[]

Amazon Mechanical Turk nedir, ne değildir, nasıl işler?

Az önce sonra "göz atarım" diye kaydettiğim sitelere bir "göz atayım" dedim. Bu siteyi de eklemişim ama ne zaman, nasıl hiç hatırlamıyorum.
Neyse nedir bu mechanical turk olayı, aranızda kullanan var mı? Üyelerin tam olarak yaptıkları iş nedir?
www.mturk.com


 
Mechanical Turk, bilgisayara yaptirabilecek tarzdan bir isi, bilgisayara yaptirmak icin gerekli olan yazilim cok zor olmasindan dolayi insanlara onlari bilgisayarmis gibi kullanarak yaptiran bir sistemdir. Tabii insan yavas calistigindan dolayi yapilmasi gereken cok karmasik bir is, belli basit parcalara bolunur, bu basit parcalar birden fazla insana is olarak verilir, bu isi yapan insanlar is basina para kazanirlar (cok cuzii bir rakam olabilir bu para). Ayni basit is birimini eger ornegin 3 kisi yaparsa ve 3 kisiden de ayni sonuc gelirse, o is dogru sayilir (hileyi onlemek icin).

Ornegin birisinin teknesi okyanusta kayboldu. Okyanusun uydu fotografi var elinizde ama inanilmaz buyuk. bunu 300x300 pixellik parcalara boluyorsunuz. Insanlara dagitiyirosunuz. 3 gun sonra tum resimler defalarca taranmis ve sonuclar cikmis oluyor. Is basina 5 cent veriyorsunuz. Toplam size masrafi bir kac bin dolara mal oluyor. isi yapan her kisi de 20 dolar kazaniyor falan...
  • compumaster  (13.02.08 08:57:37) 
aslında üyelerin yaptıkları iş tam olarak işverenlerin yaratıcılığı ile sınırlı. çeşit çeşit işler var gördüğüm kadarıyla, internetten harita bulmak, anket doldurmak, bir konuda kısa bir yazı yazmak, birinin blog sitesini ziyaret etmek, birinin web sitesini yeniden tasarlamak, herhangi bir konuda parlak fikirler öne sürmek benim gördüklerim.

ayrıca abd ve hindistan vatandaşları dışındakiler nakit para alamıyorlar sanırım. diğer ülkelerin vatandaşları paralarını amazon hediye çeki olarak alabiliyorlar. yani yine amazonda harcamak zorunda kalabiliyorsunuz.

benim anlayamadığım şey, mesela harita bulmak için bir ilan var. adam belli bir yerin belirli kıstaslara uygun haritasını bulup gönderene 2,5 dolar veriyor. şimdi bu durumda bu işi ilk başvuran kişi mi alıyor sadece, eğer öyle ise ben iki saat uğraşıp haritayı bulup işe başvurduğumda başka birinin kapmış olma ihtimali var, yok eğer önce işi kabul edersem de sonradan haritayı bulamayabilirim, bu durumda da bir yaptırımla karşılaşma ihtimalim var. ha eğer işi ilk başvuran almıyorsa da bu sefer işveren tarafında sorunlar doğabilir, adam 2,5 dolarlık işe 250 dolar vermek durumunda kalabilir 100 kişi aynı haritayı gönderirse. bu gibi durumları nasıl hallediyorlar anlayamadım.
  • oyvind  (13.02.08 10:00:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.