[]

Gitar Çalmaya Başlamalımıyım?

İyi Akşamlar arkadaşlar.

Gitar çalmaya hevesim var, ancak yaşadığım yerlerde kurs yahut bilen birileri pek yok. Yani kendi başıma öğrenmem gerekiyor.

Yaşım da 20'ye geldi; geç kaldım gibime geliyor. Ayrıca, çalmak istediğim parçalar genelde zor ve grup parçaları.



www.eksiduyuru.com

bu duyurumda dinlediğim parçaları yazmıstım; burdan 1-2 parça çalmayı cok isterdim. Ancak, dediğim gibi yaş, imkan ve cahillik gibi sorunlarım var.


Aranızda gitar çalmayı bilenler bana akıl verirse çok memnun olurum. İyi akşamlar.

 
Ingilizcem iyidir,

Heveslendiğim parçaların çoğu elektro-gitar. Önce klasik gitardan mı başlamalıyım?
  • It'sGonnaBeBiblical  (15.01.11 02:07:06) 
yaşla alakası yok ben de iki sene önce kendi çabalarımla başladım, 22 yaşındayken, ileride bir rock yıldızı olma çalışmalarım ara ara devam ediyor :P internette birsürü döküman video var eğer orta düzey ingilizcen varsa.bazen bu döküman video fazlalığı motivasyonunu düşürüyor hangisiyle uğraşacağım diye fakat o anlarda elinden bırakmadan devam etmeli

öğrenmeye başladıktan belli biyere gelene kadar sıkıcı fakat birşeyler çıktığını görünce hem çalmak hem de öğrenmek aynı derecede zevkli, önceki duyurunu da okudum özellikle classic rock parçalarında 1 seneden daha az sürede çalabileceğin basit fakat çok havalı sololar var örneğin jethro tull - aqualung

youtube da selim ışık gitar derslerine bakabilirsin
  • freebird5406  (15.01.11 02:09:38 ~ 02:20:40) 
erkek arkadasım 24 yasında bas çalmaya basladı. kıtaplar, youtube, bilgisayara kuracağın programlarla ögrenebilirsin. müzik aleti çalmayı öğrenmek kolay değildir, azim lazım en basta. ingilizcen varsa internet tutorial kaynıyor.


  • dasher  (15.01.11 02:29:22) 
hayır, kesinlikle 'klasik gitarla başlamak' diye bir konu yoktur. o bir pazarlama hilesi. ne çalmak istiyorsan o enstrümanla başla.


  • merdümgiriz...  (15.01.11 03:50:05) 
linkte açtığınız konuyu okudum ve öncelikle ordan deyinelim konuya; öncelikle sizin tarzınız genel olarak "rock" müziktir. ama sizin jenerasyonun en büyük problemi olan hiperaktiflik ve benzeri yeni çıkan isimlerdeki hastalıklar nedeniyle kendinizi tanıyamıyorsunuz.. evet bu biraz derin oldu.. şu anda ne ben anlatabilirim zaten bunu. nede siz anlayabilirsiniz. ama ben yinede deneyeceğim; müzik piyasasında (dünya genelinde) şu an pek albüm çıkartan yok. "single" diye bir konsept var. diğer bir adı daha var ama şu an hatırlayamadım (hatırlanası bir değere vasıl olmadığını da düşünüyorum) velakin, eskilerde bu işler şöyle oluyor iken; bir grup yada sanatçı albüm çıkardığında en az 6 şarkı olurdu ve o şarkıların tamamı efsane olabiliyordu. efsane olmasada 20-30 sene boyunca dinleyip sıkılmıyordunuz. ama şimdiki dünyada, zamanın verdiği stres, sorunlar vb. nedenlerden ötürü genç nesilin hiçbir şeye sabrı ve saygısı kalmadı. (ki bu gençlerin suçu değil) bu olaylar müziğe de yansıdı. yeryüzündeki en iyi albümün orjinal imzalı halinide alsa müziksever genç kişi o albümü baştan sona dinlemez. dinlese bile 2 yada 3'ü geçmez. (eskiden böyle değildi ama siktiredelim şimdi onu)
ee sizin sorunu burada anlamış olmanız gerekirdi ama ben gene anlamadığınıza emin olduğumdan devam edeyim. hal böyle oluncada full albüm dinlemektense, gençlik ne moda ise, yada takıldıkları ortamda hangi şarkılar söz konusu oluyor ise onları alıp, sanatçının yada grubun diğer eserlerinden bihaber pozisyonda müzik zevklerini şekillendirmekteler. bu aslında bir yerde iyi de birşey.. neden iyi birşey? mesela kendimden örnek göstereyim.
previously on daglien: benim zamanında kaset'den cd'ye geçilme aşaması var idi. korsan cd ve mp3 diye birşey yoktu. ben her hafta harçlığımla 1 tane orjinal kaset (rock albümü) alırdım. ve de öyle senin kadar geniş bir müzik yelpazem yoktu. ki hala linkteki verdiğin grupları dinlemişliğim yok çoğunun. sadece isimlerini ve kaliteli isimler olduklarını bilirim. mesela ilk nirvana albümü dinlediğimde pek beğenmiş ve tam 1 seneye yakın zamanda tüm kasetlerini (orjinal hepsi) almıştım. şimdi düşünebiliyormusun bir kişi bir grup dinlior ve başka şarkı dinleme şansı yok. ee bu durumda ne yapar? ne bilir? yani hangi grubu bilebilri ki başka o tarz müzikler yapan. işte öyle idi, bir tane sağlam müzik grubu yada sanatçı buldukmı abanırdık full albümlerine kadar. müzik hayatımın ilk senesini nirvanaya 2. ve 3. senelerini metallicaya adadım. ondan telli de bir ortamımız oldukça arada kaset değişimleri yapmaya başladık (bu arada bu anlattıklarım benim zamanıma ait olan genellemelerdir, o zamanların her rock müzik severin ortak durumlarıdır) nirvana ve metallica'dan sonra megadeth diye bir grup öğrendik, hep sert gidiyoruz o aralar, yine ortam genişledi, başka biriside hiç metallica dinlememiş mesela ona albüm verdik, o bize cranberries diye bir grubu çok sevdiğini ve elinde 3 kaseti olduğunu söyledi, değiiş tokuş ettik vs. böyle böyle geldik bu günlere..
şimdi flashback'den geri dönelim
işte bu yüzden biz bir albümü baştan sona onlarca yüzlerce kez dinleyebiliyoruz. çünkü bizim yaşadığımız dönem bizi buna alıştırdı. ki zaten doğru olanda bu!
bu arada kısa bi flashback'tan sadece 3 grup dinlediğimiz gibi bir sonuç çıkartmaya kalkmayalım, büyük yanlışlık olur. zira ben ve benim gibilerin müzik arşivini bir görseniz durup bir kaç dakika hayatın anlamını düşünürsünüz.

bu yazdıklarımdan sizin dezavantajınız şurada devreye giriyor; artık teknoloji gelişti mp3, winamp, internet, download, torrent denen şeyler var. merak ettiğiniz tarzlardaki sanatçılar hakkında bilgileri çok kısa bir aramayla bulabiliyorsunuz ve ona ait eserleri bedavaya edinebiliyorsunuz. buda eskiye oranla daha geniş bir müzik yelpazesi sunuyor size, eğer müzisyen olmakta ciddiyseniz bu extra bi katkı sağlar size.

örneğin gitar çalmakta ciddi iseniz, burada ciddiyetten kasıt; ömür boyu bir uğraş yada meslek haline getirmek istemekte iseniz, bu kadar farklı tarzda ve kaliteli şeyler dinlemiş olmanız gelişiminizde bir yerden sonra size extra katkı sağlar. bunu da biraz açayım, sırf megadet, metallica, slayer dinleyen bir kişi düşünelim, bu kişi gidip troy stetina'dan da ders alıyor olsun, aradan 2-3 hatta 4 sene geçsin artık eleman teorik ve pratik olarak orta seviye bir gitarist konumuna erişir ama bu zamandan sonra kendi kendini aşması gerekmektedir. bu andan itibaren troy stetina gibi bir hocanın dahi yapacak pek bir şeyi kalmaz. yani kendini daha da ilerletmek, müzik adına bilinmeyenleri öğrenebilmek için farklı müzik tarzlarını (daha üstün müzikleri) duyuması, dinlemesi lazım ki onlardan örnekler çıkartabilsin, kendini geliştirebilsin. yani bir gitaristin gerçekten iyi olabilmesi için 6 sene çalışıp, emek harcayıp bu işe gönül ve akıl vermesi lazım.
sonuç: şu ana kadar yazdıklarımdan bir bok anlamayacağınızı düşünüyorum şu an ama bu işe gönül verip meslek haline(gitaristlik) getirmek istersiniz belki bir gün deyu gönlüm rahat. çünkü işte siz o gün anlayacaksınız bunları.
her nolursa olsun, siz gitar öğrenmek istiyorsanız hiç bir imkanınız yoksa bile, bir internet aracılığıyla çok güzel bir eğitim seti elde edebilirsiniz. "selim ışık gitar dersleri" diye google'dan yazınca çıkar. o da olmadı yaşadığınız şehri yazın aynı yerde isek bende yardımcı olabilirim belki.

saygılar.
  • daglien  (15.01.11 06:22:04) 
az önce yazdım yazdım sonra gönder deyince kayboldu lanet.. şimdi yeniden yazıyorum hatırladığım kadarıyla..


Bu martta ben de 21. yaşımı dolduruyorum. 2010 Aralıkta Keman öğrenmeye başladım.. Yani yaşın bu işle ilgisi yoktur.. Ha 5 yaşında öğrenmeye başlasan fena mıydı? muhtemelen şimdi 15 yıldır gitar çalmaya alışmış olacaktın hayli.. şimdi başlarsan da muhtemel 30 yaşında benzer bir olgunluğa gelebilirsin enstrumanını çalarken.. bu tamamen senin kişisel gelişimin olacağından...

Ben geçen aralıkta öğrenmeye başlamadan önce 1 sene kadar sağa sola baktım, interneti dolaştım, nereden nasıl öğreneyim, keman nedir? nasıl keman makbuldür diye.. en son bir arkadaşımın da tavsiyesiyle bu internetten baktığım derslerden birine gittim başvurdum direk.. şimdi 1,5 ayda 10 kadar bestenin üzerinden geçtik hocamla beraber.. Hala yeterince iyi tutamasam da kemanımı..

Ben kemanımı alırken hocama danıştım, ben öyle isteyince beraber gittik, birkaç yer gezdik, hocam aldı tek tek çaldı kemanları, alabileceğim sınıra yakın kemanlardansa satıcının gösterdiği daha ucuz bir kemanı uygun buldu hocam.. benim aradığım renklere de çok yakındı, hem fiyatı beklediğimin/bütçemin yarısından ucuzdu(400 kadar ödedim, 900 kadar bütçem vardı)..

Enstruman seçerken bir bilenle beraber gitmeni,
Satıcının sözüne en son güvenmeni,
Bir şekilde hoşuna gitmeyen, kafana takılan enstrumanı almamanı tavsiye ederim..
kısaca iyi bir enstruman da diğer şeyler gibi sana göre iyi olacağından, kendin karar ver, kötü bir enstruman alma..

Onun dışında öğrenirken de bir metod izlemek,
Notaları doğru şekilde okumayı gitarla beraber öğrenmek,
Kendine örnek alacak kimseler bulmak,
sana yardımcı olacaktır zannediyorum..


bir ton adam var yurt dışında bir yerlerde 30 unda gitar çalmaya başlayan..

www.eksisozluk.com
  • idexo  (15.01.11 12:40:45) 
yaşadığın hayata bağlı. boş vaktin varsa, her gün belli bir saat ayıracaksan başla. ama öyle haftada 1-2 saat elime alırım diyorsan zaman olarak, mızıka falan çal. gitar çok karmaşık bir enstrümandır. hem teknik hem de armonik olarak çalışacağın bir sürü konu var o dediğin parçaları falan hakkını vererek çalabilmek için.


  • legende  (15.01.11 13:51:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.