[]

en uzun rüyanın bile saniyeler sürmesi

gerçek mi geyik mi? saatlerce rüya gördüğüm zamanlar oluyor da. ya da rüyadaki zaman kavramı gerçekle örtüşmüyor mu? nedir bu işin aslı, bilimsel bir açıklaması var mı?




 
gerçek değil. rüya zamanı ile gerçek hayattaki zaman aynı gidiyor. bir gece uykumuzda ortalama 15 dakika rüya görüyormuşuz. bu farklı farklı olayların birleşmesi de olabilirmiş.

edit: bazen %100 aynı olmasa bile yaklaşık olarak aynı da diyebiliriz.
  • ermanen  (28.11.10 12:07:21 ~ 12:41:38) 
(bkz: inception)


  • buffy de vampir sayilir  (28.11.10 12:14:36) 
sorduğunuz soru iki farklı şekilde algılanabilir, dilim döndüğünce buna açıklık getirmeye çalışacağım.

birincisi, uykumuzun ne kadarını rüya geçirerek gördüğümüz meselesi. dolayısıyla rüya görerek geçirdiğimiz zaman uyku evrelerinden özellikle rem devresinde gerçekleştiği için ve kesintisiz bir uykudaki rem evresi aşağı yukarı her periyotta 15-20 dakika süredüğü için, rüyaları da bu zaman aralığında görüyoruz kabaca. kabaca diyorum çünkü sıklıkla olmasa da rem dışında rüyaların görüldüğü de öne sürülüyor. yine sağlıklı bir uykuda toplam rem evresi 90-120 dakika arasında değiştiği için esas olarak bu zaman aralıklarında rüya görmüş oluyoruz.

işin ikinci kısmı ise zaman algısı. şimdi bu daha çetrefilli bir konu çünkü rüyaların zaman algısı ile sizin günlük hayatta yaşamınızı idame ettirdiğiniz zaman algısı arasında her zaman bir parallellik ya da örtüşme olmayabilir. örneğin, sıkıcı derslerde "zaman ne kadar yavaş geçiyor" dediğinizde aslında yavaşlayan zaman falan değil, sizin etrafınızla ilgili olan etkileşimlerinizdeki algı farklılığıdır. rüyada illa ki böyle bir değişim görme, algılama, hissetme mecburiyetinde değilsiniz (dolayısıyla inception'da anlatılan rüya zamanı hikayesi her daim gerçek değil, kişiden kişiye, yaşanan deneyimden deneyime, içinde bulunulan koşuldan koşula vs. değişiyor). o yüzden yukarıda anlattığım rüya görme aralıklarıyla sizin rüyanızda geçirmiş olduğunuz zaman arasında illa ki bir benzerlik, yakınlık ya da zıtlaşma olacak diye bir şey yok - bu tamamıyla o andaki koşullara (bu koşullar illa ki dışsal koşullar değil, sizin içsel koşullarınıza da) bağlı.

kısacası böyle formüle edilebilecek bir yapısı yok rüyaların (ya da henüz bulunamadı).
  • demcan  (28.11.10 12:30:49) 
yanlis bilmiyorsam freud'a gore bilincin tamamen acik olmadigi ruyalar sirasinda zaman algisi oldukca zayif. o yuzden zaman daha da genisliyor demek yanlis, ama ruya sirasinda zaman algisi cok zayif oldugu icin ruya sirasinda bize cok farkli geliyor.

ayrica, ruyalar uykunun rem fazinda goruluyor bu biliniyor, ancak ruyanin REM safhasinin neresinde baslayip bittigini hala daha tam olarak soyleyemiyoruz.
  • tom riddle  (28.11.10 12:52:47) 
burda kastedilen sanırım uyuyan kişinin rüya görürken hareketlenen beyin dalgalarını ölçme işlemi. evet siz rüyayı bir yıl görseniz de gerçek zamanda 6-7 saniye en fazla.


  • kaboom  (28.11.10 18:49:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.