[]

İşten Tahliye Edilme, Getiri ve Götürüleri

efenim problemim sudur:

bu akşam sularında yaklaşık 4 aydır part-time olarak çalıştığım ykm adapazarı'ndan cıkarıldım. şu an okumaktayım, lakin edinebileceğim en kolay ve rahat iş burası olduğu için çalışıyordum. final+vize haftaları izin veriyorlardı bok püsür.

3,5 ay boyunca bi problem olmadan çalıştım. mağazada sadece iki part eleman var. biri ben olan bu iki kişi, hiçbir sorunla karşılaşmadan o kadar süre geçirip sonunda cıkarıldık. gerekçeler su sekilde:

1- daha önce mağazada hiç part elemanla çalışılmamış. ilk çalışanlar biziz. bu sistemin tamponlayıcı olması gerekirken 12 saat acık olan mağazanın sadece 4,5 saat çalışan iki personelle boşluklarının doldurulmasının imkansız olması,
2- final ve vize haftalarının en yoğun dönemlere denk gelmesi yüzünden işi sekteye uğratması.

bu iki sorun işe girerken mülakat sırasında dile getirilmesine karşın, vize haftası izin verilmesi vs. tamamen işletmenin vermiş olduğu vaatler. biz gelip de "yannız aga, biz izin üsterük" demedik hiç. hatta sınav haftası calisma shift leri hazırlanırken bize sorulmadan off yazılıyorduk zaten.

performans, sorumluluk, kişisel hiçbir problemin olmadığı vurgulandı.

sorum şudur: bizim dışımızda doğan bu problemler için bize bir ödeme yapılacak mı? sonucta, sorunların çözümünü departman yöneticileri bulmus ve biz daha sorundan haberdar olmadan kapatılmıstı.

not: amacım, ulan zaten kovuldum sömürebildiğimi sömüreyim! değil yanlış anlaşılmasın. herhangi bir hukuki hakkım varsa bilmek isterim..

konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan yorum, bilgi istiyorum. teşekkürler...

 
iş sözleşmenizin işveren tarafından tek taraflı feshi söz konusu olduğundan dolayı herhangi bir tazminata hak kazabilmeniz açısından yorum yapabilmem için, işveren ve sizin aranızdaki iş sözleşmesinin detaylarını öğrenmem gerekir.

deneme süreli mi yoksa belirsiz ya da belirli süreli iş sözleşmesi miydi?

aklıma gelen diğer bir gerekli soru da; işyerinizde kaç işçi çalıştığıdır.
  • nesilsiz  (13.01.08 22:05:22) 
sözleşmeli çalışmaktaydık. ama tipik hata, sözleşmenin bi nüshası yok ben de. imzaladım dosyalandı görmedim bi daha. aklıma sçayım.ama deneme süreli çalışmıştık. 15 gün denendik, sonra imzalandı anlaşma. deneme süresinden önce de bi anlaşma imzalamıstık yanlıs hatırlamıyosam.

40tan az kişi çalışmakta.
  • schimsonique chaiselongue  (13.01.08 22:36:04) 
İş hukuku sınavından çıkmış kadar oldum yani :)


  • ermanen  (13.01.08 22:52:13) 
tüh, keşke sözleşme olsaydı sizde de.
deneme süreniz 15 gün ise o açıdan sorun yok. deneme süreniz içinde sözleşmeniz feshedilmemiş.
sözleşmenizin de genel olarak anladığım kadarıyla, belirsiz süreli olduğunu anlıyorum.
neyse, bu durumda, (eğer tüm anladıklarım doğruysa)iş kanunu'nun 21. maddesine dayanarak ve iş yerinizde 30'dan çok işçi çalışıyor olması(siz 40'tan az demişsiniz.) önşartına bağlı olarak tazminata hak kazanabilmeniz olası.

ancak, her zamanki gibi belirtmeliyim ki; sözleşme tarafların anayasası'dır. bu nedenle kendisini görmeden kesin bir şey söylemem aslında pek de doğru olmayacaktır.
  • nesilsiz  (13.01.08 23:09:43) 
part - time calısmalarda genel olarak sozlesme maddelerıne işverine kolaylık saglayan maddeler konur..

kaldıkı 1 yıl calısmıs olsan 1 aylık maas , 6-12 a y calısmıs olsan yarım maas tazmınat hakkın oluyo..3,5 ayda boyle bi hakkın olsa bıle mantık olarak 4de1 maas alırsınkı bıda sanırım cok dusuk bı mıktar yapar..
  • isott  (14.01.08 00:49:13) 
Sözleşmenin kopyasının elinizde olmasına hiç gerek yok(olsaydı daha iyiydi tabi). Aslında tazminat alabilmek için herhangi bir sözleşmenin olmasına da gerek yok.

İşyerinden işverence çıkartılan bir işçinin alabileceği üç temel hak vardır(bazı özel tazminatları konumuz dışında olduğu için saymıyorum):
1. Kıdem tazminatı: Bir sene çalışmadan herhangi bir kıdem tazminatınıza hak kazanamazsınız.
2. İhbar tazminatı: Bu tazminatı alabilmek için sözleşmenizin "belirsiz süreli" sözleşme olması gerekmektedir. Eğer sözleşmeniz "belirli süreli" ise ve işinize bu belirli sürenin bitiminde son verdilerse ihbar tazminatı alamazsınız. Sizin sözleşmeniz tahminen"belirsiz süreli"dir. Eğer "belirli süreli" olmuş olsa bile süresinin 3.5 ay olması büyük tesadüf olacaktır. Sözleşmenin tipi sözleşme üzerinde yazar. Yazmıyorsa zaten sözleşme değildir. Bu tazminatın miktarı çalışma süresi 6 aya kadar olan işçiler için iki haftalık ücrettir.(bkz: ihbar tazminatı)
3. Senelik izin hakkı: İşyerinde bir seneden fazla çalışmış iseniz ve hak kazandığınız halde henüz kullanmadığınız senelik izniniz varsa, bu izinin parasal karşılığını da ayrılırken alabilirsiniz.

Yukarıda anlattığım haklardan sadece ihbar tazminatına hak kazanmış görünüyorsunuz. Sözleşmenizde ne yazarsa yazsın bundan daha az haklara sahip olamazsınız. Bazen sözleşmelere daha iyi haklar veren maddeler de konulabilir ama sizin işvereninizin böyle yapmış olması için bir neden yok.
Buraya kadar işin teorisi idi. Peki pratikte ne olur derseniz:
İki olasılık var. Çalıştığınız sürece sigortanız yapılmıştır veya yapılmamıştır. Eğer yapılmamışsa ve siz sigortasız çalıştığınızı ispatlayabilirseniz işverenin canını yakabilirsiniz(ki yakın derim). ssk nın web sayfasına girerek primlerinizin yatırılıp yatırılmadığını öğrenebilirsiniz. ykm'nin primlerinizi yatırmayacağını sanmıyorum ama gene de bir kontrol edin.
Eğer primler yatırıldıysa gidip kendileriyle konuşun ve ihbar tazminatınızı talep edin. Vermezlerse en yakın "iş kurumu" na başvurun. Eğer ayrılırlarken size hiç bir alacağınız kalmadığına dair bir ibraname imzalattılarsa işiniz biraz zorlaşır ama gene de tazminatınızı alabilirsiniz. Ancak eğer ibranamede "ihbar tazminatı olarak xxx.xx YTL ödenmiştir" gibi bir ibare varsa ve siz o parayı almadığınız halde ibranameyi imzaladınızsa tazminat almayı unutun.
Tabiki bütün bu dediklerim işverenin sizi işten çıkartmış olması halinde geçerli. Eğer işten çıkartırlarken size bir istifa mektubu imzalattılarsa (ki bu çok yapılan bir üçkağıttır)hiçbir hak alamazsınız.
Bir de işverenin sizin işinize son vermesi için haklı gerekçelerinin olmadığını varsayıyorum tabii ki (devamsızlık, vs). Ancak öyle bir durumda bile bunun size önceden yazıyla tebliğ edilmesi yani önce uyarması, eğer durumda düzelme olmazsa çıkarması lazım.
  • o midas  (14.01.08 23:43:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.