[]

Kitaplarda Bandrol Uygulaması Başlangıcı

Çok sayın müdürler; çok gereksiz bir merakla karşınızdayım:
Kitaplarda bandrol uygulamasının başlangıç tarihini bilen var mı?
1995 olarak tahmin ediyorum; çünkü Metis'in Haziran 1995'te bastığı Balıkçıl Gözü'nde bandrol yokken Aralık 1995'te bastığı Kaybolan Miras'ta var. Kitaplığımda daha detay bir tarihe erişemedim. (Kitapların ikisi de birinci baskı.)
Bir de, kasetlerde ve cd'lerde bandrol, ilk zamanlarda şimdiki gibi parlak ve hologramlı değil, kâğıt-plâstik bir malzemeydi, kitaplarda böyle bir bandrole hiç rastlamadım. Kitap bandrolleri direk parlak-gümüş olarak mı basıldı?

Aha da bu linkteki yönetmelik 2001 tarihli ve
"Madde 12 - Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesi 01/01/2002 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer."
diyor. E ama bendeki kitaplar '95 baskısı? Nedir, zaman yırtığından bandrol mü düşmüş kitaplarımın üzerine?

 
1 nisan 1999'da zorunlu olmuş.

hurarsiv.hurriyet.com.tr (doğan hızlan'ın bu yazısı 2 Temmuz 1999 tarihli, yani "1 nisan'da zorunlu oldu" derken 1999 yılını kastediyor, sonra ne alaka olmasın, tabii ki:) aralık 95 olayını ise bilmiyorum.

bir de şöyle bişii var belki alakalıdır: "96 sayfanın altında basılan kitaplarda bandrol bulunmuyor."
  • oldu görüşürüz  (09.11.10 23:41:05 ~ 23:41:48) 
Referans için teşekkür ederim müdür.
1 Nisan '99'da zorunluluğuna ilişkin yasa çıkarılmış. Fakat daha evvel de zorunlu olmamak kaydıyla kullanılıyormuş. Daha evvel isteğe bağlıymış.
Da; isteğe bağlı kullanım ne zaman başladı acep?
  • Dunedan  (10.11.10 01:10:06) 
ben de merak ettim, googlelıma günü gününe çalıştım ve buldum sonunda.

"Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, Kültür Bakanlığı'nın hazırladığı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin kanun tasarısının da bandrol uygulamasına son vermediğini belirtti. 1995'te başlayan bandrol zorunluluğuna başından beri karşı çıktıklarını belirterek şunları söyledi: "Dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen zorunlu bandrol uygulaması, temel insan hak ve özgürlükleri ve yayımlama özgürlüğü ile ilgili Avrupa Birliği normlarına aykırıdır. Kültür Bakanlığı'nın yasa önerisinin amacı korsan yayıncılığı engellemekse, hem bakanlığın, hem yayınevinin özel bandrolünü taşıyan kitapların korsan baskıları, korsan satıcılarının tezgahlarında satılmaya devam ediyor."
arsiv.zaman.com.tr

müzik bandrolleri renkleri için ise: www.kultur.gov.tr
"Ülkemizde zorunlu bandrol uygulaması ilk olarak, 1986 yılında, 3257 sayılı Sinema, Video ve Müzik Eserleri Kanunu ile başlamıştır. Söz konusu Kanunda bandrol; “eserlerin şerit, kaset ve dış ambalajı üzerine yapıştırılan ve sökülmesi halinde yapıştırıldığı malzemenin özelliğini kaybettiren ve üzerinde Bakanlık ile işletme belgesine sahip olanın özel işaret ve seri numarası yer alan etiket” olarak tanımlanmıştır. Sinema ve müzik eserlerinin kaydedildiği taşıyıcı materyallere yapıştırılması zorunlu kılınan bu bandroller; sarı, mavi, yeşil ve kırmızı renkte kolay taklit edilen bandrollerdi. Daha sonra, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda 1995 yılında yapılan değişiklikle, süreli olmayan yayınlarda da bandrol kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. "

kitaplara direkt parlak-gümüş ile başlanmış olabilir. öyle hatırlıyorum. 95ten sonra yani, öncesinde farklı amaçlarda etiketler kullanılmış olabilir.
  • oldu görüşürüz  (10.11.10 03:55:47 ~ 03:59:29) 
Valla helâl olsun müdür. İçimi rahatlattın. Kaç haftadır sormadığım kitapçı-sahaf kalmamıştı. Sağ ol, var ol...


  • Dunedan  (10.11.10 10:17:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.