[]

kettle'la pişen makarnada tuz sorunsalı

ya geçen gece farkettim. bu bilumum yemekte suyun içine kaynamadan tuz atılır ki kaynama noktası yükselsin. suyun sıcaklığı da 100ºyi geçsin dimi?
ketılda suyu kaynatıyoruz hop ekliyip 5 dakika sonra alıyoruz makarnayı. e tuz?

tuzu o ara atsak suyun sıcaklığını hemen yükseltebilir mi?
tuzu makarna emsin diye atıyorsak aynı şekilde 5 dakikada emmesi bi işe yarar mı?

sabah 5 gibi fokurdayan tencereye bakarak bunları düşündüm. sizle paylaşayım dedim.

 
tuzun kaynadıktan sonra atıldığını ilk defa duyuyorum ?! kaynama noktası yükselsin diye atılır genelde tuz.

edit: "kaynama noktası yükselsin diye atılır genelde tuz." makarnanın tuzlanacağı da arka plandadır tabi.
  • hikaye mesture  (21.12.10 18:36:47 ~ 18:42:46) 
niye kaynama noktasi yukselsin istiyoruz? kaynadiktan sonra tuzu ve makarnayi atarim ben, gec kaynamasin diye, sadece kaynamis su gerekmez mi? ne bileyim..


  • ansya  (21.12.10 18:44:14) 
kettle da pişen markarnadaki tuz sorununu fokurdayan tencereye bakarak mı düşündünüz?
neyse sorunuzun yanıtı şöyle ki, teorik olarak kaynama noktasını yükseltse de azcık tuz kaynama noktasına etki etmez, bunu dikkate almayın yani. ayrıca her makarnanın paketinde ideal pişirme süresi yazar, mesela barillaların al dante kalabilmesi için süre 10dk gibisinden, makarnayı 5dk sonra alırsanız o güzel bir makarna olmaz zaten.

ayrıca ansya'nın sorduğu gibi, neden yükselsin kaynama noktası istiyorsunuz? ideal pişirme süresi denen bir ortalama süre varken. o süre fokur fokur kaynayan suyun içinde ne kadar kalması gerektiğini anlatıyor.
  • ssyumusakg  (21.12.10 18:46:56 ~ 18:49:47) 
tuz önce atılırsa su geç kaynar. tuz su kaynadıktan sonra atılır.


  • theunforguven  (21.12.10 19:02:29) 
Şaşırdığımı itiraf ediyorum.
Kaynama noktasını yükseltmemizin sebebi saf suyun (onu bunu karıştırmayalım şimdi) maksimum çıkabileceğinden daha yüksek bir sıcaklıktaki suda pişirme istediğidir.
Yani kaynama derecesi 150 derece olan su gibi kullanılan bir sıvımız daha olsaydı şu hayatta, makarnayı onunla pişirirdik. Are we clear?
  • hikaye mesture  (21.12.10 20:10:16) 
hayır clear değiliz çünkü anlatamamışım.
teoriden bahsediyorsunuz, daha basit bir dille tekrar anlatıyorum
hem o tuz miktarı pek bir etki etmeyecek hem de 150 derecede kaynayan bir su bile icat etseniz bu vakit kaybı olacak sizin için çünkü olay makarnanın kaynayan suyun içinde geçirmesi gereken süredir, en iyi şekilde pişmesi için her markanınki farklı olabilir ve paketlerin üzerinde yazar bu süre.
  • ssyumusakg  (21.12.10 20:24:57) 
tuzu tabii ki makarna pişerken tadı düzgün olsun diye atıyoruz.
amaç daha çabuk pişirmek olsaydı makarna için de düdüklü tencere kullanılırdı.
önce su kaynatılır, sonra tuz atılır makarna için, hatta ben suya koyuyorum direk zeytinyağını da.
ve sanırım kettledaki suyun üstüne direk tuz eklersen iletkenlikle ilgili problemler veriyor, ben bi kere sigortayı attırmıştım öyle. o yüzden kettleda pişirirken tuz atmak sakıncalı.
  • meriadoc  (21.12.10 21:35:39) 
Herhalde yanlış anlaşıldım. Başlık kettle'da değil kettle'la pişen makarna.. Makarnayı yine geleneksel şekilde tencerede pişiriyoruz yani. Farkı hızlı olsun diye suyu ateşle değil, elektrikle kaynatıyoruz.
Şimdi uyduruk bi konuda ciddileşmeye gerek yok ama benim diyeceğimi demem lazım. :)
ssyumusakg o farazi sıvıyı ben icat etmiyorum örneğimde, olsaydı şu hayatta diyorum. Yeniden; öyle bir sıvı olsa o kullanılmaz mıydı öncelikle? Peki suyu neden kaynatıyoruz sanıyorsunuz? Pişirmede kullandığımız sıvının (su) en yüksek sıcaklığını elde etmek ve korumak için tabiki. Makarna maddesi dediğin kimyasal olarak 100 derecede bağlarını kopartıp pişme sürecine girer teorisi var da onu mu uyguluyoruz? Kaldı ki bahsettiğim tuz uygulamam kettle denen nanenin yüzyıllar öncesinde de kullanılıyordu, kettle burda sadece bi araç, nesne.
Ama dediğin gibiyse (1,5 litrede 3 kaşık tuz KN neredeyse hiç değiştirmiyorsa) bu kadar tantana boşa çıkar, sorumun cevabını dolaylı yoldan almış olurum tabi. :)
  • hikaye mesture  (22.12.10 01:58:09) 
evet ben nedense kettleda anlamışım, ne bilim tenceresi olmayan gariban öğrenciler yapıyo bazen öyle, benim de 1 kere yapmışlığım var minik kettlelarda.
ama tuz olayı hala geçerli, sonra atılı, hatta makarnaların arkasına bakın orada da suyu kaynatın tuzu atın denir.

  • meriadoc  (22.12.10 17:44:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.