[]

kulüp hissesi

bir kulubün hisse senedini alınca bunun kulübe bir katkısı oluyor mu, ya da oluyordur mutlaka ama nasıl bir katkı; kişi nakit para mı vermiş oluyor? alıp kenarda tutmak mı bekleyip satmak mı kulübe daha faydalı (değeri yükseliyor?)

borsadan filan hiç anlamam da nedir yani. "1 lot" dedikleri şey 3 büyük kulüp için ne kadar, halihazırda biliyorsanız.


 
kişi para verip kulübün karına/zararına ortak olmuş oluyor. bekledikçe değeri yükselicek diye birşey yok, düşebilir de. 1 lot fenerbahçe için 59 civarı, galatasaray'ın 360 civarı, beşiktaş'ın 10 civarı idi sanırım.


  • royal  (07.12.10 23:45:51 ~ 23:46:29) 
yani peki bunun kulübe nasıl bir yararı oluyor, ben bir X'i alıp sonra satıyor ya da satmıyorum ama bundan takımın kârı ne? çok hissedarı olursa daha mı fazla kredi alabiliyor atıyorum? tam bir borsa 101 oldu ama öyle. sürekli hisse de çıkarmıyorlardır sanırım, öyle havadan para kazanmış oluyor desek. ne ki.


  • oldu görüşürüz  (08.12.10 01:31:58) 
Ekonomi uzmani degilim, ama yuvarlak olarak sirketin cok kucuk bir bolumune ortak oluyorsunuz diyelim. Lotlarin orani irketten sirkete degisir, satin aldiginiza sirketin mesela %0.001'ine ortak olursunuz. (oran uydurmadir) 10 lot alirsaniz, %0.01, vs.

Sirket kar ettikce deger kazaniyor, sizin elinizdeki hisse senetleri de buna gore deger kazaniyor. Degerlenen senetleri yeni, pahali fiyatiyla satip kar edebilirsiniz. Ama ayni sekilde sirket zarar ederse hisse senetlerinizin degeri duser, ve siz de zarar edersiniz.

Sirket ise sizin yatirdiginiz parayi kullanabiliyor boylece.

Mesela 1000 lira verip uygun sayida lot alarak sirketin %1'ine ortak oldunuz. 1 ay sonra bu sirket 10000 lira kar etti. Sizin elinizdeki hisse senetleri de 10000 x %1 = 100 lira degerlenir.

Sayilarin hepsi uydurmadir.
  • metalik  (08.12.10 03:35:54) 
basit olarak anlatalım :D

şimdi şirketlerin halka açılma nedenleri, yeni yatırımlar için kaynak yaratmaktır. Banka kredisi alarak yatırım yapmak çoğu zaman daha maliyetlidir. Bu nedenle şirketler genelde imtiyazsız hisse senetleri çıkarır. Bu hisse senetleri ile sadece dağıtılan kâr paylarına ortak olursunuz.

Borsa ise bu tür şirketlerden hisse alan yatırımcıların elinde ki hisseleri kolay bir şekilde nakite çevirmeleri, yatırım yönlerini değiştirmelerini sağlayan 2. bir piyasadır ve doğrudan halka arz yapan firmaya bu alış ve satışlar getiri sağlamaz. Şirketin belli dönemde yaptığı yatırım atakları ve kârlar borsada o şirketin hisselerine olan talebi artırır bu da hisselerin fiyatının artmasına sebep olur, bu artışta şirketin değerini artırır.

Özellikle kulüpler için sorduğunuzdan onlarla ilgilide küçük bir not ekleyeyim.
Genelde hep sportif başarılar kulüplerin borsa değerlerini etkilemez denir ama çok büyük bir yanılgıdır. Kulüpler store'larında ürün satan, kazandıkları başarılar oranında katıldıkları turnuvalardan ödül ve yayın hakkı geliri elde eden, başarıları ile doğru orantılı olarak sponsorluk anlaşmaları yapan, başarıları ile doğru orantılı olarak kombine ve maç günü bilet satan işletmelerdir. Başarı geldiğinde gelirleri artacağı için uzun vadede şirketlerin gelirleri artacak ve şirketlerin hisselerine olan talepte bu doğrultuda artacaktır.
  • zpider man  (08.12.10 09:08:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.