[]

sayısal elektronik dersiyle ilgili takıldığım bir nokta

sorum karşılaştırma devrelerinden. aslında bilindik bir şey olsa bile yine de sorayım dedim.

bir bitlik iki sayıyı karşılaştırma ile girişindeki iki biti karşılaştırma aynı şey mi?
birer bitten toplam 2 bitlik sayı olarak mı düşüneceğiz?

2 bitlik karşılaştırma devresi de aynı olay mı?

ya da 2 bitlik 2 sayıyı karşılaştıran devre yapın derse nasıl olabilir?

not: müh. fakültesinde okumuyorum. elektronik bölümünde de okumuyorum.

 
soru biraz karışık geldi

şimdi bir bitlik iki tane sayı varsa bunlar ya 1 ya da 0'dır. sorunuzun devamında girişindeki iki biti karşılaştırmak ile aynı mıdır demişsiniz, ee zaten bir bitlik sayılardı ikinci bit nerden çıktı?

karşılaştırma devrelerinde öncelikle yüksek değerlikli bitlere bakılır.

örneğin 8 bitlik iki sayı düşünürsek

10111011
11100001

bu sayıları karşılaştırırken en soldaki yani 8. bitlerin karşılaştırılması önceliklidir, daha sonra 1. bite kadar bu karşılaştırma devam eder,bu sırada eğer bu sayılar arasında bir eşitsizlik varsa, sayıların karşılaştırılması sonlandırılır, çünkü en yüksek bitler bize iki sayı hakkında kesin bilgi verir.

örneğin yukardaki örnekte,

8. bitler eşit olduğundan karşılaştırma devam eder.
7. bitlere bakıldığında ise bir eşitsizlik görülür, bu eşitsizliğe göre de ikinci sayının birinci sayıdan büyük olduğu anlaşılır ve algoritma sonlanır.

bunun devresinde ise olayın çözümlenmesi 0. bite kadar sürdürülür, fakat karşılaştırma devresi öyle tasarlanır ki, eğer bir eşitsizlik bulunursa ondan sonraki karşılaştırmalar geçersiz kabul edilip, 7. bitlerdeki karşılaştırma sonucu çıkışa kadar gönderilir.
  • ocanal  (12.01.11 11:38:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.