[]

kutuplarda buzdolabi

kutuplarda, ya da ne bileyim antarktikada mesela, hava sicakligi -30 derceyken diyelim, -10 dereceye ayarli bi buzdolabi calistirsak nolur?

dolap -10 derceye kadar "isinir" mi? yoksa yine -30 derecede mi kalir?

cok basit bir cevabi olabilir aama, ben termodinamikten hec anlamam. sozel okuyom ben yaa!..

 
eskimolar buzdolabını yiyecekler donmasın diye kullanırlar diye bir söylenti var ama bilemedim.


  • ekinoksah  (01.12.10 14:08:08) 
Çalışmaz. İçindeki gazlar ona göre ayarlanıyor çünkü.


  • ataturkiye  (01.12.10 14:08:18) 
Yarı hermonik kompresörlere yani buzdolabı motorlarına kumanta eden termostatik valf iç sıcaklık limit değerin üzerine çıkarsa eğer devreye girecektir.
-30 derecelik ortam sıcaklığı bulunan ortamda -10 derecede buzdolabı devreye girmeyecektir.
Tabi bu teorik olarak.
Sonuçta insanlar -30 derecede yaşamıyorlar. Daha sıcak oda koşullarındalar ve bu da minimum 10 derecedir.
Buzdolabının kaçaklarını hesaba katarsak belli sürelerde devreye girmesi pratik açıdan muhtemeldir.
  • akta  (01.12.10 14:09:05) 
normal bizim standart buzdolaplarından koyarsak ısınmaz. -30 derecede kalır ve hiç çalışmaz.


  • kibritsuyu  (01.12.10 14:13:32) 
buzdolapları eksi değerlere ayarlanamaz.deep freez ayarlanabilir sadece (portable olarak).fişini çekersekve içi açılmazsa uzun süre iç sıcaklığını muhafaza eder.ancak fişi takıp çalıştırılırsa dış ortam ısısı düşük olduğundan verim alınamaz ve soğutma yapamaz.ancak durumu tersine çevirerek evdeki klimalar gibi,kompresör ün ısısı ortama verilmek yerine freez içine verilirse bir miktar ısı artışı sağlanabilir.ayrıca genelde soğutma için kullanılan freon gazları (ki genellikle r22 r 407 gibi )gazların donma sıcaklıkları -90 larda dır.


  • keller  (01.12.10 14:42:27) 
evet arkadaşlar açıklamış niye çalışmayacağını. kısaca kompresörün kafası karışacağı için.

bunun dışında inuitler (eskimolar) evlerinde buzdolabı kullanıyorlar çünkü evleri zaten 0 C derecenin üstünde oluyor.

Mesela iglular da bile içernin derecesini 0 derecenin üstüne çıkarabiliyorlar. buz damı mimarisi bile kendi başına bir izolasyon sağlıyor. onun dışında içeriyi karibu derisiyle donatıyorlar ve vücut ısısıyla da ısı artışı sağlıyorlar. kudlik adı verilen özel lambalarla da ısı sağlıyorlarmış. böylece içerde buzdolabının da kullanılabileceği elverişli ortam oluyor. çünkü onlar da yiyeceklerini sadece dondurmak değil, serin tutmak isteyebilirler.
  • ermanen  (01.12.10 15:11:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.