[]

LCD ekran tamiri - Basit elektronikten anlayanlar

Simdi bende Dell E173FP 15" LCD bir ekran var. Biraz eski, ama ikinci ekran olarak is goruyor.

1 Haftadir, ekran acildiktan 2 saniye sonra goruntu gidiyor. Power saving mode'a gecmiyor, isigi turuncudan yesile donmus oluyor ve oyle kaliyor ama goruntu yok.

Bunun inverterdaki gidik kapasitorlerden olabilecegini biliyorum. Icini acip kapasitorlerde gorunur bir bozulma var mi bakip varsa onlari degistirecegim.

Ancak kafami karistiran bri sey var ki kapasitor problemi buna izin verir mi bilmiyorum:

Ekrani 10-20 kere kapatip acarsam sonunda goruntu gitmemek uzere geliyor, yani 10-20 kere acip kapamam gerekiyor ekrani. Ondan sonra sorunsuz calisiyor. Hatta ekran sicak oldugu surece istedigim kadar acip kapatabiliyorum, hic bir sorun yasanmiyor. Ama bir kere kapatip sogumaya biraktiktan sonra acinca yine 2 saniye sonra goruntu gidiyor. taa ki ustuste acip kapayincaya kadar. Bu ustuste acma kapama sayisi gittikce artiyor gibi geliyor ama benim kuruntum olabilir.

Sizce bu kapasitor sorunu mudur? Yoksa baska bir sey olma ihtimali daha mi fazla?

Tesekkurler.

 
kapasitör gibi duruyor. invertördeki mosfetlerde bu tip bir arızaya sebep olur ama bir farkla, genelde 2sn sonra kapandıktan sonra görüntü gelmez, gelsede yine 2 sn. sonra gider.
bence anlıyorsan içini aç bak, bir göz gezdir, şişmiş olan tepesi kubbeye benzemiş olanları, aynı değerdekilerde değiştir derim.
eski demişsin ya, ayrıca gördüğüm en sağlam monitördür dell.
  • vincenzo  (30.12.10 12:46:03) 
vincenzo, sagol. goruntu beklersen gelmiyor, kapatip acmak gerekiyor surekli. her acista goruntu gidiyor 2 saniye sonra. ama sonuncuda gitmiyor ve oyle birakiyorum (kullaniyorum). kullanilir durumda iken kapatip acarsam sorun olmuyor. ama uzun sure kapatirsam yine acarken problem oluyor.


  • kurukafa  (30.12.10 13:05:06 ~ 13:06:39) 
bu problemin sebebi devre elemani belirli bir sicakliga ulastiktan sonra duzgun calismaya basliyor olabilir mi? kapasitor sicakliktan etkilenir mi? (etkilenir sanki)


  • disq  (30.12.10 13:58:34) 
Bence de inverterdaki kapasitörlerin şarj ya da deşarj olması ile ilgili bişey olabilir. Ama direkt kapasitörlere girişmeyin, kapasitörleri besleyen elemanlarda da bir sorun olabilir.


  • johan sebastian  (30.12.10 17:10:59) 
baska bir belirti, ekranin parlakligini dusurursem daha kolay aciliyor. acikken parlakligi cok yukseltirsem kapaniyor.


  • kurukafa  (30.12.10 19:20:19) 
kapasitör, kapasitör açınca yükleniyor demek aynısı kaynımda var


  • vincenzo  (30.12.10 22:52:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.