[]

Programcı Olmak

Selamlar

Ben Marmara İşletme son sınıf öğrencisiym. Uzun yıllardır da bilgisayar kullanıyorum. Şimdi İşletme' nin durumu belli zaten 7.senem.

Ben kendi kendime programlama öğrenmek istiyorum. Konuya ne kadar uzak olduğum muhtemelen belli olmuştur ama, bahsettiğim konu hakkında hiç tecrübem - bilgim yok. Kendimi geliştirmek istiyorum fakat, dediğim gibi konuya çok uzağım.

Benim amacım hani freelance işler olur, sağdan soldan iş bulurum gibi ufak hayallerim var.

Benim sorum ise, ne öğrenmeli ? Bunun en popüleri nedir, ya da herşeyden öğrence öğrenmem gereken şeyler var mıdır ? Boş zamanım çok o yüzden tüm günüm bilgisayarda geçiyor, yararlı şeylere harcayayım bu zamanımı diyorum.

 
Programlama geniş bir yelpaze. Linkteki gibi bir Programlamaya Giriş Kursu'yla başlanabilir. Sonrasında ilginize göre uzmanlaşacağınız alanı seçersiniz. (git: www.csystem.org )


  • atlantiscity  (15.12.10 20:14:23 ~ 20:26:38) 
Piyasa her türlü programcı kaynıyor, işletmenin üzerine Çince gibi çok bilinmeyen ama ticaretin yapıldığı bir ülkenin dilini eklerseniz şansınız daha fazla olabilir. Tabii piyasayı bilmiyorum, bunu benden önce binlerce kişi düşünüp bütün pozisyonları kapmış da olabilir :)


  • sourlemonade  (15.12.10 20:26:37) 
Asp.net öğrenmen iyi olur. Büyük şirketler genelde asp.net bilen eleman arıyo. Ayrıca Css ve Xhtml öğrenirsen her türlü yolunu bulursun.


  • nemo problemo  (15.12.10 20:51:06) 
hayallerini baltalamak gibi olmasın da, hiç temelin yoksa şu saatten sonra bu işten ekmek yiyecek seviyeye gelmen epey vakit alır. zaten yolun yarısında hevesin geçer, sıkılırsın.

ama illa yapacam diyorsan ufak tefek console uygulamaları yazarak algoritmaları ve oop konseptini kavramaya çalışabilirsin. yavaş yavaş bişeler yazarsın işte böyle. daha sonra işin içine database dahil edip web programlamaya geçersin.
  • cruor  (15.12.10 21:01:44) 
şimdi şöyle düşünün
bilgisayar veya yazılım mühendisligi egitimi alan insanlar var.
Siz böyle bir egitim almadan kendi kendinize birşeyler yapmak istiyorsunuz, veya kursa giderek.

Bilgisayar şimdilerde herkesin eline düştü diye basit birşey gibi gözüküyor ama, inşaatı örnek alalım, 3 aylık kursa gidenler inşaat mühendisi gibi bina yapabilir mi aklınız kesiyor mu?

"Programcı" olabilirsiniz ama düzgün algoritma yazabilen, uml ile sistem ve işleyiş tasarlayan bir yazılım mühendisi olmanız çok zor.
  • UnWaNTeD  (15.12.10 21:16:50) 
Bende işletme 7. sınıf öğrencisi olan, 13 yıldır bu iş ile ilgilenip ortaokulun son senesi c ile başlayıp c++ ile devam edip daha sonra php'ye merak sarıp, ordan C# ve Java ile haşır neşir olmuş, özellikle e-ticaret konularında bir çok projede yer almış ve son 3 senedir bir yazılım firmasında çalışmama ve bir çok tecrübeme rağmen benim bile gözüm korkuyor. Bu yaz okul bitince askere gidicem, dönünce de başka bir şehire yerleşecek olmam sebebiyle iş bulma konusunda korkularım var.

Bu iş okulla ilgili değil, kendini elbet geliştirebilirsin ama inan çok fazla vakit alıcak bir durum, özellikle para kazanacak seviyeye gelmen çok uzun zaman alır ki kendimden yola çıkarak tahmin ediyorum ki senin buna vaktin yok. Üstte belirten arkadaşlarında söylediği gibi çok geniş bir yelpaze, yine de yapmak isterim dersen web tabanlı konulara yönelmeni tavsiye ederim, zira öğrendiğin şeyleri en kolay sonuca orda çevirebilirsin ki bu sayede öğrenirken sıkılmazsın.

Bilgisayara ilgin varsa, SAP'ın modüllerini kullanmayı öğrenerek İşletme bölümünden mezun biri olarak kendine avantaj sağlayabilirsin. ERP'ler artık bir çok büyük firmanın kullandığı bir program ve inan çok önemli avantaj sağlayacaktır.

Özellikle Unwanted'ın söyledikleri de önemli. Sonuçta bir kaç kitap okuyan ve bir kaç terim duyan birisi nasıl işletme yönetemezse(kurumsal ve ciddi şirketleri kast ediyorum, esnaf zihniyetten değil), seninde pat diye bu işi yapman kolay değil.

Yine de sormak istediğin bir şey olursa elimden geldiğince yardımcı olurum,hiç şüphen olmasın.

Not: Hata var mı diye baştan okurken biraz kendimi över bi hava olmuş, amacımın bu olmadığını dürüstçe belirtmek isterim, sadece arkadaşla 7 yıllık işletme öğrencisi olarak ortak bağımız olduğu için kendimden yola çıktım hepsi bu.
  • zpider man  (15.12.10 22:12:31) 
28 yaşındayım, önce bilgisayar programcılığı bitirdim şimdi mühendislikte son dönemim. son 8 senemi bu iki diploma için harcadım, bilgim iyi ama hala en azından doğru düzgün bir iş bulana kadar java öğrenmek için stajyer ayağına bir yere kapak atmaya çalışıyorum. yani benim gözüm bile korkuyor şu an. millete kolay gözüküyor, iki script öğrenen yazılımcıyım diye dolaşıyor fakat ancak işin içinde olan biri bunun bu kadar zor olmayacağının farkında olabilir. bilmiyorum belki ben geri zekalıyımdır ama hiçbir zaman öğrenmenin sınırı yok bilgisayar biliminde.

ben de @zpider man'e katılıyorum. işletme bitirip sap, erp gibi konularda uzmanlaşabilirsin ya da sistem analizi vs. üzerine yoğunlaşabilirsin. bilgisayar biliminin böyle konuları da var yani sadece programlamayla sınırlı değil.
  • uckac  (16.12.10 01:20:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.