[]

Validity/Reliability

Her valid olan reliable mıdır? Yada tersi. Neden? Bunlar özet anlamıyla nedir. İngilizce olsa tadından yenmez. Bir iki cümleyle.




 
zamanında derste görmüştük bunları ama ben cümle olarak toparlayamadım, hele ki ingilizce olsa falan demişsiniz =) ama şöyle basit cümlelerle açıklayan bir yer buldum belki işinize yarar: psychology.georgetown.edu


  • vercingetorix  (26.10.10 02:21:19) 
Degildir!

En kabaca bir testin valid olmasina kanaat getirmeniz icin bir deneme yeter iken, reliable olmasi defaaten ayni sonucu almaniz gerekir.

Ahhaha... vercimerci link atmis sag olsun! :) GeorgeTown Rocks! :P
  • ucan sincap  (26.10.10 02:26:38 ~ 02:28:35) 
bir deney üzerinden örnek verirsek validity deneyin ölçmesi gereken şeyi doğrulukla ölçmesidir. amacından sapan deney valid olamaz.

reliability ise deneyi her tekrarlayışta aynı sonucun alınmasıdır. her denemede farklı sonuç veren deney reliable değildir.

birbiriyle bağlantısına gelirsek de her valid olan şey aynı zamanda reliable olmakla birlikte her reliable olanın valid olma durumu olmayabilir.


ing:

validity: an experiment must measure what it is supposed to measure.(tests for determining whether a measure is measuring the concept that the researcher thinks is being measured)

reliability: the degree to which a measurement procedure produces similar outcomes when it is repeated

difference:
-a valid test is always reliable but a reliable test is not necessarily valid
-reliability is much easier to assess than validity.
  • ennoia_  (26.10.10 09:32:47 ~ 09:41:08) 
En kısaca geçerli ve tutarlı olarak özetleriz sanırım. Her tutarlı geçer not alamazsa da her geçer notun tutarlı olması gerekir.


  • crostata  (26.10.10 11:22:56) 
baska bir yolla aciklama da benden olsun:

reliability: elindeki olcek olcmek istedigin seyi her defasinda verdiginde olcuyor mu? mesela depresyon icin BDI veriyorsun, her defasinda ayni seyi olcuyor mu?

validity: o elindeki olcek (BDI) gercekten depresyonu olcuyor mu?
  • Ms._mystery  (26.10.10 14:24:12) 
dolayisiyla her valid olan olcek reliable olur ama her reliable olan olcek valid degildir.


  • Ms._mystery  (26.10.10 14:24:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.