[]

Kısa film senaryosu yazarken...

ya aradım açıkçası ama onlarca sayfa sonuç çıkınca üşendim.

şimdi bir kısa film yarışması var ve katılmamız gerekiyor. mesele şu, daha önce ne kısa film çektik ne de kısa film senaryosu yazdık. epey kısa film izlemişizdir ama bu hiçbir şey için yeterli değil haliyle.

kısaca, senaryoyu yazmadan önce hikayeyi oluşturmak için püf noktalarına ihtiyacım var. yani bir kısa film şöyle böyle olmalı gibi bilgi içeren yorumlar lazım. mesela "kısa film bir mesaj içermeli" gibi. ya da hikayeyi oluştururken şunları muhakkak göz önünde bulundurmayı unutmayın vs.

teşekkür ettim.

 
şimdi bulacaklarınız, söylecekleriniz bir tarafa, ben size bir yol haritası çizeyim.

bulacağınız bir dolu senaryo muhtemelen çekim senaryosudur. yani çoğunlukla artık çekim aşamasına gelindiğinde yazılmış halidir. oysa kısa uzun metraj farketmeksizin filmin senaristi tarafından yazılan senaryo hiç öyle değildir ve kolay kolay da bulunamaz. bu senaryolarda çekim açısı, kamera hareketleri vs gibi bir çok ayrıntı olmaz. bu yönetmene saygısızlıktır. senaryo olan biteni, hikayeyi anlatır. hikaye için olmazsa olmaz bir teknik varsa o belirtilir ama çoğu senaryo ktiabında göreceğiniz gibi kamera hareketleri kullanılacak müzik vs asla yazmaz. bu senaristin işi olmadığı gibi bunları senaryoda yazmak yönetmene saygısızlıktır. öyle ki yönetmenliğini kendi yapacağından emin olan bir kişi bile ilk senaryoda sadece hikayeyi yazar.

sizin de yapmanız gereken öncelikle hikayeyi yazmak. birine anlatır gibi. tüm kafanızdakilere yazıya dökmek. sonra bu hikaye için bir senaryo oluşturmaya başlayabilirsiniz. karakterleri yazmak, hatta karakterlerin filmde olmayan hayat hikayelerini oluşturmak vs. güçlü bir senaryo için çok önemlidir. kısa film mesaj içermeli, senaryoyu süprizli bitirin vs gibi saçmalıklar sinemanın ve sanatın doğasına aykırıdır. sadece kısa metraj filmlerin kısa olması sebebi ile bir takım teknik özellikler içermesi gerekmektedir. bunları da kolaylıkla nette bulabilirsiniz.

son bir tavsiyem de nasılsa amatör işi yapıyoruz diyerek daha iyisini yapabielceğiniz durumlarda asla azı ile yetinmeyin. sizin saatlerce uğraştığınız bir iş aslında çok basit bir iş olabilir ve çok acı eleştiriler alabilirsiniz. düşünün ki o izleyip bu aq dediğimiz bi çok film neredeyse bir yılı aşkın bir sürede hazırlanabiliyor. çok sabırlı olmalı, bol çevre edinmeli ve saatlerinizi bu işe vermelisiniz. film çekmek herkesin hayalidir ama çok az kişi elle tutulur sonuçlar alabilir. hatta bu insanların sayısı öyle azdır ki sonra izleyip lan bu kadar kolay bi filmle bu adamlar nasıl bu kadar ödül toplamış dersiniz. o kadar kolay gözüken filmi çekmek aylarını almıştır onların çünkü muhtemelen ama size öyle gelmez. ekipman bulmaktan işten anlayan adam bulmaya kadar sizi gerçekten çok zorlu bir süreç bekliyor. bunları da film prodüksiyonu ile mayıs 2007 den beri profesyonel olarak uğraşmış biri olarak söylüyorum.
  • sijwocaq  (09.11.10 20:27:41) 
ayberkolgay@gmail.com msn'den eklersen yardımcı olmaya çalışayım.


  • bodom  (10.11.10 19:29:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.