[]

yıllarca merak edilen uyku ve gerçeklik arası görülen boyut paradoksu

--uyarı--

eğer merak konusunda obsesyon sahibi iseniz lütfen yazıyı okumayınız.

--uyarı--

arkadaşlar merhabalar,

yıllardır merak ettiğim ve adını bir türlü bulamadığım bir durum var. çevremde bazı insanların da bunu yaşadığını öğrendim. bunu anlattığım kişiler -birazdan anlatacağım olayı- eğer yaşamışlarsa gözlerinden yaş gelerek "o ha lan harbi nedir, niçin olur bu şey" deyu tepki verdiler genelde. hiç yaşamamış kimseler ise "la olum halüsülasyon görüyon işteee, eveeeet, aynısı kaynımda da var" tarzı yakışıklı olmayan lakin sempatik tavırlarla yaklaştılar.

olay şudur gençler. zaman zaman uyuduğunuzda ya da ateşli hastalık geçirdiğinizde -ateşli hastalığı duydunya hemen yapıştır halisülas... halüsü.. halüsülasyonu. olum ateşli olmadığım zamanlarda da oluyor. bu da mı halüsülasyon. ben ki house'un 7 sezonunu seyretmiş biriyim. halüsülasyon olsa bilirim. heheeeyt...- insan yarı uykulu yarı gerçek dünyada hissediyor kendini ve şöyle şeyler oluyor;

- bir nesne kafanızdan hiç çıkmaz; kapı, sandalye, masa vb.
- o nesnenin boyutunu boyutlandıramazsın beyninizde. buda sizi çıldırtır. mesela bir kapı 10 cm olarak görürsünüz. siz onu reel boyutlara taşımaya çabalarsınız. lakin taşıyamazsınız.
- gözlerinizi açar ve bu sefer kapattığınızda reel boyutları sağlayacağınızı düşünürsünüz. ama kapandığında değişen bir şey yoktur. yine boyutlar saçma sapandır.

şimdi allah rızası için ya da inandığınız güç adına bana bunun karşılığını söyleyin lütfen.

itiraf: yukardaki uyarıyı daha çok kişi okusun ve bana yardım etsin diye yaptım.

içten dileklerimle

dervis devrimci

 
Beynimizin biz insanlara oynadığı garip oyunlardan biri gibi görünüyor. Ben mesela zamanında sıklıkla yaşadığım(Allahtan gerişde kaldı) "Karabasan" sorunu için doktora gitmiştim. Karabasan olgusunun aslında neden-nelerden kaynaklandığını öğrendiğimde, sorundan kurtulmam daha da kolay bir hal aldı. Bilmeyenler için kısaca özetleyeyim: Karabasan denilen durum, derin uykuya geçiş ya da uyanma esnasında meydana gelen beyin-vücut bağlantısı sorunudur. Yani beyin, derin uykuya geçen vücudun hareketsiz kalması için tüm sinirleri ve algıları farklı bir evreye geçirir. Eğer beyin hareket yetisini tekrar kazandıracak olan emri siz uyandığınızda hemen veremezse, bilinciniz kısa süreliğine yerine gelir fakat hareket edememekten kaynaklanan bir panik yaşarsınız. İşte bu sırada birinin sizi hareketsiz bıraktığını, üzerinize çullandığını ve hatta sürenin uzaması durumunda hayali bir kişiliğin sizi resmen boğmaya kalkıştığını zannedersiniz.
Halbuki başta da belirttiğim gibi hepsi hepsi beynin kendisinden kaynaklanan bir "shut down" sendromundan öte birşey değildir. Eskiden, yani doktordan işin aslını öğrenmeden önce ne zaman böyle bir durumda olsam feci korkup delicesine panik yapıyor ve sorun geçtiğinde de dakikalarca etkisinden çıkamıyordum. Zira hareket edemediğim sırada beynimin bana oynadığı küçük oyun sayesinde hep beni boğmaya çalışan birini görüyordum üzerimde. İşin aslını öğrendikten sonra ise bu sanrı gitgide azaldı ve azalarak bitti. İnsan olarak vücudumuzun yaşadığı herhangi bir problemi bilinçaltında farklı şekillerde algılayabiliyoruz. İşte sizin anlattığınız olay da bunlara bir örnek gibi görünüyor. Uykusuzluk(insomnia), yorgunluk ve uyku düzeninin bozulması, sinir sistemini doğrudan etkileyen ve kesinlikle hafife alınmaması gereken sorunlardır. Ancak ne yazık ki ülkemizde bu sorun sadece uyuklayan otobüs şoförü ölümlü kazaya sebebiyet verdiğinde dikkat çekiyor.

Size tavsiyem, en kısa zamanda bir doktora ayrıntılı olarak anlatın durumunuzu. Şimdilik önemsiz gibi görünen boyutlarla ilgili problemleriniz, ileri seviyelerde çevrenizdeki insanlarla ve hatta sevdiklerinizle ilgili problemlere dönüşebilir. Bu durumu önemseyin ve muhakkak bir uzman görüşüne başvurun...
  • trawmatolog  (27.12.10 10:07:35) 
hocam yani bu çok farklı bir şey. nesneleri zihninizde boyutlandıramıyorsunuz. yani muhakkak böyle bir şey yaşayanlar vardır lakin olayı ayrıntısı ile anlatamadığım için çok havada kalıyor konu. karabasanla hiç bir alakası yok. ve çok nadir başıma geliyor aslında. belki 3 ayda bir. ama insan az da olsa yaşadığı bir şeyin adını koyamıyorsa kafaya takıyor ister istemez.


  • dervis devrimci  (27.12.10 12:24:09) 
en.wikipedia.org

bana da olur küçüklüğümden beri. küçükken sırf bu yüzden hastayken evde yalnız kalmaktan çok korkardım.
  • mezzosprite  (27.12.10 12:55:20 ~ 13:04:27) 
  • dervis devrimci  (27.12.10 20:54:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.