[]

Data satmak yani kişisel bilgi satmak yani telefon numarasını satmak yasal mıdır?

Başlıkta anlatamadım da, bazı kurumlar müşterilerinin bir takım bilgilerini satıyor, adres ya da cep tel no'sunu mesela. Misal kapısından içeri girmediğim halde sürekli gelen Beymen'in ay sonu indirimi spam mesajı. Bankamdan şüpheleniyordum ama az önce başka bir bankadan aradılar, hadi hadi kredi kartı verelim diye ve sanırım numaramı Turcell'den almışlar. - Beymen mesajı gelen diğer arkadaşlarım da Turkcell hatlı no kullanıyor, ordan tahmin ettim - Hem benim isim ve tel no'mu iznim olmadan başka birilerine veriyor, hem de bundan kazanç sağlıyor. Bunda yolunda gitmeyen bir şeyler olmalı gibime geliyor, yanılıyor muyum? Turkcell'in ya da bu tip satış/ alım yapan şirketlerin bu yaptığı yasal mıdır?




 
genelde "okumadigimiz" sozle$melerin cogunda bilgilerin 3. $ahislarla payla$ilabilecegi yazar. ve direkt kabul ettigimiz icin firma bu hakki elde eder.
sozle$mede kabul ettigi icin kullanici, firma acisindan bir sorun olu$turmuyor. yasal.

  • sourlemonade  (14.01.08 15:57:34) 
turkcellin sunduğu bazı hizmetlerden (misal genc turkcell) faydalanmak için kabul ettiğimiz o ilk sayfadaki sözleşmede aşağıda kısalttığım madde sayesinde yasal hale geliyor.

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ile paylaşmış olduğum her türlü bilgimin (genel ve özel nitelikli kişisel veriler), TURKCELL'in yürüttüğü telekomünikasyon hizmetleri kapsamında; tarife tanıtımı, pazarlaması ve satışı hizmetlerinin verilebilmesi ve devamı amacıyla TURKCELL ...... paylaşmasına izin veriyorum.

hatta gnctrckll gibi servislerin bu sekilde finanse edildiği yönünde de ciddi süphelerim var
  • akiskan  (14.01.08 16:01:37) 
evet yasal, arkadasin dedigi gibi sözlesmede okunmayan yerde yazar.
ayni durum almanya da okadar abartildi ki, günde ortalama 20 telefon aliyor almanlar.
biliyorum cünkü bende almanya ya arayan call center de calistim, adamlar agliyorlar neredeyse, ve "numarami nerden aldiniz?" sorusuna verilen cevap " cep telefonu alirken, banka hesabi acarkan, sans oyunlari oynarken, vs yaptiginiz islemlerden olusturulan merkezi sistemden satin aliniyor, gibi bir cevp, sanirim türkiye icinde böle.
ancak bildigim kadariyla, birkereden fazla arayabilmeleri icn müsterinin onay vermesi gerekir, yani beymen sizi ikinci kez arayamamali eger onayamazsanz.
  • alchemistt  (14.01.08 16:02:31) 
he birde, almanya da bir Tel/adres fiyati 50 cent :) yani iyi paraya satiyorlar insanlarin bilgilerini, türkiye de bu gelistikce daha cok arayan olacak, ki kacisda yok gibi birsey, lanet kapitalizm iste.)


  • alchemistt  (14.01.08 16:04:39) 
şimdi bu iş bu kadar yasalsa, ben türksell'e gitsem, desem ki, "bana istanbul'da oturan, 18-21 yaş arası bayanların telefon numaralarını verir misiniz?" desem ne kadar para isterler? mail de olur, msn de olur.


  • co2s2  (14.01.08 20:29:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.