[]

apple manyaklığı?

öncelikle belirteyim; ne imac, ne iphone, ne ipod vs kullanıcısıyım. muhteşem ürünler olabilirler, bilmiyorum, kastettiğim bu değil.

sorum şu; apple manyaklığının (varsa) sizde ne zaman ve neden oluştuğu? yani atıyorum bir tane ipod aldınız ve sonra pc alıcakken dur imac alıyım mı dediniz mesela? yoksa tamamen şişirme mi var, ben mi yanlış algılıyorum? birçok arkadaşım zamanla bildiğin fahri apple temsilcisi oldu. bana anlamsız geliyor ama ikna da olasım var.

kullanım kolaylığı dışında, apple ürünlerinin nesine "tutkuyla" bağlanıyor insanoğlu? fiyatlar da emsallerine göre yüksekken? sırf imajsa intihar filan edicem.

 
herkes neden converse giyiyo aynı terane güzel arkadaş güzel yani globelleşmekten ölücez ama güzel


  • böceksever  (08.01.11 00:53:09) 
Kesinlikle fan boyu falan değilim ama sağlam ürünler yaptıklarını düşünüyorum. Öyleki hala 2. jenerasyon ipod nano kullanan arkadaşım var lisede aldığı aleti hala hergün kullanıyor üniversite son sınıfa geçicek. Bunun dışında kendimde ipodumdan çok memnunum sorunsuz bi alet 3 tane minton philips falan bozup yenisini alacağıma kullanıyorum taş gibi. Böylesi bana daha mantıklı ve kolay geliyor. Bununla birlikte bütün ürünleri deneme fırsatım olmadığı için basit bi seçim aslında örneğin creative mp3 playerlara oldukça iyi derler ama bildiğim güvendiğim ipod dururken almayı tercih etmiyorum buda marka değeriyle ilgili olsa gerek. Ama belkide creative gerçekten iyidir ipoddan sadece benim tercihim yüzünden haberim yoktur bu ihtimalde mümkün.


  • layer26  (08.01.11 00:54:29) 
1. nesil ipod shuffle'ım var, rahat bir 5 senedir kullanıyorum, hala çalışıyor. bir adet 2. nesil ipod touch'ım var, yeni oyunlarda grafik sorunları dışında bir sorunu yok. apple'ın yaptığı aletlerde donanım sorunu çok az oluyor bildiğim kadarıyla.

ben ilk iphone'u görünce başladım apple hayranlığına. sonra imac'lerin şekline şemaline hasta oldum falan fişmekan. apple'ın kötü yönleri yok mu? var tabii ki.
  • cumingsoon  (08.01.11 01:01:17) 
98 falandı sanırım, o zamanlara göre iyi konfigürasyonlu bir pc kullanıyorum işletim sistemi win98. billboard tasarım çalışmam gerekiyor 3,5'a 2m gibi bir ölçü.

-pc bu çalışma için boş dökümanı 10dakikaya yakın bi sürede açar
-açtıktan sonra defalarca her mouse hareketi için bekletir
-win98 hata vermesin diye sürekli save etmek gerekir ki bu da nerden baksan en az 10dk
böyle karın ağrıları çekerken bi arkadaş(allahrazıolsun) mac diye bir sistem var ne donuyor ne yavaşlıyor bi bak dedi. baktım denedim aldım hala da bırakmadım

10 küsür senedir hiç tamamen donmadı, çok nadir donuyor ve öyle kalmıyor kendine geliyor, hiç bi iş ortada patlamadı, hiç hata vermedi, hiç virüs girmedi vs vs

bununda 2 sırrı var, ilki mac os x. ikinciside biçok kişiye göre steve jobs u manyak durumuna düşüren 'ben bu bilgisayarı böyle yaptım bu kasa açılmaz değiştirilemez, yükseltilemez' tribi 'idi'. mac'ler açılamazdı, ama artık öyle değil işlemcileri intel üretiyor ve her mac açılıp upgrade yapılıyor bundan olsa gerek artık mac ler de patlıyor.

edit: 10 sene önceki mac i hala hiç bi upgrade etmeden biçok işte kullanabiliyorum
  • try again fail again fail better  (08.01.11 01:01:58 ~ 01:04:44) 
2006'da alınma nanom var. daha bu güne kadar teklemedi. param olsa iphone da alırım mac de. bir kere tarzı çok güzel aletlerin ve sorun çıkarımıyorlar hiç. arıza için aynısı toshiba içinde geçerli mesela. 5. senesini doldurmuş laptop'um var sadece ram'i arttırdım tıkır tıkır işliyor. toshiba harici var sayısız kez bir metreden yere düştü daha ne kafa attı ne içi açılmadı. bazı markalar var marka olmanın hakkını veriyor. apple da bunlardan biri.


  • ayiadam  (08.01.11 01:05:09) 
1.nesil nano var hala daha taş gibi değiştirirsem bir tek 5.nesil nano ile değiştiririm çünkü çok güzelleştirmişler. 1 adet macbook um var aldığım günden beri hakkını verdim resmen aletin hala daha sorunsuzca çalışabiliyor.

Onun dışında genel olarak harikulade tasarımları var,kullanıcı dostu,virüs derdi yok ki bence en önemli özelliklerinden birisi bu,kullanmaya başladığın andan itibaren aranda bir bağ oluşuyor ki bu bana çok saçma geliyordu ama başıma geline anladım,açılış ve kapanış hızları inanılmaz yüksek bunun dışında windowsta ki gibi aptal aptal donma takılma vb. sorunları yok. 5 senedir 1 kere dahi çökmedi sistemi ya da herhangi bi programı kullanırken yüzüstü bırakmadı.

Açıkçası bundan sonra da apple ile devam etmeyi düşünüyorum geri kalan hayatıma, hele bir de Bilkom aradan çekilirse tadından yenmeyecek.
  • skywalkeremre  (08.01.11 01:20:55) 
zamaninda abim ipod classic 30 gb almisti hediye olarak.. cok severek kullandim..

sonra iphone cikti.. 3gs yeni ciktiginda 2. el bi 3g 16gb aldim.. halen cok severek kullaniyorum.. olur da degistirmek istersem yine bi iphone'la degistiririm muhtemelen..

bilgisayarim bozulmustu gecenlerde.. bu yaz bilgisayar alayim diyordum.. abimin macbook'unu kullandim birkac gun.. dedim iyiymis bana da alalim bi tane.. 13" macbook pro aldim..

bunlarin hepsini de turkiye'deki fahis fiyatlardan degil gayet uygun fiyatlara aldim.. soyle ki:
ipod'u 200 dolar civarina almisti abim yanlis hatirlamiyorsam..
iphone'u yine 200 dolara aldim..
macbook pro'yu 1050 dolara aldim..

emsallerine gore yuksek degildi fiyatlari yani.. oyle işte..
  • buzzlightyear  (08.01.11 01:21:43) 
(bkz: lovemark)


  • pizza ve spaghetti sevmeyen italyan  (08.01.11 01:25:57) 
@buzzlightyear; nası ki, sözlükte de okudum tr fiyatlarını protesto eden bir blog da vardı. orda abd ve tr fiyatları arasındaki uçurum da gözüküyordu hatta. yani fiyatları fahiş değil derken yalnızca o ürünler mi, genelde mi? yoksa yakın zamanda büyük bir indirim filan bir şeyler mi döndü?

edit: bilkomprotesto.blogspot.com imişti.
  • oldu görüşürüz  (08.01.11 01:31:04 ~ 01:32:32) 
turkiyedeki fiyatlara gore amerika'da baya ucuz.. ayrica apple, calisanlarina %10 civari bi indirim yapiyor.. abimin bi arkadasina aldirmistim ben macbook pro'yu.. 1199+tax idi yani fiyat.. indirimle 1050 civarina gelmisti..


  • buzzlightyear  (08.01.11 01:45:56) 
intel tabanlı bilgisayara mac os x yukleyince basladı...tabi maddi sıkıntılar burada dur dedi..daha ilersi yok..ama mac os x sistem yani macbook lar, gerek kendi çakma macbook umda gerek denediğim diğerlerinde, gayet hoş, şık, stabil, guvenilir calışıyor..windows gibi şişmiyor...
eh tabiki marka şişirmesi söz konusu ama bir cok şeyi de hakkıyla yapıyor...
tabi bence fiyata değmez...
orta düşük sosyoekonomideniz bircogumuz...
  • ne adrenerjik ne kolinerjik  (08.01.11 01:48:39) 
Kullanımlarını bir kenara bırakırsak bence apple ürünlerinin en güzel yanı hem sağlam hem de çok ince detaylara özen gösteren mühendisliklerinin olması.

Şöyle düşünün, onlarca milyar para verdiğiniz bir arabanın 3 liralık bir marş dinamosu kömürü yüzünden çalışmaması ya da arıza çıkarması insanı deliye döndürür. Mac-Win karşılaştırmasında bu ayrım çok bariz ortaya çıkıyor. Windows yüklü pcnizi ne kadar stabil tutmaya özen gösterseniz de sürekli ufak tefek ama can sıkan sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Macde bu böyle değil, kullanıcının keyfini kaçıracak pek birşey olmuyor.

Bir de şöyle birşey var. Amerikadan aldığım bir macbook pro kullanıyorum. O fiyata çok daha yüksek ramli yahut daha iyi işlemcili -mesela i7li-bir laptop alabilirdim,. Ama geçen gün kapağı açık halde sandalyeye bıraktığım macbook pronun üzerine oturduğum gibi o laptopun üzerine otursaydım anında mefta olmuştu. Yahut ayağım takıldığında magnetli şarj soketinin ayrılmasıyla aleti düşmekten kurtaran bir mekanizma laptoplarda olmadığından bu gibi durumlarda laptop mefta olacaktı. Bunlar gerçekten çok ince düşünülmüş detaylar.
  • johan sebastian  (08.01.11 01:54:30) 
(şimdi yaşım ortaya çıkabilir ama)
91 yılından beri mac kullanıyorum ben. o kutu gibi bej macintosh'lardan (mac plus'tı galiba adı) olan bir eve değişim öğrencisi olarak gitmiştim. 20 yıl olmuş. o zaman internet yoktu!! o kadar eski yani. çevremde benimle zamanında dalga geçmiş olan herkesin elinde birer ipod, imac, macbook filan gördüğümde de kıllık yapmıyorum, onların adına seviniyorum.

şöyle ki, lise 1'den 3e kadar o mac plus'ı kullandım, üniversite 1'den 4'e mac classic, mezun olunca bir arkadaşıma satıp, çalıştığım ajansta power mac kullandım, viewsonic ekran ve lexmark yazıcıyla (sırf ekranı 3,000 dolardı!!, makinanın fiyatını bilmiyorum, ajansta çalışan herkese bundan veriyolardı özellikle grafik çalışanlara), sonra yeni evliyken kocam bana bir doğum günü hediyesi powerbook getirdi, siyah, klavyesi bakır renkli, sonra macbook aldım londra'dan, ilk oğlum 1 yaşındayken, sonra türkiye'den şimdi kullandığım imac'i.

işin komiği, bütün bu saydığım makinalar hala çalışıyor, o bej mac plus bile hala o ailenin evinde garajda duruyor ve fişe takınca system 7 mıydı neydi, o açılıyor.

işte o yüzden mac.
  • zkurmus  (08.01.11 02:41:17) 
okumadim cevaplari hic, kusura bakilmaya. benim icin: uzun sure baska teknolojilerle vakit kaybettikten sonra sunduklari tecrubeyi gordugumde kaybettigim senelere acidim. malesef bir apple urunun yasattigi "tecrube" (experience)'in emsali yok, ne kadar para verirseniz verin. yani mp3 calan daha ucuz cihaz bunun bir emsali olmuyor. veya hayvan islemcili windows laptop, mac os calistiran bir macbook pro'nun emsali olmuyor. hatta bunu uzun sure pc laptop'ta mac os x kullanmis biri olarak soyluyorum.

her neyse, soyle bir kac ay bahsettigin urunlerden birini kullanmadan ne dedigimin tam olarak anlasilmasi kolay degil sanirim.

he ben apple urunlerini cok severim, emsallerinin piyasada olmadigini da bilirim, ancak neyden bahsettigini bilmeden "aynisini su kadara aliyom haci daha ucuz, sonucta ayni isi yapiyor" diyenlere de uzun uzadiya izahat vermem. bunu cogu kisi yapar, cunku apple'in pazarlama stratejisi ve psikolojik yonlendirmesi evangelizm'e dayanir. insanlari kutuplastirip arada cikan arbededen reklamini yapma meselesi yani. guy kawasaki arastirilasi bir isim bu konuda, apple'in ilk macintosh zamanlarindan marketing kararlarini alan adam, konu hakkinda da kitaplari vardir. en.wikipedia.org

bu carka apple fanboyu dedigin kisiler kadar apple haterlar da esit derecede hizmet ederler. oyleyken oyle iste.
  • kurukafa  (08.01.11 03:26:08 ~ 03:26:27) 
unutulmuş sanırım ; user interface i deli olan alet, kullanımınızı kolaylaştırmak için 36 takla atar . tüm apple ürünleri genelde öyledir . severek takip ediyoruz


  • busuta  (08.01.11 09:07:44) 
üniden hocalar bahsederdi eskiden bi mac almak için insanlar arabasını satardı diye, artık öyle abartı durumlarda yok. ben 17"macbookpro mu geçen sene yanında bir ipodnano ile birlikte 1060ytl verip almıştım. bilkom garaj sale yapmıştı, 12 saat geçen senenin kar yağışlı bi aralığında sokakta beklemiştim.


  • try again fail again fail better  (08.01.11 11:10:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.