[]

karabasan

evet böyle bir şey yok öncelikle yazayım farkındayım bunun. (belki de olabilir:)

uyku felci olarak adlandırılıyor sanırım bunun bilimsel acıklamasını bir seferinde bir yerlerden duymuştum ama unuttum şimdi de aklıma takıldı nedir bilen varsa bir acıklasın. hani şu uykuda uyanıyorsunuz ama kalkamıyorsunuz beraberinde kabus/hayal vs. şeyler gorerek cıglıklar falan ama ses seda yok.

vucudda hangi etkileşim vs. ne oluyoda bizi bu karabasanlar basıyo.

 
#3069026 öncelikle

benim bildiğim kadarıyla rüya halindeyken yatış pozisyonu olarak sakat bir duruma gelip nefes alamazsanız, yani beyin oksijen alamazsa, rüya olayından çıkmadan beyin sizi uyandırır uyarmak amacıyla. ancak hem rüya görür hem de uyanık durumda olduğunuz için hareket edemezsiniz.
  • nukleermalkav  (19.02.08 03:59:53) 
gordugumuz ruyalar beynimiz tarafindan gercekmis gibi algilanir, dolayisiyla bizi sasirtan -korkutan ruyalarimizda bedenimiz refleks gostereceginden ya kendimize zarar verecek ya da uyuyamaz olacaktik. bunun onune gecmek icin beyin, bedenimizi adeta felc edecek bir hormon salgilar. ne kadar cok heyecanli, korkunc , bedensel harekete neden olacak ruyalar gorursen sen o hormonun etkisini daha cok kirmaya calisirsin. karabasan da, bu kirilma esik degeerini gectigin noktalara denk geliyor olsa gerek. yani yari bilincli yari hareketsiz olma durumu.

not: karabasan, cin, ocu, bucu vs. turevinden yaratiklar yoktur. varsa bana gonderin hepsini, bana musallat olsunlar da baskalari kurtulsun. bu tur seyler hep inananlarin basina gelir nedense. nedne muslumanlar stigmata ya maruz kalmaz da, hiristiyanlar maruz kalir? ya da hristiyanlari cin carpmaz da, muslumanlari carpar? daha fazla bilgiye bilim ve teknik in yeni ufuklara adli kitapcik serisinin uyku ve ruya yi inceleyen sayisindan ulasabilirsiniz:

www.biltek.tubitak.gov.tr

edit: yukarida linki verilen entryde de hemen hemen aynisi bahsediliyormus zaten.
  • egotm  (19.02.08 06:02:11) 
benim bildiğim de, bu konuda bi araştırmam olmamakla birlikte, beynin bedeninden önce uyanıyor. bu yüzden gözün açık, etrafı algılıyosun ama bedenini hareket ettiremiyosun. ya da tamamen sallıyorum..


  • insensitive  (19.02.08 09:46:59) 
@egotm;

karabasan, cin, öcü vs. şeylerin olmadıgını ama o isimleri alan bir şeyler oldugunu biliyorum ve işin aslını bilimsel acıklamasını anlamaya calısıyorum ben:) yoksa o karabasan birader diyen birisi değilim. :)

herkese cevabları icin tesekkur ederim.
  • rurouni  (19.02.08 10:26:24) 
Tıptaki adı uyku felcidir. İnsanlar rüya gördükleri REM uykusu sırasında, göz ve solunum kasları dışında tamamen fizyolojik bir felç durumundadırlar. Hiçbir kasları çalışmaz. Böyle olmasaydı, biz rüyalarımızı oynar hale gelirdik. Rüyamızda ne yapıyorsak, yatakta da onu yapmaya başlardık. Bazen rüyadan uyandığımızda beynimiz uyanık ve etrafın farkında olduğumuz halde, hareket edemez, ses çıkaramaz ve göğsümüzün üzerinde bir ağırlık varmış gibi hissederiz. Bunu herkes hayatının bir döneminde en az bir kez yaşamıştır. Korku verici bir durumdur. Ama saniyeler içinde kendiliğinden düzelir. Karabasanın olma nedeni; uykudan uyanmamıza rağmen REM uykusundaki fizyolojik felç halinin, uyanır uyanmaz çözülmemesine bağlıdır.


  • efruz  (19.02.08 14:37:59) 
yok diyenlere uğrayasıca, göster kenidini bu arkadaşlara :)

arkadaşlar, var, yani ben 1 sene boyunca felç mi geçirdim ?

tamam evet diyorsunuz sanırım, peki uykudan önce, yatağa başımızı koyar koymaz gelirse nasıl açıklıcaz, daha uyumamışız ?

bence var, şahsım bilinci tam açık şekilde cinlerlede muhttap oldu, hayır yobazlığımla bu alengerli işlerin alakası yok, ama bence lost izleyenler en azından inanmalı bunalra :)
  • alchemistt  (19.02.08 18:47:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.