[]

isa geri dönünce ne yaptı?

öncelikle söyleyeyim tartışma başlatmak amacıyla değil tamamen meraktan soruyorum. herhangi bi kaynağı da uzun uzun okumak istemiyorum görece kısa bir cevap için.

1)şimdi isa gerildikten 3 gün sonra geri döndü dimi? (tabi hristiyanlara göre).
2)nasıl kendini feda etmiş oluyor şimdi?
3)amacı neydi gerilirken(kendi iradesiyle olduğunu tahmin ediyorum)?
4)neden 3 gün?
5)peki ondan sonra nasıl tekrar ortadan kayboldu?(yukarı çekildi galiba emin değilim)
6)ne kadar sürdü 2. gelişi?
7)tekrar gelene kadar cesede ne oldu? çarmıhta mı canlandı tekrar?

teşekkürler.

edit: soruları düzenledim.

 
masal bu ya.. oluyo öle seyler.


  • evegirmekistemiyorum  (01.02.11 19:29:10) 
isa gerilmediki çarmıha. sanırım adı yehuda idi, onu germişlerdi hz. isa'nın yerine.


  • etna  (01.02.11 19:29:56) 
@evegirmekistemiyorum hepsi masal tabi ama bu kadar senedir bi temele oturtmuş olmamları lazım.

@etna isa nerde peki o sıralarda?
  • cagdassalur  (01.02.11 19:37:46) 
islam'a göre, allah hz isa yerine onu ispitleyen havarisini gerdirdi çarmıha isa suretinde. hz isa ise o arada ölüyor zaten. yani allah alıyordu canını.

benim lise din bilgimden kalan bu, birazdan biri gelip ayrıntıları aktarır. ama ana hatları böyleydi sanırım.

edit: www.eksisozluk.com burada yazmış yazar.
  • sen git ben geliyorum  (01.02.11 19:47:36 ~ 19:49:10) 
hocam soruya yanlış yerden bakıyorsunuz. "hristiyanlara göre" diye soruyorsunuz ancak hıristiyanlar arasında bile çelişkili ifadeler vardır.
mesela;
Hz. İsa tutuklandıktan sonra yapılan mahkeme, Matta, Markos ve Yuhanna'ya göre aynı gece Yahudi meclisinin önünde cereyan etmiştir. Luka'ya göre Hz.İsa, aynı gece değil, ertesi gün muhakeme edilmiştir.
Yuhanna'ya göre Hz. İsa, kâhinlerin reislerinin sorularına cevap vermediği için reisin hizmetçisi tarafından dövülmüştür. Ancak diğer incillerde bu konuda hiçbir bilgi
yoktur.
Matta'ya göre Pilatus, Hz.İsa'yı serbest bırakmaya karar verip bunu Yahudilere açıkladığı zaman Yahudiler, "Onun kanı bize ve çocuklarımıza borç olsun" demişlerdir. Bu husus diğer incillerde bu şekilde yer almamaktadır.

Hz.İsa'nın çarmıha gerilmesi ile ilgili olarak İncillerde yer alan haberlerde başlıca şu farklılıkları ve çelişkileri tesbit etmekteyiz:

1- Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği ağacı, çarmıha gerildiği yere, Yuhanna'ya göre bizzat Hz. İsa taşımış, Sinoptik İncillere göre ise Kirene'li Simun taşımıştır.

2- Çarmıha gerilmeden önce askerler, Hz.İsa'ya içmesi için Markos'a göre acı karışık şarap verdiler. Matta'ya göre ise, ekşimiş sirke verdiler. İsa'ya verilen içecek şarap mı, yoksa sirke mi? İki İncil farklı farklı bilgi vermektedir. Diğer iki İncil ise bu konuda hiçbir bilgi vermiyor.

3- Hz. İsa, çarmıhta can çekişirken, Yuhanna İnciline göre "Susadım" demiştir. Diğer incillerde bu ifade yoktur.

4- Muharref İncillere göre Hz. İsa, iki yanında birer hırsız bulunduğu halde çarmıha gerilmişti. Markos'a göre onunla beraber çarmıha gerilen iki hırsız, Hz. İsa'yı korkutuyorlardı. Luka'ya göre bu iki hırsızdan biri onu korkutuyordu, diğeri ise Hz.İsa'ya acıyordu.

5- Markos'a göre Hz. İsa, saat üçte çarmıha gerilmiştir. Yuhanna'ya göre ise saat altıdan sonra çarmıha gerilmiştir.

6- Lukaya göre, Hz. İsa çarmıhta iken "Ya rab onları affet, onlar ne yaptıklarını bilmiyorlar" demiştir. Diğer İncillerde bu bilgi mevcut değildir.

7- Hz.İsa çarmıha gerildiği sırada, Matta ve Markos'a göre "Allah'ım, Allah'ım! Niye beni terkettin" demiştir. Bu ifade diğer iki İncilde mevcut değildir.

8- Hz. İsa çarmıha gerildiği sırada, Yuhanna'ya göre onun yanında başta annesi Meryem olmak üzere, Mecdelli Meryem, diğer Meryem ve bir öğrencisi bulunuyordu. Diğer İncillerin anlattığına göre, o çarmıha gerilirken ne kadınlar, ne de talebeleri onun yakınında değildiler, onlar uzaktan hadiseyi seyrediyorlardı .

9- Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinden sonra Matta'ya görebüyük mucizeler olmuştur. Markos'a göre ise bu mucizelerden sadece bir mucize cereyan etmiştir. Bu da heykelin perdesinin yırtılması hadisesidir. Luka'ya göre, daha Hz. İsa ölmeden önce güneş kararmış ve heykelin perdesi yırtılmıştır.





bunu şuna benzetin, birisi inekten bir sıvı geldiğini görmüş ve buna süt demiş. rengide kırmızı demiş. başkası bakmış beyaz geliyor süt. hiç süt sağmamış başka biriside ibneliğine süt siyahtır diye laf yaymış ortalığa. sizde bu bilgilere bakarak "arkadaşlar süt neden siyahtır" diye soruyorsunuz. süt siyah değilki...
hz. isa öldürülmediki.
yukarıdaki yazıyı google'da aradığımda ilk çıkan siteden kopyaladım. eminim biraz araştırınca sizde işin iç yüzünü öğrenebilirsiniz.
  • etna  (01.02.11 19:52:57) 
@etna doğru diyorsun. benim şu vidyoyu izledikten sonra aklım karışıtı; www.youtube.com

burda ölüp tekrar canlandığı söyleniyor insanoğlunun günahları için kendini feda etmiş. o kısmı anlamadım.
  • cagdassalur  (01.02.11 20:00:09) 
islama göre hz isa gök yüzüne çıkarıldı. ve şu anda ölüm ile hayat arası bir konumda. kıyamete yakın yeryüzüne inecek.


  • efruz  (01.02.11 20:12:45) 
hz isa göğe çekildi. tekrar indirilecek.


  • shell  (01.02.11 21:20:49) 
islama göre yeryüzüne ineceği kesin değil. mehdi ile karıştırılmış olabilir, ama mesih hakkında kesin bir bilgi yok tekrar geleceğiyle ilgili. ha inanırsanız da dinden çıkmazsınız.

diye okudum
  • sweeney  (01.02.11 21:31:33) 
@sweeney

benim bildiğim de yerzüne ineceği kesin islam dinine göre. hz isa yeryüzüne inecek, mehdi doğup büyüyecek. belki de doğup büyümüştür. beraber saf tutup namaz kılacakları söyleniyor.
  • Neill  (01.02.11 21:39:50) 
işte onlar kesin değil esas hristiyan inancında olan fakat islama da ters düşmeyen bi konu bu. yani islamda kesinkes bi yeri yok ama inanmak da imanınıza zarar vermez.

"Kuranı kerimde Mesih/ ميسيهْ kelimesi ister tek başına ister sıfat olarak kullanılsın hiç bir zaman yahudi ve hristiyanların bu kelimeye yukledikleri "beklenen kurtarıcı" anlamı verilmemiştir. Kurandaki butun kullanımlarıda mesih meryem oğlu isa anlamındadır. Ehli kitapta olduğu şekliyle bir mesih bekleme daha çok hadıslere( rivayet edilen haberlere )dayandırılmaktadır. Hâlbuki bu hadis ( haberleri) sunnettullah ile açıklamak zordur. Bilinen anlamıyla mesih inancı islam geleneğine yahudilikten ve de hristiyanlıktan geçme bir inanıştır. Kısacası Mesihin
(Meryem oğlu İsanın)öldukten sonra tekrar dunyaya geleceğiyle ilgili haberler Kuranda yer almayan ama hadislerde kiyamet alemetlerinde geçen bir konudur ki iman etmemiz zorunlu olan bir konunun Kuranda yer alması gerekmektedir. Kuran`da almayan bir konu kesinlikle iman esası olamaz. Hadislerle; Kuran’da belirtilmeyen bir iman akidesi oluşturulamaz."
  • sweeney  (03.02.11 03:06:05 ~ 03:06:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.