[]

Azmettiren ile dolaylı fail arasındaki fark.

Mehmet emin artuk - ceza özel hükümlerde sorduğu nadide sorularından birisi. farkı nedir azmettiren ve dolaylı failin. Sinir ve uyku bastı. şu saatte varsa bilgili bir hukukcu ey yar bana bir eylence!




 
işlenecek suçu organize ediyor ise dolaylı fail,
mesela şurada şu saatte git vur onu gibisinden
yani adam tetiği çeken değil sadece.
ama eyleme yönelten ( gaza getiren ) ve karışmayan azmettiren oluyor.
  • seyduna6687  (17.01.11 03:29:41) 
seyduna6687'nin cevabı yeterli değilse www.turkhukuksitesi.com adresindeki kanun değişikliklerine de bir göz at.


  • b00x  (17.01.11 03:34:39) 
hakimiyet kurma dolaylı faillikte bu bakımdan öne çıkıyor demekki. azmettirmede ise sadece faile suç işleme kararını aldırtıyor bundan sonra herhangi bir hakimiyet kurmuyor. hm. teşekkür ederim ben açarım daha bu mevzuyu.. teşekkürler..


  • okyanustaki depresif ruzgar  (17.01.11 03:34:48 ~ 03:39:07) 
bak mesela:

sen bir maymunu eğitiyorsun, ona hırsızlık yaptırıyorsun. kendi suçun için bir başkasını, onun iradesi olmadan kullanıyorsun, ondan yararlanıyorsun. burda sen dolaylı failsin. aynı şekilde bir çocuğu kullanabilirsin. temyiz kudreti olmayan bir akıl hastasını kullanabilirsin. ya da olaydan haberi, dolayısıyla kastı olmayan başka herhangi birini de kullanabilirsin. tüm bunlarda sen dolaylı failsin.

azmettirmede ise, azmettirici fikri kafana sokuyor ama senin iraden de devreye giriyor. birisi sana "git şunu öldür, böyle böyle yaptı", ya da "şu evi soy, çok para var onda" tarzı bir "gaza getirme" söz konusu. burda ilk fikir azmettiriciden çıkıyor, suç fikrini faile o aşılıyor, ama her halükarda failin de iradesi olaya giriyor ki, suç gerçekleştiriliyor.

aradaki fark irade unsuru kısaca.
  • vejeteryan vampir  (17.01.11 09:53:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.