[]

Gecikmeli Yazma Başarısız ??

160 GB Philips external harddiskim (SPD5230CC) geçen gün "Gecikmeli Yazma Başarısız" hatası vererek bozuldu. Nedir bu gecikmeli yazma olayı? ilk defa gördüm bu hatayı.. Şu an usb'ye taktığımda Yeni Donanım Bulundu diyor ama tanıyamıyor. Yani Bilgisayarım'a girdiğimde gözükmüyor!! Servise göndericem fakat verileri kurtarma şansı var mıdır?? 140 gb verim gidecek yoksa :( (Bildiğim kadarıyla yangından çıkan laptoptan bile veri kurtarılabiliyor..)




 
Bana oyle geliyor ki "gecikmeli yazma" derken buffer (cache) araciligi ile yazmadan bahsediyor. Eger oyleyse belki google'da biraz arayabilirsiniz. Su an pek bakacak firsatim olmadi. Daha once boyle bir hatayla karsilasmadim ve sabit disk uzmani da degilim ama, mantiken "yazamiyorsaniz" ve okuma icin de ayni buffer'i kullanmiyorsa alet (umarim), "salt-okunur" veya "read-only" sekilde baglayip icindekileri okuyabiliyor olmaniz lazim. Tabii hata dolayli olarak buffer'la da ilgili olabilir ama umarim oyle degildir.


  • armish  (06.02.08 20:23:37) 
uyarıyı alma nedeni için; support.microsoft.com sizinki external olduğu için büyük ihtimalle hatanın nedeni diske ön yazma belleğini etkinleştir seçeneğinin aktif olması. ama bu seçeneği kaldırmanın sorununuzu çözeceğini sanmıyorum. arıza büyük ihtimalle donanımsal.


  • opteron  (06.02.08 21:30:48) 
Evet donanımsal olabilir. Çünkü taktığımda üzerindeki mavi ışık bi süre yanıyor, içindeki disk böle bi hışımla dönmeye başlıyor. hah tamam, tanıyacak şimdi diyorum. ondan sonra duruyor ve kısa kısa dönüp duruyor içindeki disk. tabi bu sırada üzerindeki mavi ışık da kısa kısa yanıp sönüyor. nasıl desem, sanki böyle zorluyor zorluyor da bi engele takılıyor. yada o diskin normal çalışmasını engelleyen bişey olmuş.. bilemiyorum. çok garip. ama 140 gb dosyam var işin ucunda.. =/ bunun kurtarılabilirliğini de merak ediyorum..


  • mortanius  (06.02.08 22:40:48) 
ağdaki bir dosya(ları)yı yazdırmak isterken de bu hatayı verebilir. eğer ağdan yazıyorsan dosyaları önce makinene kopyala sonnra yazmayı dene.


  • fizikopat  (06.02.08 23:52:44) 
HDD almak istediğimden bugun seagate başlığına bakıyordum. notorious brklp nickli yazarın bir entrysine denk geldim. Aynı sorunu yaşamış, mesaj atarsanız yardımı dokunur sanırım, büyük ihtimalle araştırmıştır. başlığa bakmaya üşenirseniz entrysi aşağıda :

"bir alisveris merkezinde* 320gb ve 7200rpm ligini 129ytlye aldigim 3.5''lik harici hard diskin markasi..
not: calistiginda hele de oda karanliksa bir pavyon ambiyansi yakalamanizin işten bile olmadigi aygit...ayrica kutuda yazan 320 gb kapasite, harddiski yukleyip propertiesden bakildiginda 298 mb olarak sahsima selam etmis sinirlerimi ziplatmistir. (kumdan kale sagolsun aydinlatti, yapim asamasinda aslinda 1024mb olan gb birimi 1000 olarak kabul edildiginde buyuk meblag sozkonusu olunca bu kadar kayip son derece normal hale gelmekte...)
aylar sonra gelen edit: alet surekli gecikmis yazma hatasi gibi bi erör vererek beni dinden imandan cikarmakta su siralar bilmiyorum neden boyle yapiyor...
(notorious brklp, 14.12.2007 17:06 ~ 06.02.2008 01:02)"
  • kimlanbu  (07.02.08 00:52:59) 
mortanius, moral bozmak gibi olmasın ama donanımsal bir sorun ise, içindekileri kurtarmak için baya para dökmen gerekecektir. Kurtarılmaz diye bir şey yok çoğu zaman dediğin gibi, ama bunu yapan adamlar baya paranı alırlar.

Başka bilgisayarlarda deneme imkanın oldu mu?
  • kurukafa  (07.02.08 02:03:41) 
Ha bu arada bir ihtimal USB controller arızası vardır, içini açarsın içinden standart bir disk veya notebook hd çıkar, onu başka bir bilgisayara takıp dosyalarını direk alabilirsin, eğer sorun usb controller devresindeyse tabi...


  • kurukafa  (07.02.08 02:04:50) 
sorun kesinlikle usb üzerindedir zira herhangi bir dosya kopyalarken cihazı kapattığınızda da aynı hatayla karşılaşmanız olasıdır. ben denedim öyle oluyor.


  • rimednac  (07.02.08 02:48:36) 
cihazın içini açmak ürünü garanti kapsamı dışında bırakır. tabi, elde kesin bir bilgi olsa ve usb problemi olsa göze alınabilir bir risk. ama "yeni bir aygıt bulundu" uyarısını alıyorsanız, led yanıp, hdd de çalışıyorsa büyük ihtimal sorun usb kontrolcüsünde değildir.
@rimednac, cihazı kapattığınız zaman aynı hatayı almanız gayet normal,çünkü gecikmeli yazma veriyi direkt hdd üzerine yazmak yerine daha hızlı olan bellek üzerine yazıyor, sonra arka planda mekanik diske yazmaya başlıyor. siz eğer hdd'i kapatırsanız bu diske yazma olayı gerçekleşmediği için böyle bir uyarı alırsınız. mortanius sürekli bu hatayı alsa belki usb konturolcüsünden kaynaklanan bir hata olma ihtimali kuvvetlenecek. ama sadece bir defa uyarıyı alıp, ondan sonra bir daha hdd windows tarafından görülmüyorsa, o uyarıyı alma anında hdd üzerinde bir hata olmuş hdd bir şekilde arıza durumuna geçmiş ve ulaşılamaz olmuş olma ihtimali, bana daha kuvvetli bir ihtimal gibi geliyor. tabi bu sorun kesin olarak hddte demek değil.

  • opteron  (07.02.08 07:29:40) 
Arkadaşlar, verdiğiniz süper cevaplar için öncelikle teşekkür ederim. Cevaplarıma gelecek olursam;

@fizikopat
Ağdaki dosya(lar)ı falan yazdırmıyordum, sadece laptopuma takmıştım. Sonra işim bitti, çıkartırken bu hatayı verdi ve daha sonra da tanımadı.. daha ayrıntılı bilgi için alt tarafta rimednac'a verdiğim cevaba bakabilirsiniz..

@kimlanbu
sağol. bahsettiğin arkadaşa da mesaj attım. bakalım, bir de onunla teatite bulunalım, belki birşeyler çıkar..
Ev arkadaşımın laptopunda da denedim(Toshiba). Ama onda da aynı şeyler oldu.. Kasıyor ama tanıyamıyor =/
Evet, donanımsal bir sorunsa ekstra ücret vermem gerektiğini biliyorum. Ama kabul edilebilir bir miktar isterlerse razı olucam sanırım.. Yılların birikimi 140 gb dosyam o kadar eder herhalde.. ':-/

@rimednac
baya iddialı yazmışsın :) Dediğin doğrudur, fakat hiçbir işlem yapmıyorken ben hdd'yi çıkarttıktan sonra bu hatayı verdi :-s Yani bu alet kendi kafasına göre dosya alışverişi mi yapıyor bilgisayarımla arka planda?? 8-s Hiçbir şekilde dosya kopyalama vs işlemi yapmıyordu çıkartırken. Yine de neden böyle bir hata verdi, anlayabilmiş değilim doğrusu..

@opteron
Daha geçen eylülde almıştım. Teknosa'dan. Garantisi hala devam ediyor sonuçta. O yüzden, dediğin gibi, ürünün içini açamam. Açsam bile birşey yapabileceğimden emin olmadığım için açmam :)
Epey ayrıntılı ve mantıklı şeyler yazmışsın bu arada. Doğru, eğer sorun USB conttoller'da olsaydı led yanmaz ve yeni donanım bulundu demezdi muhtemelen.. Bu da demek oluyor ki, sanırım elimizde daha "hard" bir drive problemi var.. 8-| HDD'yi taktığımda yaşadığım durum şeye benziyor aslında; arabanın çamurda patinaj çekmesine.. Gazı köklüyor, bi süre patinaj çekiyor, baktı olmadı-duruyor; tekrar deniyor, yine olmadı; tekrar deniyor, deniyor deniyor, deniyor.. :( Bi el atın arkadan itelim be abiler!.. =)p
  • mortanius  (07.02.08 17:30:39) 
hdd üreticileri genelde hata tesbiti ve bazı onarımlar için çeşitli araçlar yayınlıyorlar. fakat, bildiğim kadarı ile philips bir disk üreticisi değil, bu nedenle başka bir markanın hddni kullandığını tahmin ediyorum(biraz aradım ama hangisi bulamadım). bu yüzden önce;www.seagate.com adresinden sea tolls'u indirip bir deneme yapmanızı tavsiye ederim eğer yanlış hatırlamıyorsam seagate marka olmayan hdd ler içinde destek veriyordu. eğer seatools desteklemiyorsa; www.tacktech.com adresinde hemen hemen tüm üreticlerin yayınladığı araçlar var. bir şekilde kullanılan hdd in markasını öğrenip o markanın aracını deneyebilir yada tek tek deneyerek bulmaya çalışabilirsiniz(eh epeyi sıkıcı olur). bu şekilde belki sorunun hdd ile mi yoksa usb kontrolcüsü mü ile ilgili olduğu hakkında fikir edinilebilir.


  • opteron  (07.02.08 18:55:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.