[]

bazı müzisyenlerde bi kulak çeşidi varmış...

kepçe, sivri falan... şaka şaka... mesela bi müzisyen herhangi bi notayı sadece duyarak tanıyabiliyor, do mu, yoksa re mi falan çat diye söyleyi veriyor notanın ne olduğunu. çok az kişide bulunan bi özellikmiş bu.

hangi ünlülerde bu özellik var, bilen duyan var mı bu konuda ? yerli yabanci farketmez.


 
notayı duyarak tanımakta ne var ki? o ağır konservatuar eğitimini alsanız, siz de yaparsınız muhtemelen. yani tamam, herkes yapamayabilir ama öyle eşsiz bir yetenek de değil yani.


  • deckard  (16.11.10 19:35:18) 
  • xcl ssic  (16.11.10 19:38:55) 
evet bu dediğiniz eğitimle olabilir ama siz şunu soruyorsunuz herhalde (bkz: mutlak kulak)
mesela idil biret'te varmış. başlıkta yazıyordur zaten isimler filan.

  • tepedeki psychedelic adam  (16.11.10 19:40:56) 
orkestra şeflerinin neredeyse tamamında, küçük yaşta müzik konusunda üstün yetenekli olan çocukların tamamında, belirli düzeyin üstünde yeteneği olup +10 sene müzik eğitimi görmüş müzisyenlerde görülen bir şey. uzun süre enstruman çalmış insanlarda da bir yerden sonra bir duyarlılık geliyor, doğuştan absolüt kulaklılar gibi olmasalar da bir eserin tonunu direk yakalamaya başlıyorlar.


  • perliva  (16.11.10 19:49:41 ~ 19:50:03) 
dogru calismayla herkes elde edebilir bu ozelligi. kendimden biliyorum (20li yaslarimda edindim hem de).

Bunun seviyeleri var tabii. Ornegin ben su an herhangi bir notayi direk kafamda hayal edip verebilirim, yine tek notalari duymakta cok az sorunum var ancak cok kucuk yastan bununla ic ice olanlar 5-8 notayi ayni anda duymakta sikinti cekmiyorlar. Bunu da elde etmek mumkun calisarak ancak o kadar ilerletmedim ben.

edit: burada duymaktan ve vermekten kastim sesin hangi nota veya hangi notalar arasinda oldugunu bir referansa ihtiyac duymadan tanimlayabilmek, verebilmek.
  • kurukafa  (16.11.10 20:27:38 ~ 20:50:43) 
müzik kulağı afedersiniz de her gerçek müzisyen ve şarkıcının sahip olması gereken bi özellik. o kadar da az bulunan bi yetenek değil.


  • madyb  (16.11.10 20:42:26) 
madyb, muzik kulagi diye genellenen sey burada bahsedilenden farkli bir sey.


  • kurukafa  (16.11.10 20:46:11) 
müzik kulağı için: jakemandell.com

Mutlak kulak için (ilk test kadar profesyonel değil ama işe yarar) : detrave.net

Müzik kulağı bir kaşık şeker ise mutlak kulak bir nevi ekmek kadayıfı. öyle geniş bir durum yani ama demek değil ki müzisyenlik için bu kulak şart.
  • perliva  (16.11.10 22:03:55) 
Bu kulaktan edinmek istersen şu amcanın metodu işe yarıyor :
www.amazon.com

Çevremde birkaç kişi takip etti, sonuç da aldı.
  • skatheist  (16.11.10 23:24:16) 
itü konservatuvarı kompozisyon bölümü hocalarından nail yavuzoğlu şöyle bir kitap yazmış konu hakkında: www.idefix.com


  • tranquillo  (17.11.10 12:45:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.