[]

Dersi hocadan iyi bilmek, hoca yanlis bilmek, ben dogrusunu bilmek

Gecen yil aldigim bir derse asistanlik yapiyorum. Hocanin verdigi odevlerden birinin cevabi yanlisti. Ben de dersi alirken not kirilmasin diye yanlis oldugunu bile bile hocanin cozumu yazip verdim.

Asistanlik yapinca durum biraz farkli tabi. Gidip konuyu ogretmem gerekiyor. Ne yapsam hoca boyle diyor ama aslinda bu mu desem? Yoksa iki yol var hocaninki bu benimki bu bunu bilin ama hocaninkini yapin mi desem? Yoksa kagitlari ben okuyacagim icin dogrusunu mu ogretsem?


 
üniversitedesiniz, öğrencilere doğrusunu öğretin. hocaya da gidip "hocam, ben çok garip bri şey fark ettim, size de bir danışmak istedim" deyip gösterin yöntemi. hani bilim falan neyse de yani en azından bu kadar yanlış olmasın üniversitelerde.


  • sen git ben geliyorum  (20.01.11 15:47:13) 
kendi yaptığının doğru olduğundan emin misin? somut delillerin var mı kısacası?? (bölüme göre değişir bu)

eğer varsa al onları hocana git. "hocam biz böyle biliriz yaparız ama şöyle bir şeye denkgeldim ben, beraber baksak ne demek istiyor bu adam?" de mesela. "ver bakıyım, onu ben bir inceleyeyim" derse sorun yok zaten, "aman herkes atıp tutuyor, bakmaya bile gerek yok" derse kendi bildiğini öğretmeye başla..
  • purkinje  (20.01.11 15:47:53) 
doğrusunu öğret tabiiki. ama önce hocayla konuş, şurda hatanız var de. hoca hala hatasının olduğunu düşünmezse öğrencilere "benim yaptığım bu, hocanın yaptığı bu; ama ödevlerde ve sınavlarda hocanınkini yapın" de bence.


  • hikmetkaraman  (20.01.11 15:48:33) 
hocaya gidip, ben bunu böyle biliyordum ama bikaç yerde karşıma şöyle bir şey çıktı, kafam karıştı diye sor. sanki hoca yanlış biliyormuş gibi değil de, sen başka bir yerde öyle görmüşsün gibi. çünkü biliyorsun ki hocalar asla yanlış bilmezler!! hatasını yüzüne vurursan iyice inatlaşabilir.
bırak hoca sana açıklasın kendi bildiği gibi, eğer hala yanlış şekliyle açıklamaya devam ederse "ama hocam şöyle öyle olduğu için böyle değil mi, siz bize geçen sene böyle öğretmiştiniz diye hatırlıyorum" de ve sanki hoca zamanında kendisi doğru şekliyle öğretmişmiş gibi davran. ozaman havaya girerler kesin.
eğer insiyatif kullanıp da öğrencilere direk hocanın zıttı bir şekilde anlatırsan işler çirkinleşebilir. biz asistanlar daha insiyatif kullanacak kadar büyümedik biliyosun ki.
  • halanne  (20.01.11 15:51:15) 
Hoca'ya dersen akademik hayatın kayar. Olduğu gibi devam etsin kendi başını yakma sakın.




şaka. tabii ki git konuş. zaten hoca büyük ihtimalle "ah öyle mi doğrudur ya sen düzeltebilir misin?" diyecek, hallolacak.
  • manfool  (20.01.11 15:53:01) 
Saolun arkadaslar fikirleriniz icin.

Hocayla bu konuyu tartismistik gecen yil, ben dogru cozumu acikladim sebepleriyle, hoca kizardi bozardi, yok oyle olmamasi lazim filan dedi, biraz usteledim, rengi atti. Baktim elestiriyi kabul edebilecek bir yapisi yok, alttan aldim, tamam hocam haklisiniz hocam dedim.

Sanirim derste hocanin cozumu aciklayip, boyle yapin, ama bir de bu var deyip asil cozumu aciklayip aklinizda bulunsun demek en uygunu olcak.

Meraklisi icin problemin ne oldugunu da soyleyim:

Kuantum fizigi, bir boyutlu potansiyel kuyusu problemi. Schroedinger denklemini cozup enerji seviyelerini buluyorsunuz. Parcacigin bir ust seviyeye gecmesi icin enerji almasi ve duserken foton salmasi gerekiyor. Fotonun enerjisi aradaki enerji farki oluyor. Hoca diyorki fotonun enerjisi farka degil, enerji seviyesinin kendisine esit. Hoca kimya muhendisi, ben fizikciyim :)
  • curt  (20.01.11 18:19:25) 
Hoca kızarıp bozardığına göre doğrusunu anlamıştır herhalde. Siz tabii ki doğrusunu anlatın. Bir boyutlu potansiyel kuyusunda hata yapan hoca da iyiymiş :)))


  • sourlemonade  (20.01.11 19:09:59) 
@cosmicstring
hoca genc Cinli bir bayan. Yine Cinli arkadaslarin dedigine gore onlarin kulturde hocanin dedigi dogrudur, tartisilmaz :) kizarip bozarmanin sebebi de bu :)

Anladigim kadariyla muhendislerin ozellikle kimya muhendislerinin teoriyle pek arasi olmuyor. Hatta kimyacilar bile kimya muhendislerine kiziyorlar kimyayi katlediyor bunlar diye :)
  • curt  (20.01.11 20:10:04) 
Abi o nasıl bir bilim anlayışı Çin kültürü'nde. Öyle saçma şey olur mu.

Siz derste iki türlü anlatınca öğrenci şunu demeyecek mi, sınavda nasıl yapacağız?
Bir öğrenci sizin çözümünüzü yapıp düşük not alırsa o zaman tam maraz çıkar yalnız:)
  • manfool  (21.01.11 10:21:02) 
@manfool
sen karete kid'in bay miyagi'ye itiraz ettigini duydun mu hic :P

sinavlari da ben okuyacagimdan sorun yok.
  • curt  (21.01.11 14:06:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.