[]

Anlam veremediğim mülakat sorusu ve uygun cevap?

Aşağıdakiler Türkiye'nin en büyük firmalarından Vestel ve Philip Morris International'ın mülakatlarında sorulan sorulardır. Sorulara sesli düşünerek cevap vermeniz isteniyor ve aşağıda göreceğiniz gibi farklılaştırılabilen sorular. Aranızda sorulara anlam veren,ne amaçla sorulduğunu bilen ve nasıl yanıtlanması gerektiğini bilen varsa çok sevinirim.şimdiden teşekkürler

- Sizce Amerika'da ki erkek berberi sayısı nedir? (İhracat elemanı pozisyonu için departman yöneticisi tarafından soruldu)
- Sizce Türkiye'de ki kadın kuaförü sayısı nedir? (Veri planlama analitliği pozisyonu için insan kaynakları yetkilisi tarafından soruldu)

 
bu sorular sizin dusunme yonteminizi, mantiginizi anlamak icin soruluyor diye dusnuyorum. dunya'da giderek yayginlasiyor mulakatlarda boyle sorular. bu sorularin dogru cevabi yok, onemli olan sizin cevaba nasil ulastiginiz, hangi yolu izlediginiz.

mesela amerika'nin nufusu 250 milyon kisi dersek, kabaca 125 milyon erkek diyebiliriz. bir berber dukkaninin musteri sayisini 50 diye tahmin edelim, 125,000,000/50 vs. gibi akil yurutmeyle bir sonuca ulasiyosunuz ama sonuc onemli degil, sizin fikir yurutmeleriniz onemli.
  • blackworld  (21.12.10 19:52:11) 
tavrında önemli,
soruyu duydun nasıl davrandın, apıştın mı yoksa özgüvenle probleme mi odaklandın?

  • ilkdefa  (21.12.10 19:56:23) 
bu sorular klasik case study soru tiplerinden biridir. Isimlerine genelde brain teaser veya market size sorulari denir. Burada amac size sunulan bir soruyu, elinizde yeterli veri seti olmadan, cozumu adim adim modelleyerek, eksik verileri de tutarli ongoru ve varsayimlar yaparak yanitlamanizdir. Sizin verdiginiz ornekler icin blackworldun yaklasimi oldukca uygun. Genelde nufus uzerinden gitmek isinizi kolaylastirir. Bir de tavsiye bu tip sorulari kalem kagidiniz ile birlikte yanitlamaya calisin ve mumkun oldukca yuvarlak rakamlar kullanmaya calisin. Bir kac temel ornek soru da sunlardir Bir Boeing 737ye kac tenis topu sigar?/Bogazici koprusunu ne kadara satarsin?/Sence akbank musteri hizmetlerini gunde kac kisi ariyordur? / Turkiyede yilda kac araba lastigi satilir?/ New Yorkta kac telefon kulubuesi vardir?


  • murat mc  (21.12.10 21:31:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.