[]

elma hesabındaki ' yatırım fonu satışından kesilen stopaj'?

Garanti bankası'ndaki hesabımı elma yapmışlardı. İyi bir şey dediler ben de kabul ettim. Az önce hesap kıpraşmalarımı incelerken bir kaç günde bir yukarda belirtilen bir açıklamaya istinaden para kestiklerini gördüm. Meblağlar düşük 0.11 ya da 0.01 arasında değişiyor ama bankaların bu tip alengirli kazıklamalarına küçük bile olsa gıcık olduğum için bir bilene sorayım dedim. Nedir acana bunun olayı?
Not: Siz bankacılar ve bankacı adayları için üzüldüğümü belirtip, bol enerji ve sabır dilemeden bitiremeyeceğim bu soruyu. Esenlikler



 
denizli'de garanti bankasi'nda cali$an bir tanidigim var.
ona da sormu$tum ben ayni $eyi..
ya bu elma olayi, hesaptaki para ile otomatik fon almak ya, para cekecegin zaman satiyorsun fonu, faizi bozulmadan hesaba donuyor ve cekiyorsun. banka da bu i$lemden komisyon aliyor. manuel yapsan da ayni komisyon olayi oluyor.

edit: komisyon olayini yanli$ hatirliyormu$um.
  • sourlemonade  (08.01.08 19:47:00) 
kanuna gore menkul sermaye iratlarından belli bir oranda stopaj yapılır. bu durumda menkul sermaye iradı elma hesabının otomatik aldığı fonlardan doğan değer artış kazancıdır ve kazandığın miktarın %10 u (%15 de olabilir) stopaj olarak kaynakta kesilme zorunluluğu vardır. Kazıklanma değil banka parayı doğrudan vergi sorumlusu olarak devlete senin adına yatırmaktadır. Bu durum sadece elma hesabı değil tüm repo, vadeli mevduat, bir seneden daha kısa zamanda alıp sattığın hisse senedi, hazine bonosu gibi her türlü menkul sermaye kazancına uygulanmaktadır. Diyelim bu gün 100 liranı repoya yatırdın yarın 110 lira olarak geri döndü dönen bu fazladan 10 liranın %10 u stopaj olarak kesilir sen 9 lira kazanmış olursun. Tekrar söylemek istiyorum stopaj doğrudan devlete gider komisyonla ilgisi yoktur. Bankalar yatırım fonlarından komisyon almazlar fon getirisinin bir bölümünden fon yönetim gideri keserler.


  • skipper  (08.01.08 20:17:18) 
Tahmin ettiğim gibi ise, bu bankadan ziyade devletin aldığı bir para.

Elma hesabı vb. hesaplar hesabındaki parayı otomatik olarak b tipi likit fona çevirip ödemelerin geldikçe fon bozduğu için, her fon bozdurduğunda o fonlardan kazandığın paranın %10'u stopaj olarak düşülüyor.

100 ytl'ye aldığın likit fon'u 101 ytl'ye satarsan; 0.1 ytl'si stopaj, 0.9 ytl'si de senin net karın oluyor.

Aşağıda hsbc'nin zamanında yaptığı duyuru'yu paste ediyorum.

27/06/2006 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile 01.10.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yatırım fonu vergilendirme yapısında değişikliğe gidilerek, fon katılma belgelerinden elde edilen kazançlar stopaja tabi hale getirilmiştir.

01.01.2006 tarihinden itibaren Hazine Bonosu, Devlet Tahvili ve Hisse Senedi işlemlerinde uygulanmaya başlanan, işlem bazında stopaj kesintisi, bu kapsamda, 01.10.2006 tarihinden itibaren, yatırım fonu işlemlerinden elde edilen gelirler için de uygulanmaya başlanarak, işlem bazında %10 stopaja tabi olmuştur.

ps: çok şükür bankacı değilim :)

edit: skipper hızlı davranmış...
  • hgn  (08.01.08 20:27:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.