[]

Kitapçısı olmayan kent

Merhaba ehl-i duyuru. Bir iki günlüğüne Kastamonu'daydım. Bulunduğum süre içinde genelde şehir merkezinde dolanmak durumunda kaldım. Şehirde gördüğüm, kitapçıya benzeyen iki dükkan vardı. Bunlardan birisi Gülen Cemaatine ait NT(Açılımı Nur Tarikatıymış :P) kitapçı zincirinin bir halkası, diğeri ise Truva yayınevinin kitapçısıydı. Her iki kitapçıda da sayfaları olan bir sürü şey vardı, lakin kitap denilebilecek şeyler (ikisindekileri toplayınca) bir elin parmaklarını geçmiyordu. Kardeşimin, kitapçıda bana "Bunu alayım mı?" dediği Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık'ını görünce, "Sözde kitapçıda tek bir kitap var, onu da sen seçtin" dedim.

Bunun dışında iki kitapçıda Amin Maalouf'un Semerkant'ı, Halide Edib, Sabahattin Ali, Peyami Safa'nın bir iki kitabı ve Sait Faik'in tek kitabı vardı. Bunlar dışında olan yüzlerce kitap var ama benim gözümde resmen çöp! Klasiklerin adı sanı duyulmamış yayınevlerinden çıkma araklama, yanlış, belki kırpılmış ve korsan çevirileri vardı ama bunlar okunmaz bile. Komplo kuramları, Fethullah Gülen'le ilgili kitaplar, Said-i Nursi kitapları, Ergenekon, 13. sınıf çoksatar romanlar(Bildik çoksatarlar da değil üstelik), "Cumuhuriyetimize karşı tehditler"den bahseden kitaplar vs.

Geleceğim nokta şu. Kastamonu'ya gidince memleketin halini daha iyi anladım. Yahu koca şehirde adam gibi kitap satan bir yer bulunmaz mı? Olan yerlerde adam gibi beş tane kitap bulunmaz mı? Böyle bir şehirde nasıl yaşanır? Sizin bildiğiniz böyle kitapsız şehirler başka var mı memlekette? Gidince çok kötü hissettim kendimi.

P.S. Eski Kastamonu resimlerini gördüm de Kastamonu'nun yakın tarihe kadar ayakta olan eski evleri ne güzelmiş. Memleketteki şehirlerin bütün özgünlüklerini, güzelliklerini bozuyoruz. Hele mimari denen halttan nedense eskiden anlamamıza karşın artık anlamıyoruz. Her yer birbirinin aynı, gri, kişiliksiz, Orhan Pamuk'un Yeni Hayat romanında anlattığı gibi.

 
@microfiction
NT den nefret ederim. ama bir yanlışı düzeltmek istedim.. NT'nin açılımı Nil&Tuna ;)

  • zexustewas  (26.12.10 19:23:50) 
biz hele bir il yapalım zamanla kalkınır orası, biz bir üniversiteyi kuralım zamanla yeterli olgunluğa ulaşır düşüncesinden kaynaklı.. aslında gerekli şartlar oluştuktan sonra bazı şeylerin hayata geçirilmesi gerekirken, bizde önce hayata geçirip sonra şartların oluşmasını bekliyoruz ve en ufak noktadan en büyüğüne sınıfta kalıyoruz..


  • ogzi  (26.12.10 19:28:55) 
@zexustewas Nur Tarikatı işin biraz 'geyik' kısmı zaten. Zaman gazetesinin adının Namaz'ın tersi olması falan gibi. İşin şehir efsanesi tarafı olduğunun bilincinde olarak yazdım o NT'nin Nur Tarikatı açılımıyla (aklıma geldi de şimdilerde bu sözcük başka anlamda kullanılıyor) ilgili kısmı. :)


  • microfiction  (26.12.10 19:37:44 ~ 20:12:34) 
Neresinden tutarsam tutayım elimde kalacak bir konuya parmak basmışsınız :) Kastamonu'daki öğretmenlere sormak lazım, bakalım kütüphanelerinde kaç kitap var :)

@Hakan2011: Kitapçıda gezmek de büyük bir ihtiyaçtır, bir kültürdür :) Ayrıca alacağınız kitabı dokunarak, orasını burasını inceleyerek, yırtık, ezik var mı diye bakarak almak, internetten almaktan çok ayrı bir keyif unsurudur.
  • sourlemonade  (26.12.10 19:37:51) 
"kapanmadıysa" barutçuoğlu avm'nin en üst katında bi kitapçı var; güncel kitapları, cd-dvd'leri bulabilirsin. memleketime laf söyletmemmmhh, söyletmemmmhh, kalbimmmhh...

edit: gidip dönmüşsün bile, şimdi fark ettim. birçok küçük şehir böyledir herhalde. arz-talep meselesi.
  • sezercik yavrum benim  (26.12.10 22:15:42 ~ 22:21:06) 
@sezercik yavrum benim, barutçuoğlu'nun üst katındaki yeri de gördüm. maalesef durum pek parlak değil orada da.


  • microfiction  (26.12.10 22:20:56 ~ 22:21:21) 
microfiction, orası bize yetiyor da artıyor bile!!11!! dışardan gelip düzenimizi bozmayın!!11!1

ya ora baya güncel takılıyodu diye hatırlıyorum. neyse.
  • sezercik yavrum benim  (26.12.10 22:23:07) 
öncelikle yazdıklarınıza hak veriyorum. yalnız şunu da belirteyim truva iki aydır tüm kitalarda yüzde elli indirim yapıyor. yani orada okunabilecek ne varsa çoğunu ben aldım hala da yeni gelen kitapları takip edyorum. normalde raflar bu kadar da sığ değil. tabi yine de kitapçı bile sayılmaz çoğunluğu kırtasiyeden ibaret. öyle de olmak zorunda kalıyorlar çünkü gerçekten kitap alan kişi çok az.biz genelde kitap açığımızı internetten kapatmaya alıştık. ayrıca ilköğretim ve liseyi burada bitirdim, tüm edebiyat, türkçe öğretmenlerim branşlarında harikalardı. onların da payı vardır elbet ama okuma alışkanlığını kazanmada ailenin payı daha büyük çevremde gördüğüm kadarıyla. ( yüzyıllık yalnızlık bugün baktığımda yerindeydi, aylardır orada bırakılması çok üzücüydü alındığına çok sevindim.)


  • handgrenade  (26.12.10 22:35:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.