[]

Dota hakkinda...

Sevgili dotacilar. Ben bu dotayi bilirim uzaktan ama, pek fazla fikir sahibi degilim nasil kurulur, oynanir vesaire. "bu sorularin cevaplari gugilda var!" diye trip atacak arkadaslar bi zaamet okumadan gecsinler. aradik, mamafih bilgi coplugu olmus. o kadar cok infonun icinde insan eeeh eytere bea diyip bayiyor. bana bu dota olayini babaneye anlatir gibi anlatacak dota gonullusu varsa o yazsin abi, digerleri kalabalik yapmasin bizamet.

- simdi bu dota icin illaki orci wc3 ft mi olmasi gereki?
- oyunun mantigini sozlukten az cok anladim ama, tam da asina degilim. yazilan entrylerin buyuk cogunlugu oyunu zaten biliyor olanlari hedef aliyor, benim gibi mallar okusa bile hala mal olarak kamaya devam ediyorlar. nedir olayi?

vesaire vesaire. nazik yardimlariniz icin tesekkur eder, thrall yar ve yardimciniz olsun derim.

 
Dota dediğimiz şey Defense of the Ancients'ın kısaltılması olan, Warcraft III adlı oyunun bir haritasıdır sadece.

Bir strateji oyunu olan Warcraft, Blizzard'ın dehası sayesinde açık kodlara sahip bir haritalandırma sistemine sahiptir. Icefrog isimli arkadaş da bir ara çok ünlü olan D-Day isimli bir haritayı azıcık modifiye edip DOTA diye sunmuş vaktinde.

Age of Empires'ta, Coastal, Arena, Arabia nasıl farklı haritalarsa, Warcraft'ta da Dota, The Black Road vs. öyle farklı haritalardır. Özetle, Dota dediğimiz sadece tek bir map'ten ibarettir.

Konusuna gelince, Scourge vs. Sentinel şeklinde devam eden mücadelelerden oluşur. İki tarafın da kendine has kahramanları (hero) vardır ki oyuncular bu herolardan birini seçerek başlar.

MMORPG gibi seçilen hero'yla yaratık kesilip level atlanır, diğer herolar öldürülmeye çalışılır. Oyundaki maksat, iki faction'ın da merkezini (base) yıkmaktır. War III senaryosunu bilen biriysen Life Tree'nin önemini bilirsin. Sentinel Life Tree'yi korurken, Scourge Frozen Throne'u korur.

Oyunda yüzden fazla hero ve bir o kadar item vardır. Öğrenmesi başta zor gelse de, çok az pratikle öğrenilmeyecek bir şey değil. İnternet kafedeki ortalama 90 iq'lu çocukların oynadığı bir oyun sonuçta.
  • Thunder God  (05.11.10 03:08:22) 
Ha bir de ek olarak; oyunun çeşitli modülleri mevcut.
Hero seçimini etkileyenler (all pick: tüm herolar her iki faction için de seçilebilir, random draft: herkes rasgele seçilmiş 3 herodan birini seçerek başlar, all random: herkese tamamen rastgele bir hero verilir, only agility: sadece agility based herolar seçilir vs.)

oyun seviyesini etkileyen (Easy mode: creeplerin ve koridor savunuclarının (kule - tower )canı daha az olur)
vs.
  • Thunder God  (05.11.10 03:10:52) 
sagolasin thunder god, senin gibi adamlar hala var lan, negzel :) yalniz, ben bunu pc'ye karsi degilde, normal insanlara karsi oynamak istesem net uzerinden, orjinal oyunu almak zorundamiyim?


  • arnatuile  (05.11.10 03:20:45) 
Aaa belirtmeyi unutmuşum; DOTA, esasında "normal adamlara" karşı oynanan bir oyundur. Default halinde AI (Artifical Intellegence: Yapay Zeka) yok. Sonradan oyunun fanları tarafından geliştirilenler var. Yalniz dikkatini çekerim, dota bir fan yapımı oyun ve dota'nın fanları dotayı geliştiriyor. :) Son zamanlardaysa DOTA-2 'nin çıkacağı ve Half-Life'ın yapımcısı Valve'nin bu işi yapacağı söylentisi mevcut piyasada... Neyse lafı çok geveledim.

Oynamak için orijinal oyun gerekmiyor. Wepla, BattleNet, Garena gibi sunucularda oyun rahatlıkla oynanabilir. Hatta Hamachi adlı programla bir kaç arkadaş birleşip birlikte de oynayabilirsiniz.

www.getdota.com bu siteden son dota haritasını (Dota, karakterler arasındaki denegsizlikler kaldırılsın diye sık sık güncellenmektedir.) indirebilirsiniz. Hatta -şu sıralar yoğun olsam da- öğrenmeniz için bir ara birlikte oynayabiliriz.
  • Thunder God  (05.11.10 03:24:32 ~ 03:26:19) 
Başlamanı pek tavsiye etmem bu saatten sonra, çoğu iyi oyuncu neredeyse minimum 5-6 senedir oynuyor bu oyunu. Aynı seviyeye gelmen(tüm hero ve skilleri öğrenmek karşılığında ne yapılır vs) bir anda olacak bir şey değil. O yüzden çok zevk alamassın. Diğer yandan ömrü de çok kalmadı bu oyunun, bir çok arkadaşım oynadığım için beni kınıyor diyebilirim. 2011 de Dota 2 çıkması bekleniyor. Onun içinde tutoriallar, koçluk sistemi vesaire olacak. ordan başlaması daha mantıklı gibi.


  • manfool  (05.11.10 09:54:20) 
orjinal w3 gerekmiyor. crackli bir oyun ile eurobattle'dan oynayabilirsin.

ben de başlamanı tavsiye etmiyorum. 4-5 sene falan oynadım. 1,5 senedir de elimi sürmüyorum. ama bilgisayara kursam sabah akşam oynarım biliyorum. sırf bu yüzden cdleri kırdım. noobluk tam bir işkence. hele türk serverlarında. ana avrat düz gidecek ergenler sana bunu unutma. başlama sakın. hayatının güzel günlerini yok edersin.
  • ayiadam  (05.11.10 11:17:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.