[]

üniversite öğrencisiyken çalışmak (hem okuyup hem çalışmak)

gerek part time gerek tam zamanlı bu işi yapmış yapmaya yeltenen ya da çevresindekilerin tecrübelerinden haberdar olan var mı.zor mudur.avantajları nedir.dezavantajları nedir.bu işi yapabilen adam nasıl bi adamdır.ne biliyosanız paylaşır mısınız.belki ucundan tutarız bir işin.

en önemli olarak merak ettiğim şey şu,bu işi uzun süre yapan arkadaşlar mezun olduktan sonra "ulan okulun ortamın öğrenciliğin keyfini çıkarmak varken mal gibi çalıştık diyerek pişman oldular mı sonradan"

tecrübelerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum,sevgiler

moderatörlerden ricam başlık biraz üstte kalsa çok sevinirim çünki yakın zamanda bu hususta karar alacağım için etraflıca görüşe ihtiyacım var.başlığım üstte bulunsun kaprisi değil inanın.

 
bence harikaydı,
dersleri haftanın ilk 3 gününe toplayabilmiştim ben, perşembe-cuma -c.tesi çalışıyordum
okuldaki en yakin arkadaşimla derslerimizi de birbirimize göre ayarladik,
sıkıntısız geçti
benim patronum harikaydı, bi de okul biraz rahattı sanırım bilemiyorum
o kadar cok vakit oluyordu ki kantinde, orda burda boşuna zaman öldürecegine
yaptıgın herseyin tadını cıkararak yapıyorsun cunku zamanın degerli oluyor
  • rn  (03.12.10 08:30:09) 
ben o işi yaptım. hatta üniversite boyunca ilk 3senede bir dükkana ortak oldum burs parasıyla (istisnai bir durum tabi). sonra 3.senesinde de bir kurumda yarı zamanlı işe girdim. tabi bunda ders düzenimin çok büyük faydası oldu. okuldaki hocalarımız dışarıdan geldiği için programı sınıfça yapıyorduk ve tüm dersler çarşamba öğlenden sonra 2'de bitiyordu. perşembe-cuma yarı zamanlı işe gidiyordum cumartesi pazar dükkana...
ne zaman dinleniyordun dersen çarşamba öğlenden sonra...

faydaları: erken süreçte iş hayatını öğreniyorsunuz, işveren tanıyorsunuz, sigortanız başlıyor, cep harçlığınızı çıkarıyorsunuz, yeni insanlar tanıyıp çevre ediniyorsunuz.
iş ortamını yaşıtlarınıza nazaran daha iyi öğreniyor ve idrak ediyorsunuz. kısaca onlar henüz işin başındayken siz çoktan işin üçkağıtlarını öğrenmiş oluyorsunuz.

zarar demeyelim de kayıpları: çok yoruluyorsunuz, arkadaş çevreniz deli gibi sağa sola giderken siz onlar kadar sosyal olamıyor hattasında onlar kadar özgürce para harcayamıyorsunuz ki bu para kazanmaya başladığınızda otomatik olarak gelişiyor.
kurumsal bir işyerinde çalışıyorsanız iş arkadaşlarınız normal arkadaşlarınızın önüne geçmeye başlıyor ve normal arkadaşlarınızla daha az zaman geçirir hale geliyorsunuz.
ara ara muhabbetleriniz uyuşmuyor normal arkadaşlarınızla çünkü artık bir işte çalışıyorsunuz ve onlar halen öğrenciyken onlarla iş sohbeti yapamıyorsunuz.

ha illa ki kurumsal bir firmada çalışmak değil daha basit temelli işler derseniz de deli gibi yorulacağınızı bilin. ama para tatlı geldiği içinde bırakmak kolay olmayacak. Bu süreçlerde en çok sınav zamanları zorlanacaksınız onda da tek çözüm kendinizi dış dünyadan soyutlayıp çalışmak.
ha 6.5 senedir çalışıyorum hemde staj ve part time olarak çalıştığım yerde ve gayet mutluyum.
arkadaşlarım henüz akbil basarken ben kurumun aracıyla okula gidiyordum ;)
yine onlar deli gibi eğlenirken ben çalışıyordum ya, onlar iş bulup çalışmaya başladığında da ben senelik izin kullanır ve istediğim tatile kendi paramla gider olmuştum.
bir yerde erkenden çalışmaya başlamak, ekonomik özgürlük demek bu da kendi ayakların üzerinde "ailenin maddi desteği" olmadan durabilmek demektir...
  • icemanr  (03.12.10 08:33:12) 
ben 7 yıldır işletme okuyorum bu son senem kısmetse biticek bu yıl :)

sadece 2. sınıfta çalışmadım, onun dışında ilk yıl bir cafede garsonluk yaptım, 3. yıl üniversite öğrencilerine bar konserleri düzenledim, 4. yıl konserlerden kazandıklarımla dükkan açtım ama işler çok yolunda gitmedi. 5. yıldan itibarende bir yazılım firmasında programcı olarak çalışıyorum bu senenin sonunda 3 yıllık tecrübe ile okulumu bitirip işi bırakıcam. Konser düzenlediğim zamanlar hariç hepsi sosyal açıdan çok sıkıcı zamanlardı ama gelecek için çok fazla katkı sağladı, cafede çalışırken patron kavramını tanıdım, garip garip insanları tanıdım, yazılım firmasında çok fazla tecrübe edinip kendimi geliştirme şansı yakaladım, piyasayı tanıdım. Okulu 4 yılda bitiren arkadaşlarım ile hala konuşuyorum kimisi bi bankada ayda 800 liraya gişede çalışıyor kimisi iş bulamadığı için zengin koca olsada sıpa baksam diyor, hayatlarında yaşamadıkları bunalım içindeler, iyi iş sahibi olanlarda var ama çok sağlam tanıdıklar sayesinde oldu onların ki.

Ayrıca çalıştığın takdirde ailenin gözünde yerin baya bi değişiyo onu da belirteyim :D
  • zpider man  (03.12.10 08:56:16) 
part time işin nasıl bir iş olduğu önemli. ben okulu bayağı bir uzatınca, artık aileden para almayayım, biraz iş öğreneyim diye bir proje bürosunda çalışmaya başlamıştım. katkıları yadsınamaz, bir sene sonunda diplomamı alırken iş tecrübem vardı, çelik yapı tasarımında kullanılan programları öğrenmiştim ve en önemlisi az da olsa para kazanmaya başlamıştım. kötü yönlerine gelince; iş hiçbir zaman "part time" olarak kalmadı.

okul ortamının tadını çıkaramamak gibi bir şikayetim olmadı, zaten ortamın etinden sütünden yeterince nasiplendikten sonra çalışmaya başlamıştım. öğrenciğin ilk yıllarında zaman zaman çeviri yaparak ekstra gelir sağladığım oluyordu, o da çok sık gerçekleşmiyordu. yalnız ciddi anlamda maddi bir sıkıntım olmadığı için sadece iyi para getiren çevirileri tercih ettim. okul masraflarını kendi kendine karşılamaya çalışan arkadaşlarım çeviri bürolarına piyasanın çok altında fiyatlara, çok uğraştırıcı çeviriler yapıyordu. bunu da es geçmemek lazım.

öğrenciliğin ilk yıllarında para ihtiyacı varsa geçici işlere; part time tezgahtarlık, garsonluk gibi işlere girmek mantıklı. derslere ve kendine zaman ayırmayı ihmal etmemek, öncelikleri iyi belirlemek lazım.

mezuniyet yaklaşınca yapabiliyorsanız mesleğinize uygun bir işe girin. mezuniyetten sonra aynı yerde devam edemeseniz bile çok büyük avantaj sağlar. ilk işinizdeki alanda çalışmaya devam etmeyecek bile olsanız sektörü tanırsınız. bir de iş görüşmelerinde o ufacık iş tecrübeniz derslerdeki başarınızın, okulu kaç senede bitirdiğinizin falan önüne geçer. okulu yedi yılda falan bitirseniz bile sorun edilmez ;)
  • matthias coltrain  (03.12.10 09:06:28) 
o şartlarda da adam akıllı eğlenilip,keyifli zaman geçiriliyor
kısa film çekmeye teşebbüs ediliyor, festivaller takip ediliyor, konserlere gidiliyor,
hatta daha keyifli oluyor zamanı gercekten iyi degerlendiriyor insan
dengesi var bunun, ne gurur duydum ne de pişman oldum
öyle olması gerekti bende alabildigim kadar zevk aldim
  • rn  (03.12.10 12:26:41) 
Eğlenceleriniz diğer öğrencilere göre daha "düzenli" olur. Sonuçta sabah erken kalkılıp işe gidilecek. Haftasonları işiniz olmadığında dağıtırsınız. Aslında her şey size ve üniversite yaşantısından beklentinize bağlı. Bence akademisyen olmayacak biri için yarı zamanlı çalışma üniversite öğreniminin bir parçasıdır. Mezuniyetten sonra iyi iş bulanlar genelde okurken çalışanlardan çıkıyor.


  • sourlemonade  (03.12.10 15:44:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.