[]

Beyin sinir ilişkileri falan

Şimdi bi insanın narkoz altındayken sağ kolunun kesildiğini farzedelim. Adam kendine gelene kadar bilmiyor sağ kolunun artık olmadığını.

Şimdi illaki beyinde sağ kolu ilgilendiren sinir hücreleri bilmemneleri var. İşte vites değiştirmek için kullanılacak, bardağı tutmak için öncelikli olarak kullanılacak, karşıdan atılan nesneden kendini korumak için ilk önce bu kalkıcak...

Kesildikten sonra beyin bunu nasıl karşılıyor? O nöronları yine kullanıyor mu kaldır şu kolu, kaldır şu kolu, kaldır şu kolu diye? yoksa bi şekil onları "shutdown" yapıp ölmeye mi bırakıyor?

 
zamanla köreliyorlardır.


  • sicrayan geyik  (25.01.11 18:52:32) 
bu konuda gerçekten araştırma yapmak istiyorsanız biraz inceleme yapmanız gerekiyor çünkü "hah bu böyledir, şu da şöyledir" denilen bir durum değil bu. halen daha tartışmalar sürmekte. ama sözlükte dahi güzel bilgilere ulaşabilirsiniz bu konuyla ilgili.

hatta hayalet uzuv sendromunu okuyarak başlayabilirsiniz.

bu konudaki yakın tarihli araştırmalar için de vilayanur s. ramachandran'ın ismine bir göz atmamak olmaz.
  • demcan  (25.01.11 18:55:09) 
hatta ilk kaybedildiği zaman o organların eksikliği beyin ve sinir sistemi tarafından algılanabiliyormuş, şöyle ki, bazen bu bölgelerde hiç bir iğnenin kar etmediği, uykulardan uyandıran şiddetli ağrılar oluyomuş, hatta bi adı da vardı, hayali organ mı, eksik organ mı, öyle bişey ağrısıydı adı. nationalın bi cdsinde izlemiştim.


  • sweeney  (25.01.11 18:57:29) 
beyin genelde olmayan bölümde ağrı şeklinde bir tepki veriyor. düşünsenize kolunuz yok ama kolunuz ağrıyor.
burada bir miktar açıklaması var.
news.bbc.co.uk
  • spankenstein  (25.01.11 18:57:30) 
hah işte o, demcan+1


  • sweeney  (25.01.11 18:59:04) 
sorulan sorunun hayalet uzuv sendromuyla bir ilgisi yok. arkadaşın sorduğu soru kolun motor nöronlarına doğrudan bağlantılı ara nöronlar sinirsel iletim yapmaya devam ediyor mu etmiyor mu.


  • cro magnon  (25.01.11 19:35:55 ~ 19:44:30) 
oha evet :) hayalet uzuv hakkında benim de bilgim var yoksa.


  • hikaye mesture  (25.01.11 19:40:07) 
zaten bende cevabın o olduğunu değil, onunla ilgili araştırmalar esnasında söylenenlerin bi yardımı dokunabileceğini söylemeye çalışmıştım.

örneğin secrets of the mind belgeselinde ve yaptığı radyo programında ramachandran, bu nöronların bir kısmının kullanılmadığından, bir kısmının ise beynin başka kısımlarıyla iletişime geçtiğinden bahsediyordu. dolayısıyla ne tam anlamıyla bir "shutdown" var, ne de hepsinin bir anda bambaşka görevler edinmesi var - ikisinin bir bileşimi.

"Now that's just a hypothesis but to test this idea, we used the brain imaging technique called MEG or magnetoencephalography which allows you to see which parts of the brain light up when you touch different parts of the body, and sure enough what we found was in this patient, Victor, unlike the normal brain when you touch his face, it activated not only the face area in the brain but also activated the hand region of the Penfield map in the brain. So there has obviously been this cross-wiring in the brain of this patient. And this is important because it allows you to link changes in brain anatomy, changes in brain maps, in the sensory map, with phenomenology, allows you to link physiology and psychology which is one of the goals of cognitive neuroscience, this discipline we're talking about."

--bbc 4 radyo programından alıntı. (www.bbc.co.uk)

edit: bir de şu var ki hayalet uzuvda beyinden uzva giden sinyallerin bir kısmı için geribildirim alınamadığından dolayı ağrının olduğu söyleniyor ki, o zaman da o ara nöronların bir kısmının çalışmadığı sonucu ortaya çıkabilir.
  • demcan  (25.01.11 19:51:16 ~ 19:58:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.