[]

4 Müzik Terimi

1- Hani bir enstruman/vokal diger enstruman/vokalden senkronize olarak ayni kismi transpoze olarak icra eder ya arkadan, polifoni olur. Onun ozel bir ismi vardi, neydi? Ercan Saatci "tiers" gibi bir seyler diyordu, dogru mu hatirliyorum (evet, Ercan Saatci)?

2- Uc sarkinin birinde kullanilan "nakarati 2-3 kez soyle, dorduncu seferde tum sazlar dursun, senin sesin telefondan gelir gibi mono-kirli bir ses olarak bir kez daha soylesin nakarati, sonra tum sazlar coskuyla tekrar girsin, 1-2 kere daha nakarat soylendikten sonra sarki bitsin," olayindaki o telefon sesi efektinin ozel bir adi var mi?

3- The Cardigans'ın Erase&Rewind'ında ve Do You Believe'inde de bulunan ve cok feci "buzzzzz" yapan o catalli catalli distort edilmis gitar (ya da her neyse) sesinin/ya da efektinin ozel bir adi var mi?

4- Kazim Koyuncu'nun Hayde'sinin 2:27'sinde fill-in olarak kullanilan ve ust frekanslari tamamen traslanmis, cok tok ve cok derinlerden, denizin dibinden geliyormus gibi isitilen o perkusyon efektinin ozel bir adi var mi?

 
1- (bkz: çift ses) deniyor bildiğim kadarıyla ama daha bilimsel bir adı ver mıdır bilmiyorum.

2- bunun özel bir adı yok galiba.

3- "buzzzzz" yapan demişin, çok yaklaşmışın. sanırım o efektin adı fuzz.

4- şarkıyı dinleyemedim. tahmin yürüterek tom olabileceğini düşünüyorum.
  • kibritsuyu  (03.01.08 10:27:35) 
1. soru için: (bkz: kontrpuan) ?


  • vulpius  (03.01.08 14:01:04) 
1. aynı melodik kalıbın farklı enstrümanlarla, aynı an'da çalınması olayından bahsediyorsan buna heterofoni (heterophony) deniliyor. polifoniyle yakından uzaktan ilgisi olmayan bi'şey. polifoni yerine, kompleks bi' monofoni demek daha doğru bunun için; ama heterofoni müzik biliminde tam karşılığıdır.


diğer şıklara dair bi' bilgim yok.
  • diabolus in musica  (03.01.08 18:07:38) 
valla kontrpuan tanımını doğru anladıysam ondan bahsetmiyorum sanırım çünkü tamemen farklı melodileri üst üste bindirme olduğu yazıyor kontrpuan için. benim bahsettiğim iki melodi (notalar bütünü) rölatif olarak aynı, nasıl desem: 1. vokal do(1)-re(2)-mi(3) diyorsa 2. vokal arkadan mi(3)-fa(4)-sol(5) diyor senkronize olarak. eşlenik gibi, tamamlayıcı gibi. tamam, şöyle anlatayım: ibrahim tatlıses'in geri vokallerini düşünün; aynı notadan söylemezler, transpoze söylerler adama eşlik ederken. kontrpuan mı oluyor?

bu arada 3'un cevabi fuzz galiba :). 4'un tom olduğundan şüpheliyim ama, daha spesifik bi ismi olabilir.
  • boshi  (03.01.08 20:26:53) 
evet evet, "heterofoni" olmalı ya! tesekkurler.


  • boshi  (03.01.08 20:29:52) 
4- dinledim şarkıyı. kesinlikle tom değil.


  • kibritsuyu  (04.01.08 09:48:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.