[]

Uçuş ve doluluk yoğunluğunu dönem bazında bulma

İstenilen bölgelerde yılın hangi dönemlerinde uçuşların ve doluluk oranlarının ne durumda olduğunu nasıl öğrenebilirim? İstatistiksel bilgi lazım. Acentalara sorduğumda bilmiyorum nasıl olur fiyatı-yer durumu her an değişebilir siz biletinizi hemen alın diyorlar.
www.capstats.com ve www.iata.org sayfalarından istediğim verilere ulaşabiliyorum ancak para istiyorlar.

Sadede gelecek olursam Türkiye-Avustralya arasında mart döneminde genel olarak uçuş ve doluluk yoğunluğu ne durumdadır? Şubatın ortasına kadar fiyatlar yüksek, ondan sonra hep aynı seviyede görünmekte şimdi. Ocak veya şubat ayında yine şu an görünen fiyattan bilet alabileceğimi bilsem hiç sorun değil...

Sana ucuz bilette kıyak yaparım diyenlere de selamı bir borç bilirim.

 
Selamlar, bir sürü kavramı birbirine karıştırmışsınız.

uçuş ve doluluk yoğunluğu diye bir şey yok. her bir uçuşun bir doluluk oranı var. her havayolu da bu bilgiyi gizli tutmak isteyeceğinden genel ve doğru bir bilgiye ulaşamazsınız. IATA'nın sağladığı bilgiler de genel anlamda sığ olur. ayrıca türkiye-avustralya arasında direk uçuş olmadığından sorunuz çok daha karmaşık bir hal alıyor.

ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, uzun uçuşların dünyada doluluk oranı ortalaması çok yüksektir. avustralya'ya gitmek için de büyük ihtimalle bir uzun bir kısa uçuş yapacaksınız.

özetle sizin amacınız ucuz biletse, bileti erken almanız gerekiyor.
  • desdinova  (20.11.10 17:16:06) 
uçuş yoğunluğundan kastım sefer sayısı. belli dönemlerde günde 1 sefer yaparken bazı dönemlerde günde 3 sefer de olabilir.
doluluktan kastım ise belirli uçuştaki boş koltuk sayısı. havayolunun sefer sayısı hep sabit olabilir ama belli dönemlerde talep azdır bütün koltukları satamayabilir.

doğrudan uçuş olmadığını biliyorum. en az 1 aktarma yapılması gerekli. erken alınacak da ne kadar erken asıl mesele bu.

soruyu belli bir bölgeye indirgedim ama tüm dünya üzerindeki uçuşlara ilişkin güvenilir istatiki bilgiye ulaşabilsek planlama açısından faydalı olabilir.

*********************************************************************
sanırım istediğim veriye bir nebze de olsun ulaştım.
www.btre.gov.au adresinden hangi tür ulaşım olduğu seçilebiliyor. buradan da aviatonu seçip aşağıdaki adrese gittim.

www.btre.gov.au adresinden aylık olarak hava taşımacılığı istatistikleri var. pdf dosyalarındaki tablo-3te de hangi havayolu ne kadar dolulukla uçmuş tek tek gösteriyor ve ay bazında uluslararası trafik yoğunluğu da belirtilmiş. ilkbaharda uçakların en az dolulukta olduğu görülmekte.
istediğimi buldum gibi ama keşke tüm ülkeler ve hava yolları için bulabilsem.
  • turcino  (20.11.10 17:30:17 ~ 18:57:01) 
overbooking olduğu müddetçe bir hatta problem yoksa genelde doluya yakın uçarlar. fakat bazı hatlar vardır her gün 2 uçak uçar mesela ve trafik az geliyordur onlar ne yaparsan yap biraz boş uçarlar. türkmenistan böyledir mesela kış aylarında türkmenler pek uçmaz biz türkler de dolduramayız her koltuğu. yazın ise yer bulamazsın.


  • ozdek  (20.11.10 18:59:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.