[]

mimari şaheser

çevremdeki bütün bu binaları mimarlar mı çiziyor? hepsini ama. eğer öyleyse niye çoğu birbirine benziyor ve hiçbir estetik yanı yok? bütçe mi lazım bunun için? mimarın başta çizdiği projeyle ortaya çıkan projeye kadar geçen süreçte müteahhit taşşağını masaya kaç kere vuruyor? bütün bu tırt binaların sebebi müteahhitler mi?

oturduğum dairenin 3'te 1'inin bina girişi tarafından katledilmiş olması ve de 2 kat üstümüzdeki dairenin uzak odasında edilen kavgayı rahatlıkla duyabiliyor olmamın beni ''bu ne biçim bina lan'' düşüncelerine sevk etmesinden dolayı bir hışımla gece gece bu saçma soruları sordum.


 
arsa bir kişinin. 10 apartman yapılacak büyüklükte. amca veriyor müteahhite. yap diyor apartmanları. e müteahhit de buluyor mimarını, çizdiriyor evi. büyük ihtimalle de laz kendisi. e şimdi mimar oturup 10 ayrı plan mı çizecek? bir tane çiziyor, uygun gelmeyen yerini azıcık oynuyor, gerisi aynı. hoop 10 apartmanın 10'u da aynı. ankara öveçler'de oturuyorum, neredeyse bütün komşu binalar aynı. hatta sıvası da bej kaleterasit. müteahhit onu beğenmiş demek ki zamanında. ne diye hepsini farklı sıvasın?


  • kibritsuyu  (09.02.11 23:55:31) 
sahsi gozlemimdir bir yere dayandirmadan yaziyorum.

neden butun binalar birbirine benziyor?
1. imar yonetmelikleri arsaya yapilacak binanin kabaca olculerini belirler. komsu binalarla aradaki mesafesi, sokaktan mesafesi, yapabilecegi konsolun max mesafesi, binanin kati, kaban alani vs. imar bunlarin maksimum sinirlarini koyar, yapan kisi de tabiki maksimum olculeri kullanmak ister.
2. herkes genelde en ekonomik detaylari secer. bu detaylar da birbirine benzer.
3. herkes nasil yapiyosa ona uyar genelde insanlar

neden butun binalar cirkin/kotu?
1. cogunu imza mimarlari yapiyor. gercek bir mimarlik hizmeti almak insaatin maliyetini artiracagindan hemen hemen butun binalar cuzi paralara standart projelerle vasat mimarlarca uygulaniyor
2. mimarlarin cogu yeteneksiz. oyle malesef. iyi bir is yapma firsatini yakalasalar bile cogu berbat projeler yapiyorlar.
3. musteri de daha iyisini talep etmiyor.

insanlar daha iyi yasama alanlari talep etmeyince bina uretme isi en az parayla en kolay yoldan kotarilmaya calisiliyor. kalite dusuyor.
yani ozetle: kaynak yok, bilgi yok, talep yok
  • chavezding  (10.02.11 00:09:18) 
aklı başında mimarların yüzde doksanı o gördüğün iğrenç halı deseniyle süslenmiş binaları yapmak istemez. bir mimarlık okuluna git, jürisine katıl, ciddi anlamda yaratıcılık taşımayan, odun gibi ancak 4-5 proje görürsün. geri kalanı kafa patlatmış, uğraşmıştır. ama neticede özellikle türkiyede bu işi layıkıyla yapmak zor, zira en basit apartman bile oldukça maliyetli, müteahhitler cimri ve yaşam standartları düşük, sürdürülebilir enerji ve nerji tasarrufu için gavurlar kıçını yırtarken biz doğalgaza abanma eğilimindeyiz. mesele genel olarak bundan ibaret. zaten bu sebeplerden dolayı, haziranda diplomamı aldıktan sonra bu ülkede mimarlık yapmama ihtimalim çok yüksek.


  • fortisvita  (10.02.11 00:13:39) 
çünkü o tür apartmanlarda oturan insanlar o apartmanın mimarisini veya tasarımını önemsemiyor.

arz-talep meselesi yani...
  • şaman  (10.02.11 01:15:15) 
kardeş şunu sorayım sana: 300 bin liralık bir daire var, bir de 150 bin liralık bir daire var, ikisi de aynı yerde, komşu parseldeler. ikisinin de kat planları aynı, aynı metrajlarda odalara sahipler ve brüt metrekareleri de aynı. aynı malzemeleri kullanmışlar tamamen.

tek fark dış cephe. biri bahsettiğin gibi, diğer de çok estetik süper düper, harika, manyak ötesi detaylarla bezenmiş. ortalama bütçeye sahip bir ev almak isteyen insanı hangisini seçer sence?

düz mantık, çok fazla düşünmeye gerek yok bence. ev sahibi olmak her yurdum türk ailesinin hayali.

yalnız ses izolasyonu bambaşka bir konu, mimarla filan uzaktan yakından alakalı değil. bilgin olsun. direk müteahhit işi. ha 300 binlik daireyi de müteahhit onaylamalı tabi o da var.
  • karrdanadam  (10.02.11 13:37:41) 
bir mimar olarak cevap vereyim. bu işin bir çok sorumlusu var. ilki kaliteyi ve insan saglıgını hiç ama hiç umursamayan %90 ı karadenizli olan, sadece ilkokul bitirmiş müteahhitler. bunun arkasından kıçını kaldırıp hesap yapmaya üşenen inşaat mühendisleri. diğer bir husus ise işçiler. türkiyede kaliteli işçi bulabilmek imkansıza yakın bir şey. sen ne kadar muhteşem bir tasarım yapıp onu müteahhite kabul ettirip, gerzek mühendisin kalıp düşüncelerini de aşsan çizdiğin projeyi uygulayabilecek işçi bulamıyosun. hepsi eğitimisiz bu işçilerin elinde binlerce dolarlık malzemelerin piç olduğunu görmek, montaj hatalarının binayı eskittiğini görmek insanın canını çok sıkıyor. yoksa tasarım yapmak o kadar zor ve pahalı da bir iş değil. aynı paranın çok az fazlasına muhteşem bir proje dahi çizilebilir ama bunu müteahhitler başta olmak üzere mimarlar dışında kimse istemiyor. örnek olarak bir mimari tasarım yarışması örneği vereyim. yarışmanın sahibi toki. bakın bakalım dereceye giren projelere ve jüri üyelerine. kararı siz verin..

kolokyum.com


aynı yarışmada sadece satınalma kazanmış bir proje: kolokyum.com
1. si ile bunu karşılaştırdıgınızda farkı siz degerlendirin artık.
  • faaip de oiad  (10.02.11 17:53:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.