[]

PSU - Aşırı Hararet - Bilgisayarı Kapatıyor

Donanımım şöyle:

Intel Pentium 4 Prescott (HT) 3.4GHz (550J)
Gigabyte Intel 955X Pro Motherboard
3072MB DDR2 RAM (512*2 + 1024*2)
NVidia GeForce 6600
Seagate 200GB HDD (SATA2) (diğer özelliklerini hatırlamıyorum)
Seagate 300GB HDD (SATA2) (diğer özelliklerini hatırlamıyorum)
Bilumumm USB2.0 bağlantısı, bir adet CD-DVD-RW
Bir de M-AUDIO Delta 66 Ses Kartı

Bugün IL2 Sturmovik oynarken makine birden bire kapandı. Uzun uzun GPU fanını temizledim. Hakikaten tozlanmıştı. Sonra tekrar açtım makineyi. IL2'de tekrar kapandı. PC Wizard ölçümlerine göre PSU sıcaklığım 80 derece Celcius'un üstüne çıkıyor. Hatta oyun oynarken 90'ı bile buluyor olabilir. PSU fanını temizledim, fayda etmedi.

PSU'm 300W'lık bir Everest. Üç yıldır böyle bir sorun yaşamamıştım. Şimdi, yarın gidip komple yeni bir PSU mu alayım, yoksa sadece yeni bir fan mı alayım? PSU alacaksam ne alayım? 600W'lıklara göz dikersem abartmış olur muyum (pahalı da meretler)?

Ayrıca uyumluluk sorunu yaşar mıyım?

 
güç kaynağını sınırlarında kullandığını ve yanmasına ramak kaldığını söylemeliyim. zaten çok güç çeken ve çok ısınan bir işlemciniz var. buna 3 gb ram ekran kartı 2 adet hdd de eklenmiş. tahminim usbye de bir çok güç çeken alet takılı. 80 derece çok kritik makinenizin değeri 500 600 ytl iken 40 50 ytllik psu kullanmayın. size tavsiyem sizin de dediğiniz gibi en az 500 550wlık gerçek çıkış veren güç kaynağı kullanmanız.

bir tavsiye olarak www.firebal.net adresindeki ürünü önerebilirim. fiyat performansı çok iyi. bu siteye de güvenebilirsiniz. herhangi bir uyumsuzluk sorunu olmayacaktır.
  • atrin  (05.02.08 05:39:58) 
önerileriniz için çok teşekkür ederim atrin. görünüşe bakılırsa psu'yu alana kadar makineyi zorlamasam iyi olacak :)

bu arada, normal çalışma sıcaklığı 60 derece Celcius civarında seyrediyor, bunu da eklemek istedim.

linkini verdiğiniz aygıt şahane, ancak donanım konusunda internet'ten sipariş verip de sonra teslimatı beklemek çok ağır geldiğinden, illa ki gidip kendim almalıyım. bilgisayarı toplarken de aklımda coolermaster vardı, bari şimdi şunu alayım diyorum:

www.gold.com.tr

gereksiz masraf olur mu dersiniz? wattage hesaba katıldığında arada çok da bir fark yok gerçi.
  • actionary  (05.02.08 06:50:08) 
bugune kadar, sıcaklık bilgisi veren bir everest psu görmedim. büyük ihtimalle sizin o psu değeri olarak gördüğünüz sıcaklık cpu değeridir. prescottlar işlemcilerde sık görülen bir sıcaklık.


  • opteron  (05.02.08 07:22:23) 
özellikle prescott işlemcilerde fan ile işlemci arasındaki termal macun eğer kaliteli bir ürün değilse bir sene sonra işlevini yitiriyor. fanı söktükten sonra kaliteli bir ürün ile termal macun yenilemeni tavsiye ederim. güç kaynağı kısmında zaten herkes aynı şeyi söylemiş. asusun güç kaynakları iyi bence tavsiye ederim. aynı işlemciye sahip biri olarak ısınma sorunumu asus silent knight ile çözmüştüm. www.pclabs.gen.tr


  • trick style  (05.02.08 08:30:31) 
opteron:
pc wizard programında "power/aux temperature: 63C" yazıyor. "power/aux temperature" da - internet'teki tüm kaynaklara göre - psu'nun sıcaklığı. başka bir anlamı daha varsa - ki umarım yoktur - bilgilendirir misiniz? çok teşekkürler.

trick style:
önerileriniz için teşekkürler. ancak makine kendisini kapattıktan hemen sonra cpu yakınlarına dokunuyorum, ve sıcaklığın el yakmayacak seviyelerde olduğunu görüyorum. şöyle söyleyeyim: elimi kasanın içine daldırdığımda, hissettiğim tek sıcak hava akışı, psu yönünden geliyor.
  • actionary  (05.02.08 10:43:31) 
power/aux değerine hiç güvenmeyin bazen tamamen sallama değerler olabiliyorlar. pc wizard çok fazla kullandığım bir proğram değil, fakat şöyle bir şey söyleyebilirim eğer psu den çıkan ve ankartınızda fan konnektörlerinden birine bağlanan bir kablo yoksa o değer kesinlikle psu sıcaklığı değildir. zira, taktığınız güç kablolarının sıcaklık bilgisini iletmesi mümkün değil, her hangi bir yazılım da donanımsal destek olmadan herhangi bir donanım hakkında her hangi bir bilgi veremez. bana kalırsa en güvenilir yöntem bios a girip hardware monitor menüsündeki sıcaklık değerleri ile pc wizard değerlerini karşılaştırmanız.


  • opteron  (05.02.08 10:55:44) 
en güzel yöntem koy elini psunun fanına bakalım üfleme sıcaklığı ne alemde. oradan anlarsın basit olarak. işlemcine gelince arkadaşların dediği gibi prescottlar soba olarak kullanılıyor. güzel bir macun ve 40 50 ytllik bir cpu cooler ile (tabi ki macunlayacaksın yoksa elveda işlemci) daha düşük değerlere ulaşabilirsin.


  • atrin  (05.02.08 14:56:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.