[]

2 isletim sistemi

bir duyuruda assert h'dan aldigim cevap uzerine aklima bir sey geldi, sorayim istedim :

bilgisayar windows kurulu, tasinabilir harddisk var, bu harddiske mac os x kursam (sabit harddiskleri formatlamadan) sorunsuz sekilde iki sistem de calisir mi (mac os x'in uyum sorunlari haricinde)?
yani saglikli sekilde, harddisk takili iken mac os x ile startup olur, harddisk takili degil iken windows ile startup olur mu? bu yontem ise yarar mi?

 
Taşınabilir diske osx kurulabiliyor, eğer biosun usb den boot etmeyi destekliyorsa. Ben denemiştim olmuştu. Fakat USB2.0 bir diskin(ve portun) olduğundan emin ol yoksa çok yavaş çalışacaktır.


  • kurukafa  (18.01.08 13:27:16) 
BIOS'da boot sırasını ayarlarken en tepeye USB koyarsanız olur tabi ama anakartın desteklemesi lazım...


  • crown  (18.01.08 13:31:30) 
boot sorunu ya$aman muhtemel.
once windows kuracaksin, sonra mac os kuracaksin. eger mac os boot dosyasini external disk'e atarsa (ki oyle yapacaktir kendi dosya sistemi orda oldugu icin) external disk olmadan windows'a gecemezsin.
buyuk ihtimalle bu $ekilde olmasi lazim.
  • sourlemonade  (18.01.08 14:39:06) 
kurukafa : yok gayet hizli calisiyor, su guc kaynagi olanlardan (ntfs zaten, fat32'i mac olursa dusunebilirim)

crown : bios destekliyorsa ve ikincil olarak dahili harddiski secersem olur diyorsun yani?

assert h : su soru geliyor aklima o zaman, yalnizca tek bir boot dosyasi mi var? yani windows ve mac os x'in bootlari kendi kurulduklari bolumde degil mi?
dogru anladiysam, tasinabilir harddiske kurabilirim ama illa ki mac os x'in acilis ekranindan mac veya windows secmek durumundayim, bir alternatifi yok yani (dolayisiyla harddisk her zaman takili ve acik olacak) ?
  • turkish tekila  (18.01.08 15:21:47) 
usb'den boot mümkün ama hem bunu destekleyen bir anakart hem de bunu destekleyen bir usb drive'a ihtiyacın var.


  • atrin  (18.01.08 16:12:10) 
edit: cevap atrin'in mesajına değil, bir üsttekine.

Yok hayır, ben bir süre şöyle kullanmıştım:
Laptopumda windows ve ubuntu linux kurulu idi. Açılışta grub menüsünden ubuntu veya windows'u seçiyordum. Sonra external diske OSX kurdum. Harddiski takıp bios dan usb yi boot önceliğinde birinci sıraya aldığım zaman menüsüz sorgusuz sualsiz usb den boot ediyor ve osx açılıyordu. eğer internal hd boot menüsünde önde ise, usb disk takılı olsun veya olmasın grub açılıyor ve normal ubuntu-windows menüsüne ulaşıyordum.

ancak hızı ntfs veya fat32 olmasına göre değil usb versiyonuna göre belirlenir. son 2 sene içinde aldıysan bilgisayarını zaten muhtemelen usb2.0 dır. ancak macos kurarken ne fat32 ne de ntfs olmayacak o disk, macos hfs denilen bir sistem kullanır. ve o diskin içeriğine windowstan falan erişemezsin 3rd party programlar kurmadan(hfs explorer güzeldir, aynı zamanda windowsa bilgisayarım altında bir sürücü olarak gösterecek driverlar da mevcut). Aynı şekilde osx(en azından tiger) ntfs e yazmaz, ntfs e veri yazmak için yine 3rd party programlar kullanman gerekir. Arada bir tane fat32 tampon partition bırakırsan herhangi bir program kaullanmadan dosyalarını iki os arasında paylaşabilirsin o sürücü içinde. falan filan.
  • kurukafa  (18.01.08 16:14:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.