[]

Dedicated, vps, vds hangi server seçimi daha cazip?

Tekrardan merhabalar,
Son 4 gündür serverlar ile kafayı bozmuş vaziyetteyim. Daha öncede bir kaç soru sormuştum (git:#206739), sağolsunlar yardımcı olan arkadaşlar sayesinde ufakta olsa bir ilerleme kaydettim. Ancak geldiğim nokta hala bu konulardaki müthiş cehaletimi aydınlatabilmiş değil.

Şimdi kısaca durumumuz şu şekilde: bizim ilk yıl 150 kulanıcının web sitesi üzerinden erişebileceği bir veritabanı oluşturma gayretimiz var, 2. Yıldan itibaren bu sayının 30binleri bulmasını bekliyoruz.

Bu noktada server almalı mıyız, kiralamalı mıyız sorusu ile karşı karşıya kaldık. Daha sonrasında öğrendimki onca seçenek varmış, vps, vds, co-location, dedicated. Şu anda bulunduğum noktada bu serverlarla ilgili nacizane cahillik dolu bir kaç sorum olacak, şimdiden zaman ayırıpta cevaplayanlara teşekkür ederim.

1-Öncelikle biz ilk 6 ay şöyle en ucuzundan bir vps server kiralasak daha sonra dedicated bir servera geçiş yapmak istesek, bu geçiş işlemi bizi çok zorlar mı, bu konuda dikkat etmemiz gereken noktalar var mı?

2-VPS ile VDS arasındaki fark anladığım kadarı ile vds’de bütün bilgisayar özelliklerini bizim kullanmamız ancak VPS’De ilgili bilgisayarı server olarak kullanan başka kullanıcılarda oluyor (Yanlış biliyorsam affola tabi:)). Peki bu durumda biz bir vps kiralasak ilgili sunucuyu kaç kişinin kullanacağını, bu durumda sunucunun performansının ne kadar düşeceğini v.b nasıl bilebiliriz, nasıl öğrenebiliriz ya da ilgili firmaya bu konuda nasıl güvenebiliriz?

3-Bu sunucu özelliklerinde 2 adet ip adresi, 2 adet dns adresi gibi özellikler belirtiliyor, cehaletimi bağışlayın ama nedir bunlar? Bizim web sitelerimizin yayın yapacakları ip adresleri mi, eğer böyle ise neden iki tane veriyor , bir tane fazla fazla yetmez mi herkese?

4-Sunucu özeliklerine baktığımda karşıma genel itibari ile şunlar geliyor diyeyim:)“Quad Core Xeon E5530/ 256 MB RAM/ 10 GB RAID-50 Disk Alanı/100 Mbit Bağlantı/ 1000 GB Trafik/ 2 IP Adresi”. Şimdi bu noktada burada disk alanı bizim web sitemizin kaplayabileceği alanı mı temsil ediyor (yani wewb sitemiz herşeyi ile 10gb’i geçmemeli mi?), 1000 gb traik ile kastedilen bizim web sitemize bir ayda bağlanılan kullanıcılar toplamda indirebilecekleri veri miktarı mıdır?, son olarak sunucu kiralarken şu şu özellikleri çok mühim dikkat edin dediğiniz bir şey var mıdır?

5-Sizce bizim durumumuzda (evet farkındayım çok genel bir soru ama her türlü bilgi kırıntısına ihtiyacım var) hangi sunucu tipini seçmemiz daha mantıklı olur?

Belirttiğim gibi her türlü bilgi kırıntısına ihitiyacım var, sorular dışında yardımcı olacağını düşündüğünüz bir şey varsa da, yazarsanız sevinirim. Tekrardan zaman ayırıpta yardımcı olan arkadaşlara teşşekür ederim.

 
1- Zorlamaz. Copy&Paste yapacaksiniz temelde
2- VPS ve VDS'in farki VDSde sana 512mb RAM verdik diyorsa kullan ya da kullanma o 512mb sana tahsis edilmistir. VPS'de ise sana 256-512 gibi bir deger verir. Buna gore 256 sana daima ayrilmisken eger diger kullanicilar kullanmiyorsa bu 512'ye kadar cikabilir.
3- Bunun subdomaini var add-on domaini var var oglu var.
4- Disk alani senin web sitenin veritabani, resim, php dosyalari falan filan herseyinin toplam alani. 1 TB ise dedigin gibi 1 ayda kullanabilecegin toplam trafik.
5- Sahsen VPS ile baslamani tavsiye ederim. Hedef 30 K olsa da baslangicta 150 kisi icin masraf yapmaya gerek yok.
  • lpgli tosbaga  (26.12.10 20:08:03) 
ilk olarak vps sunucu işinizi görecektir. zamanı geldiğinde taşıma işleminde hosting firmanız bu konuda yardımcı olur.

burada en önemli olan şey hosting firmasını iyi seçmenizde, bu işi bir çok firma yapar ama kaliteli, sadece bu işi yapan firmaları tercih etmenizi öneririm. ucuz olsun diye sakına tanınmamış firmalardan sunucu kiralamayın. açık söylüyorum canınız yanar.
  • ozzm  (26.12.10 22:05:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.