[]

kurban? vahset?

--- anlamak icin soruyorum, saldirmak vs. icin degil ---

Kurban bayramini vahset olarak gorenlerin hepsi vejetaryen mi?

normalde etini yedigimiz hayvanlar da keske kurbandaki gibi saygi gosterilerek oldurulse.

et kesim tesislerinde iskence cektirilerek toplu olarak oldurulen hayvanlarin etini yemek nasil kurban'da sakinlestirilerek oldurulmus bir hayvanin etini yemekten daha iyi oluyor? hem de ihtiyac duyanlarla paylasarak.

gercekten anlamiyorum.

 
+çoluğun çocuğun gözü önünde ve zevk alarak


  • josephinebrunsvik  (16.11.10 17:19:09) 
Bence olayın kendisi, adı bile vahşi: Yahu sığındığınız, "sevgi dinidir" dediğiniz dinin tanrısı sizden, kendisine saygı göstergesi olarak, başka bir canlıyı doğrayıp öldürmenizi emrediyor? Doğru mu anlıyorum?


  • lucy in the sky with diamonds  (16.11.10 17:24:13) 
+etrafa kanlar fışkırtarak ve yeterince temizlemiyorlar bile..

bugün apartmanın girişinden otoparka kadar kan gördüm.. damlatmışlar heryere falan filan..

kesme demiyorum düzgün bir şekilde, uygun yerlerde kes, paketle, dağıt...
  • ermanen  (16.11.10 17:25:09) 
+gecen yıl hıyarın tekinin yaptığı gibi,koşamasın diye boğanın ayaklarını baltayla parçalayıp sonra da işkenceye devam ederek kesmek.yazarken bile bi tuhaf oluyorum.yoksa kimsenin dinin gerekliliklerine bi şey dediği yok ya da var ama her seyin bi usulü vardır yani.o hayvana işkence yaparak kesmek kime ne fayda sağlicak o tartışılır.

ayrıca lucy in the sky with diamonds +1 bunu anlayamıyorum.
  • saleen  (16.11.10 17:38:22) 
Evet vejetaryenim ve ateistim...

Evet vahşet olarak görüyorum...

Kurban bayramında mı saygı gösteriliyor? Dalga mı geçiyorsunuz siz? Binbir türlü işkencelere maruz kalıyor zavallı hayvancıklar. Hatırlıyor musunuz geçen yıl kaçmasın diye ayakları kesilen zavallı hayvanı? Benim hiç aklımdan çıkmıyor o görüntü...

Birileri boğazlanıyor öldürülüyor, birileri de bundan zevk alıyor ve bunu bayram olarak kutluyor. Ne kadar canice, barbarca bir düşünce...
  • marcelle  (16.11.10 18:11:48) 
sevgili arkadaşım sen nerde yaşıyor ve yaşatılıyorsun? kurban kesimi ile ilgili böyle fantastik fikirlere nerden sahip oldun çok merak ettim. yeminle.

kurban bayramında kesilen kurbanlar nasıl ve hangi yollarla sakinleştiriliyormuş? 40 yaşına geldim. çok kurban kesilişini gördüm, çok okudum ama hiç böyle birşey görmedim.

ayrıca et kesim tesislerinde nasıl işkence çekiyormuş bu hayvanlar? o da başka bir muamma? hem de toplu olarak? ben hayvanlar teker teker kesiliyor zannediyordum?

şimdi şöyle bir şey var kurban kesenlerin çoğunluğu birkaç saatliğine usta kasap kesilirler ve profesyonel bir kasaba para vermemek veya saatlerce sıra beklememek veya erkekliğe toz kondurmamak için kendileri kesmek isterler. bunu yaparken de hem hayvana hem de kendilerine zarar verme olasılıkları çok fazladır. hastaneler kurban bayramlarında kendilerini yaralayan acemi kasaplarla dolup taşar.

bu acemi kasapların çoğu hijyen filan nedir bilmezler, umursamazlar da. hayvanların istenmeyen parçalarını çöpe bile atmazlar, kanlar içinde ortalğa atar giderler. halbuki kanların toprağa gömülmesi, mümkünse etrafın yıkanması gerekir. hayvanın derisine de epey zarar verirler. derisi de işe yaramaz.

ne yazık ki şehirlerimizin orta halli mahallelerinde ve varoşlarında yaşayan halkımızın çoğu böyle yapıyor.

kurban kesilmesine karşı değiliz, olamayız da. inançları ne gerektiriyorsa onu yapacaklar. ama bunu hijyene ve yasalara uygun olarak yapmaları gerekir.

naçizane kurban kesecek kadar varidatı olan insanlar zaten yeterince et yiyebilen insanlardır, ayrıca kurban bayramında kesip kargaşa yaratmalarına gerek yok. eğer et yemek istiyorlarsa kasaptan et alıp kavurma yapsınlar, kurban parasını da sosyal hizmetler, darülaceze gibi kurumlara bağışlasınlar diyorum. bu kurumlar yardıma ihtiyacı olanlar için kurbanı kesip onlara dağıtıyorlar.

bir de ne kadar çok inançlara saygısı olmayan var gençler arasında çok şaşıyorum. yumurtadan çıkmış da yumurtayı beğenmiyorlar. pardon da hergün yediğiniz etler için canlılar doğranmıyor mu? doğranıyor. burda önemli olan dayanışmadır. o kurbanın üçte biri akrabalara, üçte biri muhtaçlara gidiyor. bayramın amacı budur.

kurban ritüelleri pagan dönemden itibaren her dönemde ve her dinde vardır. en kötü dönemlerde insan kurban ediliyordu. bilmem bunu biliyor musunuz? işte artık hala insan kurban edilmemesi için o inanmadığınız tanrı insan değil koyun kurban edin demiştir.

dindar bir insan değilim. ama ülkemdeki insanların gerçeğini ve bu insanların yüzde 99 unun insandığı dinin gerçeklerini biliyorum ve bunları yadsıyamam, yok sayamam ve kendimi onlardan farklı görüp de onları yargılayamam. nerde yaşadığını ve nerden geldiğini birdenbire unutup şöyle yapan tanrı, böyle yapan tanrı gibi konuşma yapanlar beni fazlası ile rahatsız ediyor. yollarda kurban kesip artıklarını temizlemeyip her yeri kan içinde bırakanlar nasıl rahatsız ediyorsa, ay bu sizin tanrınız nasıl tanrı ayol diyenler de o kadar rahatsız ediyor.
  • mea maxima culpa  (16.11.10 18:17:33) 
mea maxima culpa: "işte artık hala insan kurban edilmemesi için o inanmadığınız tanrı insan değil koyun kurban edin demiştir."

vay be jest yapmış haa
  • josephinebrunsvik  (16.11.10 18:31:21) 
@mea maxima culpa: hayvanlarin toplu olarak iskence gormesi= kapasitelerinin cok ustunde kilo aldirmak, oyle ki kesilmesine yakin hayvanin yuruyemez hale gelmesi, eti kart olmasin diye canli canli kaynar suya sokulmasi, tavuklar cok yeyip de sismesin diye canli canli gagalarinin kesilmesi, sabit dursun diye ayaklarinin kesilmesi.... efsane degil bunlar, cogu mezbahada tablo bu ve kim bilir daha neler... her seyden once dokunup temas edip kesilmesi bile hayvan icin rahatlamadir. yuruyen bir banda binip birden kafasinin kopmasina benzemez.


  • aklimiseveyim  (16.11.10 22:59:30) 
ve kasaptan alinca gormuyoruz, ondan icimiz rahat diyenlerin mantigini da anlamadim, gormeyince enfes, gorunce mi vahset?

galiba verdigim cevaplardan bastaki 'anlamak icin soruyorum' hissinin kactigini dusunuyorsunuz. hayir, oyle olmadi, sorun su: hepsini okudum, hala anlamiyorum.

sanirim bir cogunuz icin sorun su: her yerin kan olmasi ve acikta kesilmesi vahset, ama kurban degil. o zaman butun kurbanlar ozel kesim yerinde kesilecek olsa, vahset gibi gormeyeceksiniz mi? yani tek sorun bu mu
  • aklimiseveyim  (16.11.10 23:04:29) 
sırtına binip de sırat köprüsünden geçmek düşüncesi, bir zamanlarki dünya öküzün boynuzu üzerinde duruyor düşüncesinden pek bi farklı gelmiyor bana.

vejeteryan değilim, vahşet olarak görmesem de pek sıcak bakmıyorum açıkcası.
  • antihero  (16.11.10 23:31:40) 
savunma şeklin yetersiz bir kere, tek sorun olarak bahsedilmedi burda dediklerin...

kendi dediklerimi ayrıntıladıracak olursam:

adam otoparkta kesiyor ve herkesin geçtiği yere kan akıtıyor bir de üstüne üstlük taşırken her yere kan damlatıyor.. etikten bahsediyoruz burda.. ordan geçen küçücük çocuk da görebilir bu yaptıklarını, doğru mu yani...

burda illa mezbahanın yaptığı yöntemleri savunmuyoruz, tabi ki kesimhanelerde de hayvanlar kötü muamele görüyor olabilir, burası da ayrı bir konu, ama sonuçta inek ve koyun gibi hayvanların etinden ve sütünden faydalanmak için oldukları aşikar..

belki vejeteryan bir insan için de bu hayvanların kesilmesi tamamen yanlış.. herkesin fikrine saygı duymak lazım...

sonuçta ben et yiyen biri olduğum için, benim savunduğum da işini doğru yapan ve hayvanı uygun yöntemlerle kesen bir kesimhanenin yapması, kurban bayramı'nda da bunu düzgün bir yerde yaptıramıyorsan gidip ihtiyacı olana parayla yardım et daha iyi...
  • ermanen  (17.11.10 00:40:02) 
@emanen ben ortalıkta kesilmesini savunmuyorum ve ben de kesimhanede kesilmesinden yanayım. benim sorum kurbanın neden vahşet olarak algılandığıydı. sadece uluorta kesim yüzünden mi, yoksa başka nedenlerden mi. Görünen o ki, çoğu insanın bunu vahşet olarak görmesinin nedeni uluorta kesilmesi.

İhtiyacı olana para ile de yardım etmek gerekir ki, zaten bunun dinen teşviki zekat iledir. Ancak yardım için gönderilen et de önemsiz değil. Kurban'da verilen etleri buzluğa stoklayıp aylarca tüketen insanlar tanıyorum.
  • aklimiseveyim  (17.11.10 03:54:39) 
@snowflake ben zaten amerika'da yaşıyorum ve anlattıklarım buradaki kesim tesislerindeki durumdu. türkiye'de helal kesim denetlemesi sayesinde umuyorum ki durum daha iyidir.

dikkat edersen sorum "neden kurbanın sokakta kesilmesini vahşet olarak görüyorsunuz" DEĞİL, "kurbanı neden vahşet olarak görüyorsunuz?" idi.

yani, ben de, artık kaçıncı tekrarım, kurbanın sokakta kesilmesine karşıyım, AMA kurbana karşı değilim. ve cevaplardan öğrendim ki, çoğunluk da böyle.

bir defa daha açıklamam gerekirse, kurban'dan vahşet olarak bahseden insanların nedenlerini merak ettim sadece.

kesim tesislerindeki işkenceden bahsetme nedenim bir argüman üretmek değildi. o kesim tesislerinden çıkan eti hiç vicdan yapmadan yiyen bir insanın, tutup da dikkatle ve iyi niyetle kesilmiş kurban etine tepki göstermesi çelişkisi bana bu soruyu sorduran nedendi. ki işin bu kısmına pek de açıklama gelmedi. geçen sene bi gerizekalının hayvanın bacaklarını kestiği istisnai durumdan bahseden olmuş bi, bi de kesim tesislerinde hayvanların pamuklara sarılarak neşe ile öldürüldüğünü savunan biri vardı. o kadar.
  • aklimiseveyim  (18.11.10 08:05:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.