İşte hükümetle ilgisi bundandır bence.

2-2011 yılında Mali Kural'la ilgili altyapıların tamamlanıp mali kurala geçileceği öngörülüyordu.Mali kural yüksek ve gereksiz kamu harcamlarının,popülist harcamaların önüne geçilmesi ve bunların bir kurala bağlanmasını amaçlıyordu ama yürürlüğe girmesi ertelendi.Nedeni de açık: Genel seçimler! Akp yaklaşan genel seçimler öncesi kamu harcamalarını arttıracaktır.Ve açıktır ki bir mali kural'ın varlığıyla bunları yapamayacaktı.Bu ülkemiz için bence bir kayıptır.

3-Anayasa'da "Vergilerin adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasını sosyal amacıdır" yazmaktadır.Bunun 4585616589 yıldır böyle olmadığını herkes bilir.Bu ülkede inanılmaz boyutta vergi kaçırılmasına rağmen hala yeterli denetimler yapılmaz.Çünkü devlet işin kolayını bulmuştur: Dolaylı vergilerde vergi kaçırmak nispeten daha zor olduğundan dolaylı vergilere yüklenilir,sigara ve benzin üzerindeki vergi yükü sürekli arttırılır ve vergi kayıpları telafi edilmeye çalışılır.Ayrıca ücretliler üzerindeki vergi yükünü de unutmamak gerekir.Evet ülkemizde vergi yükü sermayenin değil emeğin üzerindedir ne yazık ki..
  • delibas_alyon  (11.02.11 23:36:39) 
evet, gaz ve toz bulutundan başlamışsın biraz.

hükümetin ekonomi politikasının, kemal dervişin getirdiği çözümün uygulanmasından ibaret olduğu söyleniyor. iktisatçı olmadığım için teknik detaylar konusunda birşey söyleyemem. bir işçi olarak:
uygulanan politikanın temeli, maliyetleri azaltma üzerine. çıkarılan tüm yasal düzenlemeler, iş gücü, sosyal güvenlik masraflarını azaltmaya yönelik. artık devlet ve özel sektör eskisine göre daha düşük maliyetle daha çok işçiyi daha "rahat" çalıştırabiliyor.
bunun doğal sonucu olarak iş kazalarının sayısında inanılmaz bir artış var.

herkesin ücretsiz ve kaliteli sağlık hizmeti almasını sağladığı idda edilen sağlık reformında bile, temel amaç tıp sektöründeki iş gücü maliyetinin azaltılması üzerine.

akp, şimdi kanlı bıçaklı göründüğü israil'e, en verimli topraklarını 49 yıllığına satmayı bile planladı. olay gündeme taşınıp tepki çekmeseydi ilgili yasayı geçirecekti.

sonuç olarak, akp türkiye'ye vahşi kapitalizm kurallarını yerleştirme konusunda son derece kararlı bir parti. getirdiği bütün yasalar belirli bir iktisat politikasına uyuyor. öyle ki, bu uğurda israil'e toprak satmayı bile düşünebiliyorlar.

akp yerine bir başkası gelseydi, kesinlikle bu denli planlı vahşi bir kapitalist politika uygulamazdı. uygulayamazdı. zira hiçbir siyasi partide akp'de olduğu kadar belirli bir amaca angaje olmuş kadrolar yok.
  • makineci  (11.02.11 23:41:32 ~ 13.02.11 00:59:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.