[]

Elektronikcilerden basit bir devre ile ilgili yardim istegi

Simdi efendim, ben apartmanin giis katinda oturan bir bireyim ve evimin zili en bastaki zillerden. Evde bir de zil calinca ortaligi ayaga kaldiran bir kopegim var ve uyku duzenim degisik gunduz vakitleri uyudugum cok oluyor falan, neyse.

Sorun su ki, apartmana gelen postaci, elektrik-su sayac kontrol edicisi, hangi zile basacagini bilmeyeni, oylesine zile basasi geleni her kim gelirse tutup bizim zile veya en alttaki 4 zile birden basiyor. Kopegim basliyor ortaligi birbirine katmaya, ben yatagimdan kalkiyorum, kopegi kapiyorum bir odaya kapiyi aciyorum "eeeaaa yanlis olmus" diyen biriyle karsilasiyorum.

Bundan kurtulmak icin soyle bri sey dusundum, zile gelen kablo ile zil arasina ufak bir elektronik devre koysam bu da sunlardan birini yapsa:

* zilin calmasi icin dugmeye en az 3 saniye basmak zorunlulugu olsun
* veya zile 5 saniye icinde iki kere basilmasi gereksin (hatta bu sureyi ayarlayabilsem super olur, mesela kargo icin gelen biri en az iki kere basar zile 30 saniye icinde, en azindan ikincisini duyayim, en kotu ihtimal kargo falan beklerken kaparim devreyi)

Benim evime giren cikan belli oldugundan gelebilecek herkese zile nasil basmalari gerektigini soylerim, basimdan da bu bela kalkmis olur.

Daha iyi fikirleriniz varsa onlari da duyabilirim. zilin uzerine BASMAYIN AQ yazmayi dusundum ama daha fazla basilir diye korkuyorum.

 
zil ile zili caldiran voltaji veren kabloyu role ile ayirip roleyi pic ile kontrol edebilirsin. ayni zamanda zile basinca elektrik veren kabloyu da uygun voltaja indirip pic'e input olarak vermen lazim tabi. geriye programlamasi kaliyor.

zile giren elektrik cok yuksek voltajli degilse (DC filansa) role de gerekli olmaz aslinda, ama boylesi en mantiklisi.
  • tom riddle  (27.11.10 13:59:55 ~ 14:08:38) 
tesekkurler, daha once hic devre tasarlamadim (digital veya analog) ve analog bir cozumu tercih ederim aslinda kolay bir yolu varsa. olmadi digital bir sey yaparim, programlamasini halledebilirim.

aslinda simdi aklima arduino kullanmak geldi, bir tane var elimde.
  • kurukafa  (27.11.10 14:13:51) 
Bana kalırsa birkaç komponentle halledilecek birşey. Örneğin zile basıldığındaki ilk üç saniyede gelen akım bir kapasitör üzerinden toprağa aksın ve kapasitörü şarj etsin, kapasitör dolunca akım zil üzerinden aksın. Yalnız kapı ziliniz eski tip ZRRRR diye çalanlardansa onlar direkt ac ile çalışıyor, onu da hesaba katmak gerek.


  • johan sebastian  (27.11.10 14:24:31) 
Röle + pic (arduino da olur) çok mantıklı. Kodu yazmayı biliyorsun, zil kablosundan gelen voltajı 0-5V arasına çekmen lazım bir resistör ile, bir de röle alman lazım arduinonun sürebileceği.

Arduino'yu harcamak hayvanlık dersen (öyle de zaten ) gel 16f88 gibi birşeyle yaparız 3-4 liraya.
  • skatheist  (27.11.10 14:31:15) 
evet kondansatör en mantıklı çözüm zaten dc çalışıyordur zil, pic röle falan bir geciktirme işlemi için hayli gereksiz...


  • anasi mezar dikecekmis  (27.11.10 14:35:23) 
zil dc calisiyor sanirim. kendi mekanizmasi pilli, bir kere basinca uzunca bir ses cikariyor.

uzun bastirma yontemi daha mantikli geldi simdi. biri inatla calacaksa zili muhtemelen icgudusel olarak daha uzun basar. kondansator'un calisma prensibini biliyorum ama fikri saglikli bir devreye nasil ceviririm onu bilmiyorum. nasil olur oyle bir sey?
  • kurukafa  (27.11.10 14:49:29) 
burda devreye sürekli elektrik vermen gerekecek zile çalmıyorken voltaj gelmez.
pilli bi devrede yapabilirsin ama o zaman işler iyice karışacak.

şöyle bi çözüm düşündüm ben sana zilden gelen kabloya bir köprü diyot bağla çıkışına ise tercihen 220 yada 470 uf bi kond. tak. bu devre zile 1 sanye bile basılsa senin işlemcini 1-2 dakika çalıştıracek elektriği elde etmek için.

zilden 12 - 15 volt falan geliyor bunu 10k direnç ve 5.1 zener ile işlemcinin anlayacağı bi seviyeye çekersin.

kod kısmı basit devreye enerji geldi işlemci ilk açılıyor ise zile basılmıştır bi sayaç çalışacak 3-5 saniye seçtiğin süre sonu gene bakacak hala zilede enerji var ise röleyi çekecek.

enerji yok ise beklemeye başlayacak sayaç saymaya devam edecek. picin besleme kond deşarj olmadan önce belirlediğin zamanda tekrar zile basılır ise röle hemen çekecek zil çalacak.
  • orpheus  (27.11.10 19:54:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.