[]

excel

merhaba

PROBLEM:
efendim yaptığım bir analiz sonrası elde ettiğim parabolik bir eğrinin verilerini, matematiksel platform da bir anlam kazanması için xls dosyasında x-y değerlerine çevir dediğimde, datalarımın tamamını özdeş basamağa sahip sayılara çevirmesi gerekirken, bazı verilerimi milyonlar mertebesindeki sayılara dönüşüyor, bazı verilerim ise olması gereken ondalık sayı değerinde kalıyor.

hal böyle olunca programın çizdirdiği eğriyi, dengesiz küçüklü büyüklü sayılar ele geçince bende excel de çizdiremiyorum!!

sordurdum bazı programlar böyle değişik işler yapıyorlarmış.

elimdeki veriler [4x1000] lik bir matris oluşturuyor.

bu büyük sayılar kolonlarda gelişi güzel dağıldığından tek tek elle değiştirmek aşırı uzun zaman gerektiriyor.

SORU:
1-Excel de bu büyük sayıları (çoğunluğu milyon mertebesinde, bazıları yüzbinler mertebesinde) olması gereken ondalık sayı değerine çok uğraşmadan seri hareketlerle nasıl indirebilirim?

2-Benim problemime benzer şekilde dönüştürme sorunu yaşayanlar var mı?

 
anladığım kadarıyla, programa datayı başka bir programın çıktısından copy-paste ile aktarıyorsunuz.

Öncelikle, yapıştırma işleminden önce tüm hücreler seçilerek (ctrl+a), sağ tuşla "hücreleri biçimlendir" seçeneğinden "sayı" sekmesindeki "kategori" durumunu "genel"den "sayı"ya çevirmek faydalı oluyor. Çünkü excel bazen akıllılık etmek adına veriyi tarih gibi formatlarda algılayıp saçmalayabiliyor.

Bir diğer önemli nokta da, ham verinizin hangi sayı biçiminde olduğu. Bilgisayarınızda sayılar için nokta mı, virgül mü kullanıyorsunuz, buna göre veri anlamlı veya anlamsız oluyor. Excel, bilgisayarınızın ayarını esas alarak sayıları biçimlendiriyor. Eğer virgül ise, 1/10 sayısını 0,1 olarak, nokta ise 0.1 olarak algılıyor. Sizin örneğinizde dış veri ile bilgisayar arasında bu uyumsuzluk var gibi. Eğer durum bu ise bilgisayarın sayı biçimini değiştirmek gerekebilir.
  • vulpius  (02.01.08 16:13:46) 
copy+paste yapmıyorum direk "import to xls" diye çok güzide bir seçenek var.
yazılım ile bilgisayarın arasında bir sorun var ya da ben çok salakça bir hata yapıyorum diyecem ama o zaman yanlış yapsam bile kendi içinde doğru bir mantık olması lazım, tüm sayıların büyük olması durumu gibi halbuki gelişigüzel dalgalanma söz konusu sayılarda...

şu büyük sayıların hepsini bir yere toplayıp, tek kalemde 10^6 ya küt diye bölecek bir durum olsa çok güzel olacak. var mıdır bilmiyorum? yardım diliyorum??
elle yapmam imkansız [4x1000] lik bir şablon var.
  • lejant  (02.01.08 18:26:00) 
selam. benim başıma benzer bişey gelmişti belki işine yarar. dış veri al yaparken import ettiğin kolonu number değil text olarak tanımla. sonra sheet üzerinde düzeltme imkanın daha rahat oluyor. örneğin noktaları replace all ile vigüle çevirebiliyorsun. o zaman rakamlara dokunmuyor excel.


  • tan vakti  (02.01.08 21:10:17) 
@ galadnikov
verilen makro tüm şablon için geçerli olmadı. fakat belli bir yerde kümeleşmiş büyük sayıları seçip "çalıştır" dediğim de makroyu küt diye 10^6 ya böldü.

biraz daha geliştirilmesi gerekiyor bu formülün, kısmi olarak çözüm getirdi ama.

@ tan vakti
import ettiğim panelde öyle bir özellik var mı diye kontrol edeceğim.

herkese teşekkürler
  • lejant  (03.01.08 00:03:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.