[]

Malzeme sorusu , bi el atıverin yarın sınavım var :/

bu soru nasıl çözülür biri anlatabilir mi ?

şimdiden teşekkür ettim

img5.imageshack.us

 
çok basit bir soru bu. hatırlasam formülleri yazardım ama benden söylemesi bu soruyu dahi çözemiyorsanız sınava girmenizin pek bir anlamı yok.


  • ronaldo17  (27.12.10 23:01:05) 
soru çok kolay evet , ama benim bölümüm malzeme değil zaten , yani sınavda basit olucak ama bir türlü oturtamadım :/ teşekkürler cevap için , yazabilecek kimse var mı acep ?


  • busuta  (27.12.10 23:08:25) 
%0.2 akma dayanımını veriyor,

mpa degerını oranlayınca elastisite modulu cıkıyor.

kopma %4.5-5 civarı dusmeye basladıgı nokta.
  • bryan fury  (27.12.10 23:12:01) 
bu σ=F/A ε=A/l ψ=A0-Ak/A0 δ=lk-l0/l0 formülleri nedir ne değildir ? grafikten bu değerleri nasıl okurum ?


  • busuta  (27.12.10 23:24:21) 
bölümünün malzeme olmasına gerek yok. herhangi bir mühendislik dalındaysan bunları bilmen lazım:

a- Elastisite Modülü: Elastik deformasyonda birim uzama için gereken gerilme olarak düşünebilirsin. grafiğin ilk kısmı 0'dan 200MPa'ya kadar düz gidiyor. yani bu kısımda davranış elastik. grafiğin bu kısmının eğimi Elastisite modülünü verir. yani E= 200Mpa /%0,5 = 200/0,005 = 40.000MPa = 40GPa

b- grafik gevrek bir malzemeye işaret ediyor. sünek malzemelerde akma noktasını grafikten okuyabilirsin. ancak örnekteki gibi bir malzemede elastik kısmı %0,2 öteleyerek şu resimdeki 4 nolu noktanın karşılığı gerilmeyi bulman lazım.

upload.wikimedia.org

grafiğin düz ilerleyen ilk kısmına paralel olacak şekilde %0,2'den başlayarak bir çizgi çiz. eğriyi yukarıda kesen noktaya karşılık gerilmeyi oku.

c- çekme dayanımı : 300MPa, malzemenin taşıma sınırı.

d- kopma uzaması: 5,5%, grafiğin sonlandığı noktanın karşılığı uzama değeri.

e- 300MPa'da, %4,5 uzama altında malzemedeki gerçek gerilmeyi hesaplaman isteniyor. formülasyon hatırlamıyorum, notlara baksan iyi olur.

hacmin sabit olduğunu düşünürsek malzemenin boyu %4,5 arttığında malzemenin o andaki kesit alanının başlangıçtaki kesit alanının 1/(1,045)'i kadar olması lazım. gerçek gerilmenin de bu oranda büyütülmesi gerekiyor olmalı: 300*1,045=313,5MPa. farklı bir yaklaşım var mıydı emin olamadım şimdi.
  • matthias coltrain  (27.12.10 23:59:15 ~ 23:59:55) 
mühendislik okumuyorum (: cevaplar için çok teşekkürler


  • busuta  (28.12.10 23:08:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.