[]

Periferik Yayma Testi

2 haftadır enfeksiyondan dolayı beyaz kürem yüksek çıkıyordu. Bugün test yaptırdığımda bütün değerler normal ancak lym% 49.2 gelmiş. Yani yüksek gözüküyor.Daha önceleri wbc yüksek çıkıyordu. wbc değeri şuan 8.2.
Sorum şu enfeksiyonun ilk başladığı zamanlarda wbc 16 ya çıkmıştı ve lym% 18 idi yani düşük sınırdaydı.Şu anda lym%'nin yüksek olması ne anlama geliyor?

Bir de Doktor periferik yayılma diye bir test istedi. Bu test hakkında bilgi verebilir misiniz?

 
internette periferik yayma ile ilgili şöyle bir bilgi var:
perifeirk yayma parmak ucundan alınacak kanın veya damrdan alınan kan örneğinin mikroskop camı üzerine yayılması ve ardından özel boyalarla boyandıktan sonra incelenmesi esasına dayanan bir tetkik. amacı kanda yer alan hücrelerin özelliklerini irdeleyebilmek. bu hücreler kanın alyuvarları (eritrositler) akyuvarları ( iltihap hücreleri, lökositler) ve trombositler( kab pulcuklşarı) ile diğer bazı hücre tiplerini kapsıyorç. kan sayımınızda bu hücrelerin özelliklerine dair bir anormallik durumu mevcutsa doktorunuz bu tetkiki istemiştir.
açlık veya tokluk gerekmiyor.

doktor değilim ama wbc= beyaz kan hücrelerinin ilk başta yükselip sonra düşmesi enfeksiyon yüzünden. lymphocyte yüzdesi lym/tüm kan hücreleri şeklinde alınıyor sanırım, wbc düştüğü için totalde lym yükselmiş gibi görünebilir. benim tahminim enfeksiyon azalmış olsa da tamamiyle geçmemiş o yüzden incelemek istemiştir.

tabi en önemlisi böyle şeylerde internetten bilgi edinmeye çalışıp kendi kendinizi paniğe sokmak değil doktorunuzdan bilgi almak :)
  • meriadoc  (10.12.10 18:49:47) 
kanınızdaki lökositler lenfosit hakimiyetinde. enfeksiyonla savaşıldığı için asker sayısı fazla diyebiliriz.
periferik yayma da kanda bulunan hücrelere bakılmasıdır. kan elemanlarından birinin hiç bir sebep yokken yüksek olması o kan elemanının kendine has bir hastalığını düşündürebilir. periferik yaymayla bu ayırdedilebilir

  • agustos13  (10.12.10 18:50:34) 
teşekkürler cevap yazanlar için. Ama şöyle bir durum var mutlam lym 4.1., lym yüksek ise ikisinin birden yüksek olması gerekmezmi, bir de ilk enfeksiyon başladığında nötrofiller yüksekti bakteriyel bir enfeksiyon olduğu söylenmişti ve o zaman lym% 18 idi nötrofiller yüksek olduğu için. LYM%'nin yüksek olması meriadocunda dediği gibi yanıltmaca olabilir mi?


  • redskull  (10.12.10 19:01:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.