[]

ateizm'le ilgili...(imansızlık)

saygıdeğer apartman sakinleri,
basitçe bir sorum olacak, takıldım kaldım buraya gece gece...

dini bilgiler dahilinde imansız kişilerin sonsuza dek cehennemde kalacaklarını zamanında öğrendik hepimiz,

peki;
sonlu bir hayattaki günahlar sebebiyle sonsuza kadar azap neden çekilir acaba, allah bu kararı neden verir?


not: dincilerin değil; dindarların ve dine inanmayanların cevaplamasını tercih ederim.

 
bir ateist olarak, ölümden sonraki sonsuz işkence çok komik geliyor bana. hem kendin istediğin gibi yarat, hem allah ne dilerse o olur de, sonra da sonsuza kadar yak. sebebi filan yok, baştan aşağıya uydurma. düşünmeye alışmamış ki insanlık. muhammet devlet kuran bir adam. güç peşinde koşan bir adam. ortadoğu kültürünü de arkasına almış, yapmış yapacağını.


  • gunetapar  (06.12.10 07:06:13) 
dini kitaplar ne diyor bilmiyorum ama benim inandığım tanrı soba odunu olarak kullanmıyor yarattıklarını. hele ki sonsuza kadar.

daha çok nasihat eden, kul hakkı konusunda ara buluculuk yapıp helalleştiren bir mahalle abisi gibi. sonra da uslu uslu oynamamızı söyleyecek öbür tarafta.

tanısanız siz de inanırsınız bak cidden:)
  • jangara  (06.12.10 07:14:42 ~ 07:16:24) 
bakın burada atladığımız bir nokta var genelde. evet, imansızlar cehennemde yanacaktır sonsuza dek, fakat imansızlıktan kasıt sadece allah'a inanmamak değil, onun emrettiği hiç emri yerine getirmemek, iyi bir insan olmamanın ötesinde kötü bir insan olmaktır. yani örnek vermek gerekirse, aziz nesin ateistti fakat bu onu tanrının affetmeyeceği anlamına gelmez.


  • ruhibirbanyo  (06.12.10 08:15:43 ~ 08:16:14) 
@bryan fury ben de buna yakın şeyler söylemeye çalışmıştım. eğer allah'ın ve kutsal dinlerin gerçekliğini kabul ederek konuşacaksak, cennetin anahtarı kurallara tamamen uymakta değil. sevaplarınız hesaplanırken belli bir formül yok, bunu diyorum işte. iyi olan insan bir şekilde mükafatını alır bunun. eğer ki hepsi hikayeyse zaten sonsuz cehennem diye birşey yoktur. var olduğunu farz ederek anlatıyoruz.


  • ruhibirbanyo  (06.12.10 08:37:49) 
böylesine ciddi bir konuyu bence kendi çabalarınla kendi iç dünyanda ve okuyarak araştırmalısın


  • hanyın  (06.12.10 08:42:53) 
sonsuza kadar kimse ne cehenemde yanıcak nede cennette zevk sürecek diye bişi yok herkes keşkelerinin azabını cektikten sonra bir olucak tek olucak gene


  • asadas1999  (06.12.10 08:43:54) 
insanın kaderinin baştan çizilmesi konusu, sadece islamiyete özgü değil, pek çok antik kültürde var.

biraz dinler tarihi okuyunca görüyorsunuz ki, her yeni din, bir öncekinin iyi yanlarını almış, eksik kaldığı yerleri kapamaya çalışmış, sürekli bir gelişim var.

yani, kadim "insan kaderini değiştiremez" düsturu islama da geçmiş. islam ceza ve ödül olarak cennet ve cehennem vaad etmiş. ikisi birleşmiş, olay budur.

1000 sene sonra, başkaları, "eski kültürlerde insanın ebediyete kadar cayır cayır yanacağına" inanıyorlarmış, diyecekler. bekle ve gör...
  • anonimyususer  (06.12.10 09:42:46) 
iyide senin 1000 sene ömrün olsa da sen yine inanmıcaktın...onun sinyalini sen veriyosun zaten..+ "hem istediğin gibi yarat" diyen arkadaşa..yaratmış ama akıl vermiş fikir vermiş..bulan nasıl buluyo..hristiyan doğup müslüman olan var..e bu adamdan senin bi farkın olacak elbet..yaw bu ezan niye okunuyo ..bu insanlar deli mi niye oruç tutuyo diye kafa yormazsan ..hesabını sorarlar..demezlermi sen doktor olmuşsun avukat olmuşssun mühendis olmuşsun tüccar olmuşsun her boka kafan çalışıyo bu din işlerine niye kafa yormadın demezlermi..derler derler..


  • kerem75  (06.12.10 12:29:07 ~ 12:29:59) 
ben de uzun süre kafa yordum, araştırdım, şu sonuçlara vardım:
kader allah ın insanların hareketlerine karar vermesi değil, zaman kavramı olmadıgı için onları bilmesidir..insanlar hareketlerinden sorumludur.. kuranda bahsedilen cehennem tehditleri kime yönelik:
ihsaneliacik.org
ayrıca ateistlerin cehennemlik olması da aslında inanmamalarından değil allah ın emirlerini beğenmemelerindendir.. çoğu ateist inanmadıgından değil, dini beğenmediğinden dolayı ateisttir..bu da onu şeytanınkine benzer bir konuma sokar.. sözlükte çoğu konuda fikirlerini çok beğendiğim bazı ateistlerin kuranla ilgili entrylerini okudugumda büyük ölçüde kuran ve dini begenmedikleri için ateist oldukları sonucuna vardım..kuran kafalarına göre bir kitap olsaydı tanrı istedikleri gibi olsaydı büyük çoğunlugu ateist olmazdı..burda insan aklını tanrı aklının üstüne koyma, yani kibir de vardır.. ve kibir ve isyan cehennemlik olmak için yeterlidir..
  • close to the edge  (06.12.10 13:02:50 ~ 13:09:24) 
Dindar biri olarak cevap veriyorum. Allah Kuran'da insanlara dünyada (1)kendisine iman eden, (2)onun emir ve yasaklarını uygulayan ve (3)salih amel işleyenleri cennetine alacağını bildirir. Bu üç şart vardır yani. Allah'a inanmayan biri, zina da yapmıyor olsa prensip gereği, içki de içmiyor olsa, herkese de iyi davranan bir adam olsa da farketmeyecek durum; cennete girme olasılığı yok. Çünkü şöyle bir örnek verilir bu durumlarda genellikle. Ben bir öğretmenim, sistemimde görünen öğrenciler var o sınıfa kayıt yaptırmış olanlar, dolayısıyla sınav dahilince puanlandırmayı onlarla birlikte yapacağım. Benim sınıfımda olmayan biri, sınav sorularının tamamını da çözse eline karne vermem gibi bir şey söz konusu olmuyor. O yüzden de inanmayan kişiler, çok iyi insanlar olsalar da, kurandaki yasaklara kendi gerekçeleriyle uysalar da cennete gidemeyecekler.

Sonlu-sonsuz bir zamandan bahsetmişsiniz, Kuranda ayetlerin bazıları muhkem, bazıları ise müteşabihtir. Cennet cehennem de müteşabih ayetlerle anlatılır. Bunun sebebi ise insan beyninin bir şeyi anlayabilmesi için o şeyden çift olması gerektiği ile ilgilidir. Eşya zıttı ile kaimdir. Yani alçağı anlamak için yüksek denen şeyi de bilmemiz gerekmektedir. Kuranda "sizler anlayasınız diye allah her şeyi çift yarattı" der. Ancak öteki dünya denilen şey bir "bilinmez"dir, eşi benzeri yoktur. Dolayısıyla cennet ve cehennem (ahiret) İyi ve kötü kavramları kullanılarak bizlere anlatılmaya çalışılmıştır.
Sonsuz azap denilen şey, dünya benzetmeleriyle bize cehennemin ne kadar korkunç bir yer olduğunu açıklamak için kullanılmıştır, biz sakınalım korkalım diye. Gerçekte sonsuz mu, olay nedir? tam olarak bilemiyoruz.

Allah "bir"dir (tek, çift olmayan). Dolayısıyla onu, verdiği hükümleri anlamamız bu beynin çalışması için gereken çiftlik kuralına ters düşmektedir. Verilen hükümleri mantıkla anlamaya çalışmak zaten bu işi yokuşa süren, hatalı bir durumdur. Allah'a bu yüzden "kesin" olarak inanılmaz, iman edilir. Şayet mantığın anlayacağı kadar somut olsaydı, cennete de cehenneme de sınava da gerek kalmayacaktı.
  • sharon and hope  (06.12.10 13:18:50) 
zihinsel engelliler bildiim kadarı ile arafa gidicekler


  • asadas1999  (06.12.10 16:15:46) 
tanrı çok adil olduğu için.

(bkz: ateist/@kamera motor)
  • calimdor  (17.08.11 16:49:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.