[]

Yasa? Vergi? Ticaret?

merhabalar. dün bir arkadaş cevap verdi ama tam sorularımın cevabını alamadım. aklıma geldi durup dururken, sahibinden.com'da falan millet yurtdışından telefon falan alıp burada satıyor ya bu yasal mıdır? bu kazançtan dolayı vergi vermek lazım mıdır? lazımsa nasıl yapmak gerek bu işi?

şimdi ben yurtdışından bir cihaz getiren arkadaştan alıp üstüne bir miktar kar koyup satacağım diyelim. kimsenin hakkını yemeden, vergi falan kaçırmadan nasıl yapabilirim bunu? bir yol gösterirseniz aydınlanmış olurum.

teşekkürler.

 
yurtdışından yolcu beraberi listesinde yer almamakla birlikte kişisel kullanım için aldığın cep telefonunu getirirsin.sonrada istersen bunu satarsın.2 el olarak ya da kullanmadan satarsın.

bunu meslek haline getirdiysen bu meslege kacakcılık diyoruz.direk mali subenin ilgi alanına giriyor.burada da cokca rastlıyoruz bu tip duyurulara.genel bir uyandırma olsun senin uzerinden.mali sube bunlarla ugrasmıyor gibi gozukebilir ama en ufak sikayette pesine duserler.mallar musadere olur.mahkemeyle ugrasırsın falan filan.genelde mahkeme sonucunda birsey olmuyor ama iste ugrasıyorsun.

bu kacakcılık islemini bir kaç kisi,birde yurtdısındaki amcaoglu birlikte yapıyorsanız buna organize kacakcılık denir.bunun mahkemesi ciddi ugrastırır.saka gibi geliyor olabilir ama masum 2 iphone 1 ipad satmak bu gibi sonuclara sebep olabilir.şaka gibi gelebilir ama işin aslı bu.acı ama gercek.

gelelim vergi boyutuna.oncelikle ithal etmedigin bir urun icin yurtdısına para gonderiyorsun.bunun bir sebebi olması lazım.burda bir acık var.

bunu vergilendirebilir misin evet vergilenir.soyle olur sana satan arkadasa bir gider pusulası(muhasebedeki adı baska olabilir)kesersin.stopaj olması lazım onu odersin.mal resmilesir.o zaman fatura kesip satarsın.o zamanda resmi ithal urunle aynı fiyata gelir asagı yukarı.bazı telefoncular direk fatura keserler.ellerinde onceden satıp faturasını kesmedikleri stok vardır ordan harcarlar.

senin ozel durumuna gelince.bence sen bu ise girme.
  • cizgilipijama  (30.10.10 14:41:23) 
lazim.
once cihazin gidip kdv'sini ve varsa gumruk vergisini odeyeceksiniz. sonra satis yaparken fatura kesecek ve gelir vergisi odeyeceksiniz.

  • orcu  (30.10.10 14:41:54) 
@cizgilipijama
evet haklısınız, uğraşılmaz bunla:) okurken bile içime sıkıntı bastı.

  • burbat  (30.10.10 14:46:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.