[]

Cruise'da Çalışmak

Arkadaşlar bu yaz mezun olacam. İngilizcem şahane. Biraz tecrübem de var, cruise gemisinde garson (veya garson yardımcısı- assistant waiter) olarak çalışmak istiyorum. Bu herifler nasıl çalışırlar, iyi mi kazanırlar, ortam nasıldır, gemide patlar mıyız, ne ayaktır her kafadan da bi ses çıkıyo a.k. Bilgisi, fikri olanlardan paylaşmalarını rica ederim...




 
sözlükten angutyus'a danış


  • şaman  (11.02.11 18:00:09) 
yük gemilerinde çarkçı(gemi makine müh) olarak çalışmaktayım. cruise gemilerinde çalışmak bizim gemilere göre çalışmaktan daha fazla zordur. Bildiğim kadarıyla istediğin tarzda çalışan kişiler fazla maaş almıyor fakat tip (bahşiş) denilen olaydan yollarını bulduklarını duyuyorum. Gemi işi biraz daha farklıdır normal işlere göre, iyice araştır derim.

Birde aracı kurumlara evrak işleri için paranı kaptırma.
  • kaptan doktor  (11.02.11 18:14:07) 
(bkz: bir apaçi masalı)

oku bu başlığı , cruise oratamına dair pek çok bilgi var 300. entry civarlarında.. angutyus ' a da sorsan detaylı bilgi verir herhalde..
  • kennym  (11.02.11 18:17:41) 
1,5 yıl çalışmış birisi olarak, her şirkette çalışırsan paranı bile alamadan dönebilirsin diye başlamam gerek. İyi bir şirket derken ise carnival veya royal caribbean'ı kastediyorum. Tabi bi ton şirket var. Ancak akla ilk gelenler bunlar olduğu gibi bazı şirketler her ülkeden personel almıyor.
Ben rccl'de çalıştım. Yakın zamanlarda çalışma süreleri falan değişti. Bu konuda en güncel bilgiyi acentalardan (insan kaynaları) alırsın. İngilizce kadar otel ve turizm tecrüben de olsa iyi olur. Yoksa bile hemen bi otelde ast. Waiter olarak başla. Masa topla takım bardak sil. Gider gitmez garson olman mümkün değil. En azından 2-3 ay geçer gerçekten iyi olsan bile. İngilizce kadar işi de bilmen lazım garson olabilmek için.
Neyse. Asst waiter iken aylık gelirin ortalama 1800-2000$ olur. Çalışma saatleri günde 10 saat idi. Haftalık izin yoktu. Haftalık izin zaten mümkün değil. Gemi sürekli çalışıyor. Ancak çalışma saatleri değişmiş diye duydum. Rccl'de çalışan f&b manager arkadaşım var. Son konuşmamızda o anlatmıştı bazı değişiklikleri.
Ben işin eğlenceli kısmını anlatayım. Zor kısmı her işte var. Çalışma saatleri, uyuz müşteriler, göt çalışma arkadaşları vs. İş arkadaşları hakkında tek söylenecek şey her zaman ılımlı olmak en iyisi. Uyumlu kişi her zaman sevilir. Bi de kültür farkı olunca. Uyum en önemli şeylerden birisi.
Oraya karı kız için gitmeyeceksin bi de. Evet restorandan çıktıktan sonra kimse kim ile ilişkidesin diye sormaz. Ama başın derde girerse işini kaybedersin. Kıza sinirlenir bağırısın. O da sarhoştur gider bana vurdu der seni anında oda hapsine alırlak kapında güvenlik ile. İlk limanda da indirir eve gönderirler!
Para kazan. Gemi de her şey bedava olsa da, içki ve bazı aktiviteler ücretli. Örneğin internet, sonra tabii ki telefon. Ama Amerikan adalarında veya Miami’de falan olduğunda telefon zaten çok ucuz. 5$’lık call card ile 1-1,5 saat konuşursun Türkiye ile.
Aktiviteler deyince pek yazacak bişey yok. Herşeyi anlatmak zor çünkü. O zamanlarda bol fotoğraf çektim. Onlara buradan bakarsan en azından ortam konusunda fikrin olur.
Eğlence çok. Ama akşam yorgun ertesi gün sabahçı isen katılman pek mümkün olmaz. Ama dert etme bi sonraki hafta yine bişey olur mutlaka. Halooween, yılbaşı, bilmemne partisi bilmemne eğlencesi vs vs.
Oda yemek vs gibi şeyler tabii ki ücretsiz personele. Ama çamaşır gibi şeyleri laundry’de yıkatacak olursan ücretli. Veya otomatlı çamaşır makinelerinde sıra beklersin. Benim çalıştığım gemide makine sorunu vardı. Ancak sonradan yeni makineler alındı.
Aklıma ilk gelenler bunlar. İlave şeyler sormak istersen mesaj at mailimi vereyim.
Tüm karayip fotoğraflarım:
www.flickr.com
Bir entry: www.eksisozluk.com
Çalıştığım şirketin benim çalıştığım gemiye ait resmi sayfası: www.royalcaribbean.com
Geminin internetten fotoğrafları: 4.bp.blogspot.com
www.fratkin.com
www.shipparade.com
www.network451.com
  • ben smyrna  (11.02.11 18:30:28) 
Az çalışmış olmamın nedeni farklı planlarım olmasıdır. Yoksa orada uzun süre kalıp (karı koca 7-8 yıl çalışmış okul arkadaşlarım var. 500.000$'ın üstünde para biriktirdiler. (Eski dönemlerde. Şu an bu kadar para kazanılamıyor)
satokres.com burayı sıfırdan inşa ettirip daha çok para kazanıyorlar şimdi! Tabi anaokulu ile en ufak bilgileri yok(tu) neyse bu ayrı bir konu.

  • ben smyrna  (11.02.11 18:33:23) 
Aracı kurum denilince. Bu işi doğru düzgün yapan bildiğim 2 Kişi vardır. Biri Kaya bey. Soyadını unuttum. Ama o da artık ilgilenmiyordu bu işlerler. Diğeri ise hâlâ aktif çalışan Muammer Songur. Songur iyidir. Ancak biraz para sever. Sürekli para ver demez. Kurs vererek para alır. Kurstan işe yarar adamları seçmeye gönderir. Kazananlar tarafından da hem şirketten para alır (HR olarak) hem de mesela 200$lık uçak biletini (denizci indirimi) 1000$'a sana vererek "komisyon" alır. Ama bunlara parayı hep giderken ödersin. O yüzden zarar vermez. Üzmez. Sende ışık görürse (hem işi bilmen hem de dil bakımından) çok sıkmaz. Kazandıkça verirsin der. Yine de cebinde bi 1000 tl falan olsun. Önce telefon et. Sonra atla git Ankara'ya. Şu da sitesi: www.muammersongur.com


  • ben smyrna  (11.02.11 18:40:32) 
Songur, kendisi de uzun süre RCCL'de çalışmış bir kişidir.


  • ben smyrna  (11.02.11 18:41:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.