[]

Preamp Nedir? Yenir Mi? ya da Pedalla Output Yükseltmek Üzerine

Merhabalar. Gitarı direk Garageband'e bağlayabildiğimi keşfettim dün. Ama bir sorun var, sitesinde de dediği gibi gitarı direk bağlayınca ses çok az geliyor ve bir preamp gerekiyor arada.

Preamp'im olmadığı için dün şöyle bir şey yaptım; Distortion pedalımı araya bağlayıp (adaptör takılıyken) pedalı kapalı konuma getirdim, yani distorşın yok ama pedal bağlı yine de. Bu şekilde ses daha güzel oldu gibi geldi. şimdi ben gitarın output'unu yükseltmiş oluyor muyum bu şekilde, yoksa bana mı öyle geliyor? seste bir bozulma yaratır mıyım? yoksa bi halt değişmez mi (bence değişiyor bayaa güzel oldu; ama saçma da geliyor bir yandan pedal basılı değil çünkü).

bir de, ben preamp alayım mı? yoksa böyle iş görür mü?

 
şimdilik işini görebilir yaptığın, ancak sonraları farklı sorunlar yaşayabilirsin. şöyle anlatmaya çalışayım:

pedal dizilim sırası vardır analog setlerde. mesela delayi hep en sona koymalısın, öteki türlü sesde sapıtmalar yaşarsın. distortionu kullanırken bu sıralama ile alakalı sorunlar yaşaman muhtemel diye düşünüyorum.

ama dersen ki distortionu da Garageband'den kullanırım, o zaman pek sorun olacağını sanmıyorum.

bir de naçizane önerim: alabiliyorsa pedal al bir adet güzelinden. programla çalışmak dert doğurabilir çoğu zaman.



edit: örnek bir sıralama buldum senin için, Delay en sonda değilmiş bu arada:) ama Distortion ortalarda.

Guitar > Wah > Octave > Noise Gate > Compressor > Overdrive/Distortion > EQ > Modulation effects > Delay > Reverb
  • loveinaflipbook  (26.01.11 13:49:48 ~ 13:54:26) 
@loveinaflipbook
çok teşekkürler öneri için. aslında distorşın'ı kullanmayacağım, sadece o sinyal yükseltme olayını yapsın diye koydum. yani sadece bilgisayara pratik bir şekilde bağlayabilmek için, herhangi bir pedal/efekt kullanmayı düşünmüyorum arada (gitar&bilgisayar arasında). hatta programda da kullanmayacağım. sadece güzel ses alabilmek için sinyali yükseltmeye çalışıyorum.

bu yaptığım o işi yapar mı? (pedal bağlayıp açmamak. basmamak yani.) yoksa ben yine de bir preamp alayım mı?

bir de, pedal almak neden?
  • dekila olmeka  (26.01.11 14:35:46 ~ 14:36:51) 
bence bu düzenek şimdilik işini görür rahatlıkla. sonradan sesten tatmin olmazsan ya da daha yeni arayışlara girersen (efekt, simülasyon vb.) o zaman pedal düşünebilirsin.

bu arada yanlış anlaşılmış da olabilir, benim pedaldan kastım aslında processor idi. ama analog olarak da set hazırlayabilirsin tabii.

processorü de herşeyi tek bir aletle halledebileceğin için önermiştim. preamplar, efektler, simülatörler vs. herşey tek bir pakette sunuluyor ve çalarken ayakla kontrol ettiğin için de büyük kolaylık. yoksa mouse la efekt değiştir, vs ölüm gibi gelir bir süre sonra.

ama zaten efekt kullanmayacaksan sorun yok; bu şekilde devam edebilirsin rahatlıkla :)
  • loveinaflipbook  (26.01.11 14:59:05) 
Distortion pedalının orada gördüğü görev impedance matching . Kapalıyken gitarın çıkışını yükseltmese de sesi daha güzel yapma sebebi bu bahsettiğim matching.

Ses kartın ne? Düzgün bir ses kartın yoksa üstünde preamp'i olan bir ses kartı alabilirsin. Line 6 'in gitaristler için tasarladıkları böyle aletler de var, çok pahalı da değiller.

Garageband gibi Amplitube serisi, guitar rig vs gibi diğer software gitar çözümlerine de göz atmalısın. Çok güzel şeyler var.
  • skatheist  (26.01.11 17:21:57) 
@skatheist
macbook pro var, sanırım intel'in onboard ses kartını kullanıyor.
external ses kartı alabilir miyim preamp'li? yoksa direk preamp alsam mı daha iyi?

bir de, bu yaptığımı (pedal bağlamak) yapmaktan ne farkı olur?
  • dekila olmeka  (26.01.11 17:39:52 ~ 17:40:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.