[]

Server kiralamak mı satın almak mı, nasıl yapmalı, ne etmeli?

Aslında dünde aynı soruyu sormuştum, ancak her türlü bilgi kırınıtısına ihtiyaç duyduğumdan farklı birileri görür diye tekrar yazıyorum.

"Öncelikle bu konudaki bilgisizliğim için şimdiden özür dilerim, ancak 1 hafta içerisinde projede gerçekleştirilmek üzere bir karara varmamız gerekiyor.
Kısaca durumumuzdan bahsedeyim, bir veri tabanı oluşturmayı planlıyoruz, oluşturacağımız bu veritabanındaki bilgilere internet sitesi üzerinden ilk yıl 150 civarı farklı kullanıcı erişecek (herhangi bir veri girişinde bulunmayacaklar, tüm veri girişleri bizler tarafından yapılacak). 2. Yıldan itibaren veritabanının kullanıcı sayısının 30000’i bulacağını tahmin ediyoruz ve bu aşamadan itibaren anket formları v.b vasıtası ile kullanıcılar veritabanına veri girinişinde bulunmaya başlayacaklar.
Bu noktada bizim cahilliğimizden ötürü soru işaretlerimiz olan nokta; biz bu iş girişmek için bir server mı almalıyız (ve elbette bununla beraber bir bilgisyara mühendisi de istihdam etmemiz gerekecek sanırım), yoksa bu server hizmetini dışarında bir firmadan kiralamamız mı daha mantıklı olur. Güvenlik durumu, maliyet durumu ikisi arasında nasıl farklılık gösterir. Yoksa ilk yıl zaten çok fazla site trafiği olmayacağı için dışarıdan bu hizmeti kiralayıp ikinci yıldan itibaren kendimiz mi yürütmeliyiz.
Umarım sorunumuzu doğru bir şekilde anlatabilmişimdir, dediğim gibi bu konuda yeterli bilgi sahibi değilim maalesef, saçmaladıysam şimdiden özürlerimi kabul edin. Bu konudaki her türlü yardmınız benim için gerçekten çok önemli, yardımlarınız “yahu arkadaş bu cehalet ile olmaz bu işler, önce şuralardan, şu şu bilgileri iyice bir öğren öyle gel karşımıza derseniz”şeklinde olsa da gene pek bir makbule geçer, yeter ki bir hafta içinde aklımda bir şeyler şekillenebilsin.

Şimdiden yardımcı olan herkese teşekkürler."

 
projenizi çok fazla anlayamadım, ve açıkcası yanlış yönlendirme yapmak istemem.
görüşüme gelince ilk bir yıl oluşturulacak bu veritabanına 150 kişi gibi bir kullanıcının erişiminden bahsediyorsunuz. bu kadar düşük bir kullanıcı için sunucu kiralamak açıkcası pek mantıklı değil. iyi bir vps sunucusu işinizi görecektir gibime geliyor. yetmediği yerde zaten gerekli müdahaleyi yaparsınız ki gerek kalmaz.

www.liquidweb.com

buradan kendinize uygun bir şeyler çıkarabilirsiniz.
  • ozzm  (24.12.10 21:29:14) 
ilk yıl bir yerden kiralayın, projenizi yazın. 2. yıla girmeden projenin maliyet hesabını çıkarın ve testlerini yapın, şöyle ki 30 bin kullanıcı ne gibi bir yük bindirecek server'a ve db'ye. bu maliyetler doğrultusunda server'ı dışarıdan almak veya satın alma konusunda çok daha net bir fikriniz olur.

kendiniz satın alacağınız bir server'ı kiralayacağınız server ile aynı şartlarda kullanabilecekseniz eğer(performans, internet çıkışı vb.) tabii ki kendiniz satın alın derim ben.
  • coding4life  (24.12.10 21:59:28) 
Sizinle benzer durumda idim. Bir sunucu kiralamaya karar verdim ilk önceleri. Yalnız firmalar dedicated sunucu kiralıyorlar. Birçok firma sunucuyu kurup, uzaktan erişim hakkı veriyorlar. Güncelleme ve güvenlik işlemlerini size bırakıyorlar. Sunucudaki bileşenler vs. vs. sıkıntı ile karşı karşıya kalıyorsunuz.

www.kriweb.com isimli firma ile hosting işlemlerinde çalışıyorduk. Sistem kiralamak istediğimde ise farklı bir çözüm önerdiler. Kendi yönetim panelinden kullanabileceğim bir vps sunucu kiraladım.

Şu anda bir sunucum var ama yönetimi, bakımı, yedeklemesi gibi işlemleri firma yürütmekte. Benim de internet üzerinde çalışan bir sunucum var...

Eğer dedicated sunucu kiralasa idim bir de sistemlerimiin güvenliği için cırmalayacaktım. Biraz fazla ödeme yapıyorum ama firmanın profesyonellerini kiralamış oluyorum. Bir bilgisayar mühendisi tutsam yıllık maliyeti çok tutar.

Yardımcı olabildi isem çok memnun kaldım diyeyim...
  • agent provocateur  (24.12.10 22:31:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.