[]

Aynı şeyi dışarıda yiyince tadının daha güzel gelmesi

Şimdi evde bir yemek yapıyoruz mesela tadı iyi hoş, yaparken en kaliteli ve lezzetli malzemeyi kullanıyoruz. Sonra aynı yemeği dışarıda yiyoruz ama dışarıda yenilen daha tatlı geliyor. nasıl iş bu? sadece bende yok heralde? her şeyi geçtim bakkalda yaptırdığım kaşar/salam ekmek bile daha tatlı geliyor be.




 
cok genis bir soru.
daraltmak lazim.

misal, bir makarna soz konusu olsun.
sizin evde yaptiginiz (malzeme ayni olsa bile)
yagi ne kadar kullandiginizdan tutun, ne kadar tuz attiginiza, sosu o ayni malzemeleri hangi olculerle hazirladiginiza gore vs. cok farkedebilir.

dikkat ediniz ki,
tam tersine, annelerin yaptigi herhangi bir sey ise her zaman disardakinden daha guzel gelir (yaprak sarmasi, corba, vs..)

bu ikisinden de ortak yola cikarak, "malzemeleri hangi elin kullandigi" derim

(ve geyigi de ihmal etmem, "yapan icine sevgisini de katiyor" )
  • la traviata  (17.02.08 00:50:09) 
Daha çok para vermekle ilgili olabilir...


  • crown  (17.02.08 01:04:06) 
Aslında tam olarak daha çok para vermekle de ilgili değil bence. Mesela geçenlerde bi restoranda hiç huyum olmadığı halde, çok aç olmadığım için ve arkadaşlara eşlik edeyim babında ceasar salata söyledim. Neyse, salatam geldi. Üzerine keçi peyniri mi, koyun peyniri mi ne koymuşlar; bide böyle kırıntılar halinde. Salatanın en üstünden en altına kadar her noktada bulunabilir cinsten. Kaldı ki bahsettiğim bu peynirleri hiç sevmem! Ayrıca sezar salatada keçi/koyun peynirinin işi ne!?! Yiyemedim yarısından çoğunu. Kaldı öyle.. Yiyemem yani.. Ve, ödediğim parayla en okkalısından kebap falan yenilebilirdi başka yerde..
İşte bu yüzden biraz garip bi konu bu bence. Daha fazla irdelenmesi gerek kanımca :)

  • mortanius  (17.02.08 01:57:38) 
Bikere o salatalar, makarnalar filan ise mevzu o çok normal cünkü mesela adam salatada insan evde üşenicegi şeyler yapıyo, işte kıtırlarını hazırlıyo,homojen dagıtıyo malzemeyi, sos u vs vs derken dogal... Sonuçta (iyi yerler için diyorum) işinin ehli adamlar yapıyo yemekleri.

Ama kötüsüde çok kötü oluyo dışarı yemeginin.
  • Wishborn  (17.02.08 03:58:21) 
bir de isinin erbabi olmak gibi bisey var. sonucta adamin isi o devamli yaptigi sey bu bu yuzden disarda bir ustanin yaptigi daha iyi geliyor olabilir. bir de disarda cidden ac oldugumuz zaman yeriz sanki. ne bileyim eve gidene kadar acliktan olurum hesabi disarda yenir yemek (ya da evde bise yoksa) o yuzden disarda daha tatli geliyor olabilir. bir sure sonra ev yemegi aranmasini da ben gurbet olayina bagliyorum biraz (varsa tabi oyle bise). anneyi ozlemenin kalici etkileri olabilir.


  • oshamahue  (17.02.08 07:01:41) 
bazi restoranlarda (ve ozellikle belki salam gibi seylerde) Monosodium Glutamate (MSG) katki maddesi kullaniliyor, bir amino asid olan glutamate , daha cok beyindeki sinirleri etkiliyerek yiyecekleri daha lezzetli algilamamiza neden oluyor.
MSG hassas bazi bunyelerde yemek sonrasi susuzluk ve bas agrisi kollarda uyusukluk nefes darligi yaparak kendisini gosterebiliyor.
MSG nin 25 tane gizli ismi var, hergun kullandigimiz sodalarin icinde de MSG var.
obezligin artmasinin bir nedenin de asiri MSG kullanilimi oldugu iddia ediliyor.
siz gene de evde yiyin isterseniz....
  • faralya  (17.02.08 07:57:51) 
bu durumun yegane nedeni dışarda yediğimiz yerlerde kullanılar katkı maddeleridir, yemeklere katılan tat verici maddeler ve en ağır yağlar vb. yemeği daha lezzetli yapıyor. ama tabibi acısı ilerleyen yıllarda çıkıyor. sıcak yemeklerde tereyağ, soğuklarda zeytinyağı prensibini benimsersen, evdekinin yerini hiçbirinin tutmadığını görürsün.


  • 147258  (17.02.08 21:30:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.